Μουσικη

Q&A με τους Life On Planets

To ντουέτο από τη Βαλτιμόρη συστήνεται στην A.V.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα άφιξη από τη Βαλτιμόρη με το ντουέτο που αποτελούν οι μουσικοί και visual artists Phill και ο Patrick. Συναντήθηκαν στην καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης προερχόμενοι από διαφορετικά μουσικά είδη αλλά συνενώνοντας οργανικά τις οπτικές τους διαμορφώνουν έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο ύφος με επιρροές από house, disco, funk, jazz, art-indie rock.

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους "Curious Palace" κυκλοφορεί από την εταιρεία Wolf + Lamb στο Μπρούκλιν εντάσσοντάς τους στην μουσική οικογένεια των Soul Clap, PillowTalk, Slow Hands, No Regular Play και το πρώτο δισκογραφικό σπίτι του Nicolas Jaar.

  image

Πως προήλθε η συνεργασία με την κολεκτίβα των Wolf + Lamb;

Ο Pat έστειλε στον Tanner Ross τον “Love so Fleeting” Του άρεσε πολύ και τα παιδιά στην W+L το αγάπησαν οπότε μας πήραν αμέσως.

Προέρχεστε και οι δύο από παρόμοια backgrounds;

Phill: Όχι. Περισσότερο άκουγα folk, bossa nova και gypsy jazz. Eνώ ο Patrick άκουγε disco, house, deep techno.

Πως διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα στο άλμπουμ Curious Palace;

Hταν το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας με μετακινήσεις και ηχογραφήσεις σε διαφορετικούς χώρους. Ταξιδεύαμε σαν νομάδες με διαφορετική κάθε φορά διάθεση. Τα περισσότερα έγιναν μέσα στον περασμένο χρόνο. Η μουσική μας δίνει μια ευκαιρία να προχωρήσουμε μετά από τόσα γεγονότα και να εκφράσουμε τα συναισθημάτα μας. Τζαμάραμε συχνά, χρησιμοποιήσαμε samples, ηχογραφήσαμε ντραμς, μπάσο και κιθάρες. Μερικές φορές μόνο με ένα μικρόφωνο και ένα καλό beat. Κάποια sessions ολοκληρώθηκαν στο DAW (digital audio workstation), αλλά έχω την αίθηση ότι όλα τα κομμάτια διατηρούν μια ακατέργαστη, συναισθηματική αίσθηση φρεσκάδας.

Κατά πόσο σχετίζεστε με τη σκηνή της Βαλτιμόρης;

Η μουσική σκηνή στη Βαλτιμόρη είναι στενά συνδεδεμένη με μια εικαστική κοινότητα.  Είμαστε ενεργοί στις καλές τέχνες και διαρκώς ενδιαφερόμαστε για όλες τις μορφές των media. Eπηρεαζόμαστε από βιβλία, φιλοσοφία, εσωτερισμό και νέους τρόπους σκέψης. Η τέχνη σχετίζεται στενά με τη μουσική υπό την έννοια ότι αποτυπώνουν έναν τρόπο ζωής μέσα από τη δημιουργία στο χρόνο. Είναι ζήτημα αξιοποίησης μιας στιγμής στο έπακρο με όλες σου τις δυνάμεις. Παραμένοντας αυθεντικός και αληθινός στον εαυτό σου.

Πόσο επιδρά η αυτοσχεδιαστική της διάθεση στη διαρκή διαμόρφωση των τραγουδιών και πόσο διαφοροποιούνται αυτά από το στούντιο σε κάθε live;

Eξαρτάται από το κοινό και τη διάθεσή μας. Μπορεί να τα παίξουμε πιο αργά μερικές φορές ή πιο γρήγορα. Είναι ωραίο ότι ενώ ένα γκρουπ σε παρόμοιο στάδιο μπορεί να μην έχει αρκετά τραγούδια να παίξει, εμείς έχουμε άπειρα για να διαλέξουμε. Από διασκευές, ορχηστρικές ή εναλλακτικές εκτελέσεις. Στις συναυλίες ο Phill σολάρει περισσότερο στην κιθάρα για παράδειγμα και κάθε live είναι πιο ακατέργαστο και γεμάτο ενέργεια σε σχέση με το στούντιο.

image

Τι νέα μουσική ακούσατε πρόσφατα; Ή προτιμάτε να σκαλίζετε το παρελθόν;

Phill: Έχω ψάξει μουσικούς όπως ο Marvin Gaye και ο James Brown. Πρόσφατα ωστόσο παρακολουθώ τον Pharrell Williams και τον Mark Ronson. Έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά και βρίσκονται παντού.

Pat: Με ενδιαφέρει πολύ η εταιρεία International Feel από την Ουρουγουάη και το ραδιοφωνικό σόου Beats in Space του Tim Sweeney.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα re-edits;

Pat: Moυ αρέσουν πολύ. Μακάρι να δούμε και bootlegs στη δική μας μουσική.  Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να σαμπλάρεις ένα ωραίο σημείο του κομματιού για να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο.

Υπάρχει ενεργή μουσική και club σκηνή στη Βαλτιμόρη;

Phill: Eίναι διαρκώς σε κίνηση. Η καλή πλευρά της σκηνής ήταν για καιρό underground αλλά τώρα διευρύνει το κοινό της οπότε υπάρχει μια μικρή αλλαγή.

image

Ποια άλλα σχήματα της Βαλτιμόρης σας αρέσουν;

Phill: Moυ αρέσουν οι Animal Collective. Η εταιρεία τους Paw Tracks κυκλοφορεί μερικά αξιόλογα grooves. Oι Βeach House είναι ok σαν concept αλλά συνήθως προτιμώ πιο δυνατά πράγματα. Τα παιδιά από τους Future Islands είναι πολύ κουλ και αυθεντικοί. Μου άρεσε το κομμάτι τους Tin Man.

Pat: Είναι όλοι κουλ και ξεχωριστοί σε αυτό που κάνουν με τον δικό τους τρόπο ο καθένας και σίγουρα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας σκηνής.

Πως σας φαίνεται η μουσική του Nicolas Jaar;

Phill: Μου άρεσε ο ήχος των Darkside.

Pat: Προτιμώ το disco υλικό του.

Ποιοι είναι οι μουσικοί σας φίλοι;

Kάνουμε φίλους σε όποια πόλη παίζουμε. Αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε μια διευρυμένη οικογένεια σε όλο τον κόσμος από την Αίγυπτο, τη Νέα Υόρκη, το Μιάμι, το Λος Άντζελες μέχρι τη Ρωσία και την Κολομβία.

Τι ακολουθεί;

Έχουμε ταξίδια μπροστά μας και να βρούμε ένα νέο μέρος να μετακομίσουμε.

Μια νέα λέξη που χρησιμοποιείται συχνά;

yameen: know what i mean?


*Το πρώτο άλμπουμ των Life On Planets "Curious Palace" κυκλοφορεί από την Wolf + Lamb.