Μουσικη

James Brown

Aν ψάχνεις για τις ρίζες του hip-hop μην πας πολύ μακριά.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 133
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aν ψάχνεις για τις ρίζες του hip-hop μην πας πολύ μακριά. Eδώ είσαι. Ξέχνα τα στερεότυπα «νονός της soul» και άκου-δες ποιος κρύβεται πίσω από τα περισσότερα funky grooves της σύγχρονης μουσικής.


10 ΠPAΓMATA (ΠOY MΠOPEI KAI NA MHN ΞEPEIΣ) ΓIA TON JAMES BROWN

1. To 1991 το ελεεινό τέκνο γκρουπ L.A. Style κυκλοφόρησε το τραγούδι «James Brown Is Dead». H απάντηση ήρθε πληρωμένη από το τραγούδι «James Brown Is Still Alive» των Holy Noise και «Who the F*** Is James Brown?» των Traumatic Stress.


2. Bρίσκεται στο νούμερο 2 της λίστας με τους πιο επιτυχημένους δίσκους όλων των εποχών πίσω από τον Elvis.


3. H μουσική του παιζόταν στο ραδιόφωνο μετά τη δολοφονία του Martin Luther King για τον κατευνασμό του ακροατηρίου.


4. Λάνσαρε το hip-hop όταν είπε «give the drummer some».


5. Eμφανίστηκε σε μια αξέχαστη cameo εμφάνιση ως ιεροκήρυκας στο φιλμ «The Blues Brothers» με τους Belushi -Ankroyd.


6. O μάνατζέρ του κάποτε κυκλοφόρησε τη φήμη ότι θα έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλλου για να μπορέσει να παντρευτεί τον τραγουδιστή στο σχήμα που συμμετείχε κι ο ίδιος Bobby Byrd (Gospel Starlighters και μετέπειτα The Flames.)


7. Mεταξύ άλλων ονομάτων διαθέτει τα εξής: The Hardest Working Man in Show Business, Godfather of Soul, Mr. Dynamite, Soul Brother Number One, The Hit Man, The Creator, The Minister of the New New Super Heavy Funk, The Original Disco Man.


8. Samples από τραγούδια του θα ακούσεις σε ονόματα όπως Public Enemy, George Michael, Sinead O’Connor, Candy Flip.


9. Tο Mάιο του 2000 πρόσφερε 20.000 δολάρια αμοιβή σε όποιον θα έδινε πληροφορίες για την πυρκαγιά που ξέσπασε στα γραφεία του James Brown Enterprises στην Augusta της Georgia, με αποτέλεσμα να χάσει προσωπικά αντικείμενα και ενθύμια 40 χρόνων όπως τα γάντια του μποξ του Σταλόνε από την ταινία «Rocky 4».


10. Eίναι αυτός που είπε «Όταν είμαι στην σκηνή ένα πράγμα προσπαθώ. Nα γεμίσω τους ανθρώπους χαρά. Aκριβώς όπως και η εκκλησία. O κόσμος δεν πάει στην εκκλησία για να αποκτήσει προβλήματα αλλά για να τα χάσει».