Μουσικη

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2015

H ATHENS VOICE γιορτάζει με αφιέρωμα στα τραγούδια της Μελίνας. Ραντεβού στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 531
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100017-224351.jpg

Μετά από εκατοντάδες ονόματα της αθηναϊκής μουσικής σκηνής που πέρασαν από την πλατεία Κλαυθμώνος όλα αυτά τα χρόνια στο καθιερωμένο ραντεβού της Αthens Voice και της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, φέτος αλλάζουμε αέρα στον υπέροχο Κήπο του Βυζαντινού Μουσείου.

Αφορμή αποτέλεσε η επέτειος των είκοσι χρόνων από την ίδρυση του δικτύου της Γιορτής και με τα τριάντα χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, που το 1983 είχε δηλώσει πως «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να την προσφέρει».

Με αφετηρία την επέτειο αυτή, την Κυριακή 21 Ιουνίου, μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, ετοιμάζουμε μια ξεχωριστή μουσική γιορτή με εκλεκτούς καλεσμένους.

image

Κ. Βήτα

image

Monsieur Minimal

Ο Κωνσταντίνος Βήτα με live electronics θα μας ταξιδέψει στο αστρικό του σύμπαν με επιλογές από τη δισκογραφία του, εκείνους τους μοναδικούς στίχους που έχουν σημαδέψει το dna κάθε γενιάς και ανεξίτηλα εκείνης που είχε μεγαλώσει παράλληλα με τη stereo nova τροχιά. Με πρώτο δείγμα το νέο του single «Μονοχρωμία», περιμένουμε με ανυπομονησία το νέο του δίσκο που θα βγει το φθινόπωρο.

Πριν τo live του Κ. Βήτα τέσσερις ακόμη μουσικοί και παραγωγοί που συμμετείχαν μαζί του στην επιτυχημένη συλλογή της Minos EMI «Πειράζοντας τη Μελίνα» θα παίξουν live improvisations των κομματιών τους. Οι Serafim Tsotsonis, Monsieur Minimal, Niadoka και Papercut ετοιμάζουν κάτι ξεχωριστό ειδικά για το αφιέρωμα αυτό, με ζωντανές εκδοχές των διασκευών τους.

image

Serafim Tsotsonis

image

Αγγελική Τουμπανάκη

Τη συναυλιακή μέρα θα ανοίξει η Μικτή Χορωδία Δήμου Κηφισίας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ οι δύο πολύ δυνατές φωνές Σάσα Παπαλάμπρου και Αγγελική Τουμπανάκη θα παίξουν τζαζ αυτοσχεδιασμούς.

Η μουσική αυτή γιορτή που συνδιοργανώνει η Αthens Voice με την ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, και γίνεται με την ευγενική χορηγία της πρωτοβουλίας SOPHIA Enjoy thinking, την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και την Minos-ΕΜΙ. 

image

Niadoka

image

Papercut

image

Σάσα Παπαλάμπρου

image

Mικτή Χορωδία Δήμου Κηφισιάς

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, 213 2139500. Έναρξη: 19.00. Είσοδος ελεύθερη. Την Κυριακή 21 Ιουνίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ