- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε η αρχαιολόγος Ισμήνη Τριάντη
Το «αντίο» της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη
Πότε θα τελεστεί η κηδεία της Ισμήνης Τριάντη
Πέθανε η αρχαιολόγος Ισμήνη Τριάντη. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η Ισμήνη Τριάντη – Στυψιανού, με καταγωγή από τη Στύψη Μυτιλήνης, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου και τελείωσε το Αβερώφειο Γυμνάσιο Θηλέων. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την διδακτορική της διατριβή υπέβαλε στο Α.Π.Θεσσαλονίκης (Ο γλυπτός διάκοσμος του ναού στο Μάζι της Ηλείας). Παντρεύτηκε τον γλύπτη Στέλιο Τριάντη, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Μυρτώ.
Υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Σάμου και Ικαρίας και στην Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως, στην οποία προέστη. Από το 2001 έως το 2007 δίδαξε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η Αρχαία Γλυπτική, μια αγάπη και ένας ερευνητικός πόθος που μοιράστηκε με τον σύζυγό της Στέλιο, ήταν κυρίως ο τομέας που δέχθηκε τον καρπό των ερευνών της.
Το «αντίο» της Λίνας Μενδώνη στην Ισμήνη Τριάντη
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο της Ισμήνης Τριάντη. «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Ισμήνης Τριάντη, αρχαιολόγου με πολύχρονη θητεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και την ανώτατη εκπαίδευση. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Ισμήνη Τριάντη διέγραψε μακρόχρονη πορεία ως Επιμελήτρια και Έφορος Αρχαιοτήτων σε πολλές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Σάμου και Ικαρίας και Ηλείας έως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την άλλοτε Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως», αναφέρει η Λίνα Μενδώνη και προσθέτει:
«Με διαρκές ενδιαφέρον για την έρευνα και τη διδασκαλία, που αποτυπώθηκε σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις, χρημάτισε Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η επιστημονική κοινότητα θα τη θυμάται ως καταρτισμένη και ενεργή αρχαιολόγο, ιδιαίτερα στον κλάδο της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, στον οποίο αφιέρωσε σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της. Στην οικογένειά της και τους φίλους της απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια».
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνει: «Η Ισμήνη Τριάντη, διαρκώς παρούσα σε όλες τις μεγάλες στιγμές των δημόσιων οργανισμών όπου υπηρέτησε, υπήρξε πάντοτε ένας παράγοντας ενθουσιασμού –αλλά και σταθερότητας, πρακτικού πνεύματος και ολοκλήρωσης του συλλογικού οράματος. Θα την θυμόμαστε πάντοτε έτσι, σε όλες τις ηλικίες και τις δραστηριότητές της: Το πρώτο βήμα αργό, διστακτικό, διερευνητικό. Το δεύτερο βήμα κοφτό, τολμηρό, καινοτόμο. Το τρίτο βήμα πλατύ, κατακτητικό, εύστοχο, μέσα στην καρδιά του αντικειμένου, να το κατανοήσει και να το περιγράψει οριστικά, να το μετατοπίσει στην μεριά του ερευνητικού φάσματος, να το αγαπήσει και να το κάνει κτήμα μας, και μέρος της παράδοσής μας.
» Για κάθε έναν από εμάς ήταν κάτι διαφορετικό: Για άλλους, ήταν η δημιουργός της έκθεσης του Μουσείου Βαθέος Σάμου, συνέλαβε την παρουσίαση των γιγάντιων Σαμιακών κούρων και την μετακένωση αυτού του καλλιτεχνικού δέους από τον αρχαίο λατρευτή στον σύγχρονο επισκέπτη. Για άλλους, υπήρξε η ανασκαφέας των ρωμαϊκών λιμένων της Αγίας Κυριακής και του Παλαιοχωρίου Μήλου, και η οραματίστρια του αρχαίου εμπορίου της στυπτηρίας γης προς τους Ιταλικούς λιμένες. Η συγγραφική της δραστηριότητα συμπεριέλαβε πολλά διαφορετικά αντικείμενα, από την πλαστική των Κυκλάδων, την Δηλιακή και Αττική πλαστική, την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς αγώνες, έως το Μουσείο Ακροπόλεως και τα γλυπτά πορτραίτα του Πλάτωνα…
» Πάνω απ’ όλα όμως, για όσους από εμάς υπήρξαμε μαθητές της, ήταν εκείνη η δάσκαλος που «ὅσον τε γὰρ χρόνον προέστη …. , μετρίως ἐξηγεῖτο καὶ ἀσφαλῶς διεφύλαξεν …. κατεῖχε τὸ πλῆθος ἐλευθέρως, καὶ οὐκ ἤγετο μᾶλλον ὑπ᾽ αὐτοῦ ἢ αὐτή ἦγε …. ὁπότε γοῦν αἴσθοιτό τι αὐτοὺς παρὰ καιρὸν ὕβρει θαρσοῦντας, λέγουσα κατέπλησσεν, καὶ δεδιότας αὖ ἀλόγως ἀντικαθίστη πάλιν ἐπὶ τὸ θαρσεῖν». Η θλίψη μας για την απώλειά της μετριάζεται μόνον από την ευγνωμοσύνη μας για τη συμπόρευση και τη μαθητεία μας κοντά της. Εκφράζουμε εκ βάθους καρδίας τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της».
Η εξόδιος ακολουθία για την Ισμήνη Τριάντη θα τελεστεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο νέοι τεχνίτες δίνουν νέα ζωή στο ξύλο του νησιού
Η ιστορία, η τέχνη και η επιρροή του στην αρχαϊκή γλυπτική και αρχιτεκτονική των Κυκλάδων τον 6ο αιώνα π.Χ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο
Οι φήμες για δηλητήριο και προδοσία και η αλήθεια που αποκάλυψε η μελέτη του DNA τους
Τι θα δούμε στους συναυλιακούς χώρους, στα ανοιχτά θέατρα και στις γκαλερί
Πώς συνδέεται η τεχνητή νοημοσύνη με την ιστορία, τη μνήμη και τη φαντασία
Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές αρχίζουν να γράφουν, να δημιουργούν, να αποφασίζουν και, ίσως κάποτε, να μας ξεπερνούν.
Οι επισκέπτες περνούν από τις καμπίνες, τις αίθουσες και τα καταστρώματα του πλοίου που έμεινε στην ιστορία
Από Οιδίποδα μέχρι τον Łukasz Twarkowski και το Borderline Festival
Πώς δημιουργούνται τα στερεοτυπικά σχέδια, τι λέει η επιστημονική έρευνα για τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν και πώς οι εικόνες που βλέπουν καθημερινά διαμορφώνουν το οπτικό τους λεξιλόγιο
Οι επισκέπτες της σελίδας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να διεκδικούν προσκλήσεις
Στις 9 Ιουλίου 2026 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα - Θησείο
Με αφορμή τη δέκατη επέτειό της, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μεταμορφώνεται σε ένα πολυφωνικό εργαστήριο ήχου, φιλοξενώντας από μέταλ ορατόρια μέχρι rave αρένες και καβαφικά αμανέ.
Το αναστηλωμένο Μπέη Χαμάμ και η Θεσσαλονίκη που συνεχίζει να θυμάται
«Είναι καθήκον του Υπουργείου να δημιουργεί σύγχρονες πολιτιστικές και μουσειακές υποδομές στα ακριτικά νησιά μας»
Το Γίγνεσθαι του Big Bang ανέτειλε από την άχρονη ακινησία του Είναι.
Εγκαινιάστηκε ο αναστηλωμένος «Αη Γιαννάκης»
7 δεκαετίες μετά την πρώτη της παράστασης, το καμαρίνι της γίνεται τόπος μνήμης και θεατρικής ιστορίας
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Θεσπίστηκαν στη μνήμη των νεαρών τραγουδιστριών, θυμάτων των Τεμπών, Ελισάβετ Χατζηβασιλείου και Φραντζέσκας Μπέζα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.