- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2025: 70 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους
12 περιφέρειες της Ελλάδας φιλοξενούν νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες θεάτρου, χορού και μουσικής
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2025: ο θεσμός κρατά όλο το καλοκαίρι, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ή οι άλλες μεγάλες πόλεις της. Αυτό θέλει να αναδείξει ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι για 6η συνεχόμενη χρονιά. Ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου, 70 πρωτότυπες παραγωγές θα παρουσιαστούν σε κάστρα, μουσεία, θέατρα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας εκτός των συνόρων των μεγάλων αστικών κέντρων. Ενορχηστρωτής του πρότζεκτ ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο τίτλος της διοργάνωσης, «Η πρόσληψη του παρελθόντος – η σήμερον ως αύριο και ως χθες», εμπνέεται από το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, θέτοντας στο επίκεντρο το παρελθόν ως πηγή για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Οι φετινοί συμμετέχοντες –που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο– κλήθηκαν να εμπνευστούν από τις ρίζες μας με τον πιο δημιουργικό τρόπο, ώστε να παραδώσουν πρωτότυπα έργα θεάτρου, χορού, μουσικής, εικαστικά ή περφόρμανς. Φέτος οι παραγωγές που επιλέχτηκαν είναι 70 και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», για δύο συνεχόμενες βραδιές, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα. Στη συνέχεια, οι δημιουργοί τους μπορούν να τα ανεβάσουν σε όποιον άλλο χώρο επιθυμούν – φυσικά και στην Αθήνα.
Τι έργα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 2025;
24 μουσικές εκδηλώσεις, 22 θεατρικές, 7 έργα για παιδιά και εφήβους, 8 παραστάσεις χορού, 7 περφόρμανς και εικαστικές εκδηλώσεις και 2 παραστάσεις μουσικού θεάτρου. Όσον αφορά τους χώρους που το κοινό θα επισκεφτεί για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα, φέτος προστέθηκαν 13 ακόμη, ενώ στόχος είναι να προστεθούν κι άλλοι από την επόμενη σεζόν, ώστε να αυξηθούν και οι παραγωγές που μπορούν να παρουσιαστούν. Άλλωστε, οι χώροι του θεσμού διαμορφώνονται αναλόγως, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις.
Το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 2025 ξεκίνησε δυναμικά από την Κρήτη και τη Χίο με δύο μουσικές παραστάσεις: το «Χίος, Aller/Retour» στο Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο της Χίου, και το «Μεταμορφώσεων το ανάγνωσμα» στο Αρχαίο θέατρο Απτέρας στα Χανιά (1 & 2 Ιουλίου). Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται (30 και 31 Αυγούστου) στην Κρήτη και στη Σάμο με δύο θεατρικά: «Οι ρίζες της πορτοκαλιάς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το «Ο μαγεμένος βοσκός του Σπυρίδωνος Περεσιάδη» στο Αρχαίο Θέατρο Σάμου (Ξύλινο).
Ενδεικτικά, άλλες παραστάσεις που ξεχωρίζουν είναι oι εμπνευσμένες από τους Πέρσες του Αισχύλου: «Αισχύλου Πέρσες - Ο θρήνος των άλλων» του Κωνσταντίνου Ντέλλα (6 & 7 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα) και «Αισχύλου Πέρσες - Ευτυχισμένες μέρες», ένας διάλογος του Αισχύλου με τον Σάμουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν (22 & 23 Ιουλίου, Aρχαίο Θέατρο Ερέτριας). Η Ρένη Πιττακή μαζί με τον Κώστα Βασαρδάνη πρωταγωνιστούν στη μουσική παράσταση «Δεν είναι εποχή για ποίηση», εμπνευσμένη από το ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου (23 & 24 Ιουλίου, Μόνη Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, Δεσκάτη Γρεβενών). Ο Κωνσταντίνος Β παρουσιάζει στους Δελφούς τη μουσική έκθεση «Ο χώρος και η μνήμη» εμπνευσμένη από τον Ανδρέα Εμπειρίκο, σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του PCA (29 & 30 Ιουλίου, Περίπτερο Πικιώνη, Δελφοί). Από την άλλη, το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο από την πιανιστική ορχήστρα Piandaemonium, σε μουσική διεύθυνση Διονύση Παντή (30 & 31 Ιουλίου, Ελληνιστικό θέατρο στο Δίον, Πιερία).
Επιπλέον «Ο αρχαιολόγος» είναι μια διασκευή του ομώνυμου έργου του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε σκηνοθεσία Νατάσας Παπαδάκη και Αιμιλίας Υψηλάντη (4 & 5 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας, Ροδόπη). Τα Υπόγεια Ρεύματα δίνουν δύο συναυλίες στο Ρέθυμνο, με τραγούδια από ποιήματα που έχουν μελοποιήσει (25 & 26 Αυγούστου, Φορτέτσα), ενώ ο Μανώλης Μητσιάς με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη ενώνουν τις φωνές τους στην παράσταση «Έλα και τράβα τη σκεπή, να φύγω να πετάξω» (25 & 26 Αυγούστου, Παλιό Φρούριο, Κέρκυρα). Ένα εικαστικό-μουσικό-θεατρικό δρώμενο με τον τίτλο «Μητέρα αράχνη» θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου, με εικαστική επιμέλεια Ίριδος Κρητικού (28 έως 31 Αυγούστου). Η διοργάνωση κλείνει με τον «Μαγεμένο βοσκό» του Σπύρου Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη [30 & 31 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Σάμου (Ξύλινο)].
Η είσοδος στις παραστάσεις είναι δωρεάν, ωστόσο ενδέχεται να υπάρχει αντίτιμο εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους που τις φιλοξενούν. Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή σας είναι καλό να έχετε κάνει κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, όπου πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε και οδηγίες πρόσβασης στα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεμένος με τα γήινα και καθημερινά, «κατέβασε τη φιλοσοφία από τα άστρα στη γη» και έθεσε στο κέντρο της στοχαστικής του αναζήτησης τον άνθρωπο
Θεωρείται κομβικό πρόσωπο για τη σύνδεση της αμερικανικής pop art με την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική σκηνή
Η νέα αυτή πρωτοβουλία λειτουργεί ως φυτώριο νέων δημιουργών παραστατικών τεχνών
Για πρώτη φορά φιλοξενείται ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Διαλόγων στην ελληνική πρωτεύουσα
Τι θα γίνει με τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί
Ο «μετασχηματιστής» των φιλοσοφικών σημασιών σε διδακτικές και ευκρινείς απεικονίσεις. Ο στοχαστής που άφηνε χώρο στην αμφιβολία.
Το WIFT (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση) ανακοίνωσε ένα ενδιαφέρον εργαστήριο
Φέτος το Φεστιβάλ τιμά τον Μίνω Βολανάκη, με αφορμή τα 100 έτη από τη γέννησή του
Υπήρξε η πρώτη και μακροβιότερη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Όλα συμβαίνουν σε ένα τηλεοπτικό πλατό την εποχή της εκτόξευσης των διαπλανητικών Βόγιατζερ
Τι γίνεται στην πόλη της Αθήνας αυτές τις μέρες: από τη μεγάλη συναυλία των Iron Maiden στο ΟΑΚΑ μέχρι το Ongoing της Τίλντα Σουίντον στο Onassis Ready
Οι πρώτες «μουτζούρες» ενός παιδιού συχνά αγχώνουν τους ενήλικες. «Γιατί κάνει μόνο γραμμές; «Μήπως έπρεπε ήδη να ζωγραφίζει κάτι; Είναι φυσιολογικό που συνέχεια μουτζουρώνει;
Μια σημαντική πρωτοβουλία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση»του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Όλα όσα μοιράστηκε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος με τον ηθοποιό Δημήτρη Καπετανάκο στο Discover του Chania Rock Festival
Το έργο προερχόταν από την ιδιωτική συλλογή του ισχυρού εκδότη και επιχειρηματία Σ.Ι. Νιούχαουζ
Πότε θα τελεστεί η κηδεία του
Bob Dylan. Nobel 2016. Το χρήμα δεν μιλάει, υβρίζει.
Η Αθήνα δεν είναι μόνο δρόμοι και πλατείες· είναι και αίθουσες γεμάτες μνήμη και ιστορία.
Πρόκειται πλέον για το δεύτερο ακριβότερο έργο του που έχει πωληθεί ποτέ δημόσια
«Τα μουσεία ενώνουν τον κόσμο» το θέμα του φετινού εορτασμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.