- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ρέθυμνο αποκτά νέο Αρχαιολογικό Μουσείο - Τα έργα που ζωντανεύουν την πολιτιστική του κληρονομιά
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Φορτέτζα, Παλιά Πόλη και Μονή Αρκαδίου σε τροχιά ανάδειξης από το ΥΠΠΟ
ΥΠΠΟ: Στο προσκήνιο η πολιτιστική ανάδειξη του Ρεθύμνου - Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Φορτέτζα, Παλιά Πόλη και Μονή Αρκαδίου
Το εξελισσόμενο σχέδιο των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού για την πόλη και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, με κυριότερα τον προγραμματισμό των επόμενων σταδίων για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, την πορεία των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του Φρουρίου Φορτέτζα, όπως και την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Παλιά Πόλη, περιλάμβανε η ατζέντα της συνάντησης εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και, όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, είναι ''αδικημένη'', με την έννοια πως είναι η μόνη πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας, στην Κρήτη, που δεν διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο, παρά τον μοναδικό αρχαιολογικό της πλούτο. Με την επίλυση περίπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που επέτρεψε την χρήση του συγκεκριμένου οικοπέδου για την ανέγερση του μουσείου, ανοίξαμε με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη τον δρόμο, πριν από τέσσερα χρόνια. Σήμερα, βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης των μελετών και δρομολογούμε τα επόμενα βήματα για τη χρηματοδότηση του έργου. Η πόλη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις και στις ανάγκες της κοινωνίας».
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η δυνατότητα για καλύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση του Φρουρίου της Φορτέτζας. «Κάναμε», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη «έναν προγραμματισμό, στη βάση της κοινής μας συναντίληψης με τον Δήμαρχο και την Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να προχωρήσουμε ένα πρόγραμμα ωρίμανσης και ανάδειξης των κτηρίων της Φορτέτζας και ιδιαίτερα της παλιάς φυλακής, που με την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα αποδεσμευτεί από τη σημερινή της χρήση, εκείνη της φύλαξης των αρχαιοτήτων. Θα αποδοθεί, μετά την αποκατάστασή της, για πολιτιστική χρήση».
Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην Παλιά Πόλη και άπτονται του Υπουργείου Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για την Παλιά Πόλη αποτελεί σταθερό σημείο συζήτησης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Ρεθύμνου. Με δεδομένο ότι η ισχύουσα σήμερα Προγραμματική Σύμβαση λήγει σε 1,5 περίπου χρόνο, η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσής της, με έναν μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό, προκειμένου το ιστορικό κέντρο να αναδειχθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μετά τη σύσκεψη στη Δημαρχία, η Υπουργός Πολιτισμού διενήργησε αυτοψία στο σύνολο του μοναστηριακού συγκροτήματος της Μονής Αρκαδίου εστιάζοντας στην αναγκαιότητα να εκπονηθεί η μελέτη για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση των συγκεκριμένων φθορών του μοναστηριακού συγκροτήματος, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Υπουργός ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση των βλαβών που εντοπίζονται στο Καθολικό και στην κεντρική πτέρυγα της Μονής.
Με την ευκαιρία της επετείου των 160 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το 2026, ξεκινά η συστηματική συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Μονή Αρκαδίου για την πραγματοποίηση, σε ετήσια βάση, μουσικής εκδήλωσης, στον αύλειο χώρο της Μονής από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Την Υπουργό συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, η Έφορος Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Ελένη Παπαδοπούλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι «έντιμοι αχρείοι» και οι γυναίκες που αρνήθηκαν να τους μοιάσουν
Το νέο κτήριο έχει μεικτό εμβαδόν περίπου 860 τ.μ.
Μια βόλτα στο «αψευδές» και «πολύφωνο» μαντείο της αρχαιότητας
Οι ιστορίες των ανθρώπων του νησιού συγκεντρώνονται σε ένα Ανθολόγιο αφηγήσεων
Το πιο ιστορικό φεστιβάλ πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πρόγραμμά του. Το τσεκάρουμε ενδελεχώς
Πώς μεταβάλλεται ο τρισδιάστατος χώρος στο παιδικό χαρτί;
Το ταξίδι του Αλκαμένη από τη Λήμνο στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.
Ένα νέο ψηφιακό και έντυπο λεύκωμα καταγράφει την ιστορία των μεταλλείων που συνδιαμόρφωσαν την ταυτότητα του νησιού
Όταν οι εξεγερμένοι δούλοι διεκδίκησαν στην πράξη την ελευθερία τους
Η κρυμμένη Καππαδοκία μέσα από 2500 αντικείμενα της μνήμης
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 3ου Φεστιβάλ Ακροναυπλίας μιλά για τον προγραμματισμό και τις θεματικές της φετινής διοργάνωσης
«Άνθρωπον ζητώ»: Τι σημαίνει πραγματικά ανθρωπισμός
Η εικαστική αναζήτηση της χαμένης ενότητας του Παρθενώνος
Η Marina Pecherskaya μετατρέπει ένα παραδοσιακό αντικείμενο σε όχημα κοινωνικής αλλαγής και δείχνει πώς η τέχνη μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορεί το εταιρικό CSR
Ένας προοδευτικός, λεπταίσθητος και πρωτότυπος καλλιτέχνης
Η Γενετική στην υπηρεσία της αρχαιολογίας: ενδέχεται να δώσει λύσεις σε χρόνια αναπάντητα ερωτήματα των επιστημόνων
Το The Last Museum καταλογογραφεί όλα τα μουσεία του κόσμου – Ανάμεσά τους και αρκετά ελληνικά
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη για τη σωτηρία του ιστορικού μνημείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.