- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η εμβληματική χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών μετακομίζει κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας
Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, το αριστούργημα της αρχαίας Αιγύπτου αποκτά νέα, μεγαλοπρεπή στέγη
Η περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών μεταφέρεται από το μουσείο του Καΐρου στο νέο υπερσύγχρονο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στη Γκίζα
Για σχεδόν έναν αιώνα, επισκέπτες από όλο τον κόσμο συνέρρεαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να θαυμάσουν τη χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών, το περίτεχνα διακοσμημένο αντικείμενο που κάλυπτε το πρόσωπο του ταριχευμένου φαραώ.
Από το φετινό καλοκαίρι, οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν το εμβληματικό εύρημα του Τουταγχαμών στον νέο του «οίκο», το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, στη Γκίζα, κοντά στις Πυραμίδες.
Οι αρχές ετοιμάζονται να μεταφέρουν τη μάσκα εκεί, μαζί με περισσότερα από 5.000 αντικείμενα από τον τάφο του νεαρού βασιλιά.
Νέα εποχή για τον Τουταγχαμών: Από την Πλατεία Ταχρίρ στις πυραμίδες
«Μόνο 26 αντικείμενα της συλλογής Τουταγχαμών, συμπεριλαμβανομένης της χρυσής μάσκας και δύο σαρκοφάγων, παραμένουν στο μουσείο της Ταχρίρ», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Αιγυπτιακού Μουσείου, Άλι Άμπντελ Χαλίμ. «Όλα πρόκειται να μεταφερθούν σύντομα».
Αν και η ακριβής ημερομηνία της μεταφοράς της μάσκας δεν έχει ανακοινωθεί, το νέο μουσείο αναμένεται να ανοίξει πλήρως στις αρχές Ιουλίου, έπειτα από πολυετείς καθυστερήσεις.
Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
Τμήματα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου λειτουργούν από τον Νοέμβριο του 2023, με 12 ακόμη αίθουσες να προστίθενται τον Οκτώβριο. Συνολικά, το μουσείο εκτείνεται σε πάνω από 460.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, αποτελώντας το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο πολιτισμό.
«Ξοδέψαμε αυτά τα χρήματα για να χτίσουμε το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο», δήλωσε ο αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαουάς στο NBC. «Τα αντικείμενα εκτίθενται με εντελώς νέο, εντυπωσιακό τρόπο».
View this post on Instagram
Η μάσκα φιλοξενείται στο Αιγυπτιακό Μουσείο από το 1934, δώδεκα χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Ωστόσο, το παλαιό μουσείο παρουσιάζει φθορές και δεν επαρκεί για την προβολή της συλλογής, οδηγώντας στη μεταφορά της στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο της Γκίζας.
Στο νέο μουσείο, τα αντικείμενα του Τουταγχαμών θα εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένη, κλιματιζόμενη αίθουσα, επαρκή για την παρουσίαση ολόκληρης της συλλογής για πρώτη φορά.
Το παλιό Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου παραμένει ανοιχτό, αν και έχει χάσει τον Τουταγχαμών και πάνω από 20 μούμιες. Η διεύθυνσή του σχεδιάζει νέα έκθεση στη θέση τους, χωρίς να έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες.
(Με πληροφορίες του Smithsonian Magazine)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναδείχθηκε το κυκλώπειο τείχος στη Βοιωτία με πόρους 2,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τα κόμικς του Αριστοφάνη και το έργο ζωής του σπουδαίου δημιουργού
Μια ζωή με κόστος, ανάμεσα στην γνώση και τη συνείδηση και η ύστατη πράξη αξιοπρέπειας στην Κατοχή
Λαμβάνουν το σήμα πιστοποίησης, μετά από τη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων
Ομιλία της τραγουδίστριας στον άξονα «Η μουσική, το φεμινιστικό κίνημα, η πολιτιστική πολιτική»
Προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος ο σχεδιασμός, το μήνυμα Μενδώνη
Η ελληνική μυθολογία δεν είναι απλώς ιστορία, είναι η «γλώσσα» με την οποία ο άνθρωπος ονομάζει το σύμπαν
Στα σωζόμενα 45 αποσπάσματα από το στοχαστικό έργο του, ασκεί κριτική στις υπάρχουσες δοξασίες της μυθολογίας όπως στους θεούς και τον ανθρωπομορφισμό. Αυτό άνοιξε την οδό για «το ένα» που είναι ο Θεός.
Τα κόκκινα αυγά, οι λαμπάδες και το φως της Ανάστασης
Σε ποια θέση βρίσκεται το Μουσείο Ακρόπολης
Μια σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η αποστολή Artemis II, η Σελήνη και το «Project Hail Mary» με τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Η συγκλονιστική ιστορία της συντηρήτριας έργων τέχνης που για 21 χρόνια κρατούσε τον μεγεθυντικό φακό
«Ου μεν γαρ τ γυναικός ανήρ ληίζετ' άμεινον της αγαθής»
Μία από τις πιο τολμηρές φωνές της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα
Οι ιστορικές αναφορές και οι συγκρίσεις με άλλες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας
Το ρωμαïκό θέατρο ανοίγει για ένα μήνα -πριν σφραγιστρεί για κάποια χρόνια- για να φιλοξενήσει μια σειρά μουσικών και θεατρικών παραστάσεων
Η έκθεση για τη βαθιά συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ένα Λεξικό μη αποστειρωμένο που διασώζει πρωτογενές υλικό
Ο εορτασμός έχει ήδη ξεκινήσει με τη μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που παρουσιάζει μέρος της μεγάλης συλλογής του Ιδρύματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.