Κινηματογραφος

Motor City: Ένας ύμνος στις αντιηρωικές περιπέτειες των 70s

Το φιλμ εντυπωσιάζει κυρίως χάρη στη δυναμική σκηνοθεσία του Πότσι Ποντσιρόλι

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 1015
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Motor City» σε σκηνοθεσία Πότσι Ποντσιρόλι. Πρωταγωνιστούν: Άλαν Ρίτσον, Μπεν Φόστερ, Πάμπλο Σράιμπερ, Λάιονελ Μπόις, Σέιλιν Γούντλεϊ

Στο Ντιτρόιτ των 70s ένας εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίαςερωτεύεται τη λάθος γυναίκα και παγιδεύεται από έναν κακοποιό, με συνέπεια να οδηγηθεί στη φυλακή. Αρκετά χρόνια αργότερα θα αναζητήσει δικαίωση.

Παλιομοδίτικο αλλά και σκηνοθετημένο με μια αισθητική που θυμίζει βουβή ταινία (οι διάλογοι είναι ελάχιστοι), το φιλμ εντυπωσιάζει κυρίως χάρη στη δυναμική σκηνοθεσία του. Ο Πότσι Ποντσιρόλι («Old Henry») με την ταινία του αυτή υμνεί το πνεύμα των αντιηρωικών περιπετειών των 70s –καθόλου τυχαία η επιλογή του χώρου και του χρόνου– και διαθέτει το πλεονέκτημα της γνώσης της επίδρασης των κλασικών φιλμ του είδους στην κινηματογραφική κληρονομιά. Βέβαια, πολλοί θα σκεφτούν ότι έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο άπειρες φορές, αλλά το ακραίο στιλιζάρισμα του σκηνοθέτη έχει μια ακαταμάχητη γοητεία και, μαζί με τις άψογες ερμηνείες των Μπεν Φόστερ και Σέιλιν Γούντλεϊ, πετυχαίνει να κάνει το «Motor City» ένα αξιοπερίεργο φιλμ που αξίζει την προσοχή μας. Tη μουσική, που παίζει ειδικό ρόλο στον σχολιασμό της δράσης, υπογράφει ο Τζακ Γουάιτ των White Stripes.