- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- VOICE RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
32ες Νύχτες Πρεμιέρες: Όλα όσα θα δούμε φέτος
Ανακοινώθηκε ο φετινός προγραμματισμός στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Οι 32ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν στις 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τις 32ες Νύχτες Πρεμιέρας στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στα highlights της φετινής διοργάνωσης είναι η πρεμιέρα του ΝΑSA, το μεγάλο αφιέρωμα στον Λι Τσανγκ Ντονγκ, η carte blanche στον Γιώργο Λάνθιμο, αλλά και η νέα συνεργασία με το Release Athens στο πλαίσιο της ενότητας Μusic and film. O καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Κατσίκας έδωσε το στίγμα μιας διοργάνωσης που επιμένει να διεκδικεί το σινεμά ως χώρο ελευθερίας, δημοκρατίας και διαλόγου, ενώ παράλληλα επέμεινε στη σημασία των ανοιχτών αιθουσών ενάντια στις live streaming προβολές.
32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ο φετινός προγραμματισμός
Ταινίες Έναρξης και Λήξης
Η αυλαία της 32ης διοργάνωσης ανοίγει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Club Kid» του Τζόρνταν Φέρστμαν. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Wild Horse Nine» του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Η Τελετή Λήξης και Απονομής των Βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού θα προηγηθεί της προβολής και θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Ελληνικές Μικρές Ιστορίες: 15 Χρόνια Νέο Ελληνικό Σινεμά
Το διαγωνιστικό τμήμα των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους περιλαμβάνει φέτος 42 ταινίες που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 392 υποβολές, με τις 24 από αυτές να είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες. Οι προβολές θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες CINOBO ΟΠΕΡΑ 1 και ΑΣΤΟΡ. Η Τελετή Λήξης και Απονομής των Βραβείων του τμήματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στο Τριανόν, όπου θα προβληθεί και η ταινία «For the Opponents» του Φεντερίκο Λουίς, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο 79ο Φεστιβάλ Καννών. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι η σεναριογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Μπέη, ενώ τα μέλη της είναι η σκηνοθέτιδα Χριστίνα Ιωακειμίδη, οι ηθοποιοί Δημήτρης Κίτσος και Γιάννης Τσορτέκης, καθώς και ο μουσικός Σταύρος Λάντσιας. Τα βραβεία Χρυσή Αθηνά, Αργυρή Αθηνά, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου υποστηρίζονται από το ΕΚΚΟΜΕΔ με συνολικό χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ (με αλφαβητική σειρά):
Αδέσποτοι (Strays) Σκην: Αναστασία Γκίβαλου
Αμάραντη (Amaranth) Σκην: Ανθή Δαουτάκη
Από το 1 στο Μπλε (From 1 to Blue) Σκην: Σοφία Πριόβολου
Αρκάνσας (Arkansas) Σκην: Γιάννης Καρπούζης
Αυτόκλητος Φτερωτός (Aftoklitos Fterotos) Σκην: Βαγγέλης Παναγιωτακόπουλος, Θανάσης Φουσέκης
Βούλα (Voula) Σκην: Γιώργος Αγγελόπουλος
Ο Γάμος της Ξαδέρφης μου (My Cousin's Wedding) Σκην: Σίλβα Τσουμάνα
Γιασεμί και Ρόδον (Jasmin and Rose) Σκην: Σπύρος Χαραλάμπους
Εδώ που Είμαι θα'ρθεις (As I Am Now, So Shall You Be) Σκην: Λήδα Καμπερίδη
Εκτός Υπηρεσίας (Out of Service) Σκην: Κωστής Μαραβέγιας
Επιφάνειες (Surfaces) Σκην: Μελίνα Λουκανίδου
Η Έρημος (Desert, She) Σκην: Ιωάννα Διγενάκη
Το Κατά του Αλέκτορος (The Rooster's Gospel) Σκην: Θάνος Τοκάκης
Το Κερί (Hot Wax) Σκην: Χρυσιάννα Παπαδάκη
Ο Κοσμοναύτης μου (My Cosmonaut) Σκην: Ελένη Ζεντέφη
Μια Κρυψώνα (A Hideout) Σκην: Φλώρα Ηλία
Λουτρόπολις (Loutropolis) Σκην: Άννα Παπαδοπούλου
Μεγάλη Παρασκευή (Good Friday) Σκην: Λουκία Τζωρτζοπούλου
Μη Με Φας (Don't Eat Me) Σκην: Κωνσταντίνος Καλογρίδης
Μια Μικρή Ιστορία Αντίστασης. Ιουλία Μπίμπα (Remember Julia) Σκην: Διαμαντής Αναστασιάδης
Νιός (Nios) Σκην: Οδυσσέας Σπυρόπουλος
Ορίζοντας (Horizon) Σκην: Αφροδίτη Ταυρή
Ο Πακετάς (Runner) Σκην: Ερμόλαος Φωτίου
Ο Παρδάλης θα Περάσει Αύριο (Pardales Will Come Tomorrow) Σκην: Μάρκος Κρίμπαλης Ρούντιτς, Απόστολος Ζαρρής
Πλατεία Αοράτων (Square of the Unseen) Σκην: Θεόδωρος Σελέκος
Σολουντράνια (Solountrania) Σκην: Άκης Σταυρόπουλος
Μια Στιγμή στη Ζωή της (A Moment in Her Life) Σκην: Νικόλας Κωστής
Τρύπες (Holes! The Βallad of Boulder Valley) Σκην: Πέτρος Καλφαμανώλης
All the Love in My Body Σκην: Κάρμεν Μπάλτσαρ
Art is Missing Σκην: Τζωρτζ Κόντος
The Boy Who Fell To Earth Σκην: Βασίλης Μπουραντάς
Dasma '96 Σκην: Φιορίντα Τσενάι
Domino Σκην: Δάφνη Λαμπρινού
Free Eliza (Notes on an Anatomical Imperfection) Σκην: Αλεξάνδρα Ματθαίου
The Great Organ Σκην: Ρωξάνη Κριμίζη, Μιχάλης Κίμωνας
Holterline Σκην: Αλεξάνδρα Ντεληθέου
Multi Family Garage Sale Σκην: Ζακ Σιμχά
Resídua Σκην: Νάσια Στουραΐτη
Shift Σκην: Ιωάννα Σκυλογιάννη
Sisters Σκην: Μαριάννα Μποζαντζόγλου
Starflyer Σκην: Μαρία Χατζάκου
Wheel to Live Σκην: Βίκυ Αναστασιάδου
Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
Τα δύο διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ, φιλοξενούν συνολικά 20 ταινίες (10 σε κάθε κατηγορία). Τα μεγάλα βραβεία, η Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και η Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ έκαστο με την υποστήριξη της ΔΕΗ. Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Μυθοπλασίας αποτελείται από τον υποψήφιο για Όσκαρ μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη, τον Βρετανό κριτικό κινηματογράφου Νήλ Γιάνγκ και τον Σέρβο σκηνοθέτη Σρνταν Γκολούμποβιτς. Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες δημιουργούς: τη σκηνοθέτιδα του Tack Βάνια Τέρνερ, τη νικήτρια της περσινής Χρυσής Αθηνάς Ντοκιμαντέρ Σεπιντέ Φαρσί και τη σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου.
Ανάμεσα στα διεθνή διαγωνιστικά Ντοκιμαντέρ θα δούμε μια ξεχωριστή ταινία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το «Naza» των Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ. Έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του πριν από λίγο διάστημα στο Φεστιβάλ Βενετίας, κερδίζοντας το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής καθώς και το πλέον παρατεταμένο χειροκρότημα στα χρονικά μεγάλης κινηματογραφικής διοργάνωσης, με το κοινό να επευφημεί όρθιο και συγκινημένο για 25 συνεχή λεπτά μετά το τέλος του φιλμ.
Μεγάλα Αφιερώματα
Το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πλήρες αφιέρωμα στον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Λι Τσανγκ-ντονγκ με τίτλο «Ποιητική Δικαιοσύνη: Το υπόκωφα συγκλονιστικό σινεμά του Νοτιοκορεάτη Λι Τσανγκ-ντονγκ», φωτίζοντας το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς. Επιπλέον, ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στη διοργάνωση με έναν νέο ρόλο, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια του αφιερώματος «Ο Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει», όπου προτείνει στους θεατές μια σειρά από δικές του επιλογές, αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά τον ρόλο του curator.
Μουσική και Σινεμά: Νέα Συνεργασία με το Release Athens
Οι Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με το Release Athens Festival στο τμήμα Music and Film. Η κορυφαία στιγμή της συνεργασίας θα λάβει χώρα στις 7 Οκτωβρίου στο Floyd Live Music Venue, με μια υβριδική προβολή της σπάνιας queer ταινίας Pink Narcissus (1971) του Τζέιμς Μπίντγκουντ, συνοδευόμενη ζωντανά από πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Εδώ να σημειώσουμε ότι η φετινή οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ είναι αντλεί έμπνευση από τη συγκεκριμένη ταινία.
Tο μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα ντοκιμαντέρ «Το καλοκαίρι της ζωής μας» της Τάμρα Ντέιβις, «Everybody Digs Bill Evans» (σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής»), «το Hip Hop Mediterraneo» για το συγκρότημα Social Waste, καθώς και το «Pulp: Και τώρα τι παίζουμε;». Μεγάλη στιγμή του μουσικού μέρους της διοργάνωσης θα είναι η προβολή της ταινίας «Κολωνία 75» του Ίντο Φλουκ για το θρυλικό κονσέρτο του Κιθ Τζάρετ, που αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά άλμπουμ όλων των εποχών. Η 18χρονη γυναίκα που βοήθησε τότε να πραγματοποιηθεί το ντοκιμαντέρ θα είναι παρούσα τη συγκεκριμένη βραδιά.
Όπως είναι αναμενόμενο, και η συγκεκριμένη ενότητα του φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα πάρτι, που θα γίνει στο μπαρ Praxitelus στις 3 Οκτωβρίου.
Τμήμα «Νύχτες Πρεμιέρας» και Νέο Βραβείο Κοινού
Το παράλληλο τμήμα «Νύχτες Πρεμιέρας» συγκεντρώνει νέες δουλειές από διεθνείς δημιουργούς όπως οι Μαρία Σόνταλ, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Ράντου Ζούντε, Κλίο Μπάρναρντ, Άντριου Χέιγκ, Κιγιόσι Κουροσάουα, Άιρα Σακς και Ροντρίγκο Σορογκόγιεν. Ανάμεσα στις ταινίες που ξεχωρίζουν είναι οι Μέσα στη νύχτα, Βλέπω τα κτίρια να πέφτουν σαν αστραπές, Ένας μακρύς χειμώνας, Ο αιχμάλωτος και ο σαμουράι, Ο άντρας που αγαπώ, I Play Rocky, Everytime, Αγαπημένη, Κόκκινα βράχια, Rose, Dao. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μίλησε με υπερηφάνεια και ανυπομονησία για την αποκατεστημένη εκδοχή της ταινίας «Οι δαιμονισμένες» του Κεν Ράσελ, μια ταινία που, όπως ανέφερε, πετσόκοψαν όταν προτοκυκλοφόρησε το 1971. Προβάλλεται στην οριστική της μορφή στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας στις 4 Οκτωβρίου.
Στο τμήμα εγκαινιάζεται φέτος για πρώτη φορά Βραβείο Κοινού, δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να ψηφίζουν τις αγαπημένες τους ταινίες κατά την έξοδό τους από τις αίθουσες.
Παράλληλα, το τμήμα φιλοξενεί δύο ειδικές ελληνικές προβολές: την πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος Ανάποδα» του Ηλία Γιαννακάκη με θέμα την Εύα Στεφανή, καθώς και την προβολή της ταινίας «Οι Βοσκοί» (1967) του Νίκου Παπατάκη, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με αφορμή τη διοργάνωση των 39ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου στην Αθήνα το 2027.
Athens Film Industry Days: Δράσεις για Νέους Δημιουργούς
Με την υποστήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ, το φεστιβάλ εγκαινιάζει το πρόγραμμα Athens Film Industry Days. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν δύο masterclasses:
• «Από τα μικρού μήκους στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Ντοκιμαντέρ, Fiume o morte!» με τον σκηνοθέτη Ιγκόρ Μπεζίνοβιτς (Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στο Goethe-Institut Athen).
• «Η Εικόνα ως Συναίσθημα» με τη διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου (Σάββατο 3 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).
Επιπλέον, εγκαινιάζεται το ATHENS FILM INDUSTRY LAB: Focus Forward, ένας κύκλος τριών συμβουλευτικών συναντήσεων για τους δημιουργούς των οποίων οι σπουδαστικές ταινίες συμμετέχουν στο τμήμα Ελληνικές Μικρές Ιστορίες.
INFO
Οι προβολές του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες Δαναός 1, Cinobo Όπερα 1, Αστόρ, Τριανόν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Ολύμπια και στο Floyd Live Music Venue. Η προπώληση των ειδικών καρτών διαρκείας ξεκινά την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, ενώ η γενική προπώληση εισιτηρίων ανοίγει την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 12:00 μ.μ. μέσα από τις πλατφόρμες aiff.gr και more.com.
Πιστή στην κοινωνική του πολιτική, η διοργάνωση εξασφαλίζει δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, κάρτες για άτομα με αναπηρία και ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα στις τελετές και τη συνέντευξη τύπου, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ανθρωπιστική δράση της οργάνωσης «Αποστολή Άνθρωπος».