Κινηματογραφος

Μπράιαν Κοξ: Ντεπ και Νόρτον, ατάλαντοι και υπερεκτιμημένοι

Ο βραβευμένος ηθοποιός μόλις ρεζίλεψε το μισό Χόλιγουντ και πολύ το ευχαριστήθηκε

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μπράιαν Κοξ πέρασε ένα χεράκι από Τζόνι Ντεπ και Κέβιν Σπέισι μέχρι Κουέντιν Ταραντίνο και Έντουαρντ Νόρτον

Δεν μασάει τα λόγια του και κυρίως δεν τα παίρνει πίσω: ο λόγος για τον βραβευμένο ηθοποιό Μπράιαν Κοξ, ο οποίος σε ένα ειλικρινές καταχέριασμα στους πλέον διάσημους του Χόλιγουντ είπε πολλά, από ενδιαφέροντα έως μηνύσιμα και μάλιστα με τεκμηρίωση.

Συγκεκριμένα, ο Κοξ δεν δίστασε, μιλώντας στους Times να χαρακτηρίσει από «ανόητους» και «υπερτιμημένους» μέχρι «εντελώς απαράδεκτους» A – lister ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων ο Τζόνι Ντεπ, ο Κέβιν Σπέισι, ο Έντουαρντ Νόρτον και άλλοι.

Γνωστός στο ευρύ κοινό ως Logan Roy από το «Succession», ο Κοξ τόνισε πως, πλησιάζοντας πλέον τα 80 μπορεί πλέον «να λέει ό,τι θέλει» και ότι είναι απολύτως διαθέσιμος να εξηγήσει σε όποιον θέλει να διαφωνήσει μαζί του.

Ανόητος ο Σπέισι, δύσκολος ο Νόρτον κατά Κοξ

Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του στον κινηματογράφο, μίλησε χωρίς περιστροφές για συναδέλφους και συνεργάτες. Αποκάλυψε ότι είχε αρνηθεί τον ρόλο του κυβερνήτη στο franchise «Πειρατές της Καραϊβικής» και όχι μόνο δεν το μετάνιωσε, αλλά αισθάνεται και ανακουφισμένος. Ο λόγος; Δεν ήθελε να συνεργαστεί με τον Τζόνι Ντεπ, τον οποίο χαρακτήρισε «υπερβολικό» και «υπερεκτιμημένο».

Στο ίδιο ύφος, σχολίασε ότι ο Έντουαρντ Νόρτον είναι «άτομο δύσκολο στη συνεργασία», ο Κέβιν Σπέισι «ανόητος άνθρωπος», ενώ η υποκριτική του Ίαν ΜακΚέλεν «δεν είναι του γούστου του». Η κριτική του επεκτάθηκε και σε δημιουργούς όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο, τον οποίο χαρακτήρισε «επιφανειακό», τον σκηνοθέτη Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς «εντελώς απαράδεκτο», ενώ για τον θεατρικό συγγραφέα Ντέιβιντ Χέιρ χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα.

Αναφερόμενος στη μέθοδο υποκριτικής, ο Κοξ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τον συμπρωταγωνιστή του στο «Succession», Τζέρεμι Στρονγκ, χαρακτηρίζοντας την τεχνική του «εξαιρετικά ενοχλητική».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κοξ παραδέχτηκε ότι η σύζυγός του ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, χωρίς να τηρεί τα προσχήματα και χρησιμοποιώντας πολλές φορές υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όμως, όπως είπε, δεν σκοπεύει να αλλάξει.

«Σκέφτομαι: “Δεν θέλω πια να είμαι προσεκτικός. Φτάνω τα 80 φέτος. Θα λέω ό,τι θέλω”», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κοξ είναι παντρεμένος με τη Νικόλ Ανσάρι Κοξ από το 2002 και έχουν αποκτήσει δύο γιους.

Και για όσους δεν τον γνωρίζουν καλά, ας σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του προκαλούν αίσθηση.

Η κόντρα Κοξ – Ντάνιελ Ντέι Λιούις

Πέρυσι, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις είχε απαντήσει στη σκληρή κριτική του και όταν ο Κοξ χαρακτήρισε τη «μέθοδο», μία εξαιρετικά οδυνηρή μέθοδο υποκριτικής, «αμερικανική ανοησία». Ο Λιούις, από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της συγκεκριμένης τεχνικής, δήλωσε πως δεν κατανοεί τα σχόλια του Κοξ και υποστήριξε ότι η μέθοδος δεν επηρέασε ποτέ αρνητικά τη δουλειά του. Οι δύο ηθοποιοί είχαν συνεργαστεί το 1997 στο «The Boxer», όπου συμμετείχε και ο Τζέρεμι Στρονγκ ως βοηθός.

Παρά τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, ο Μπράιαν Κοξ παραμένει μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης υποκριτικής, με πλούσια πορεία σε κινηματογράφο και θέατρο. Υπήρξε ο πρώτος ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Hannibal Lecter στο «Manhunter» και έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιτυχημένων παραγωγών.

Έχει τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα και Emmy για τον ρόλο του στο «Succession», ενώ στο θεατρικό σανίδι έχει διακριθεί για συνεργασίες με τη Royal Shakespeare Company και το National Theatre, ενώ έχει τιμηθεί και με δύο βραβεία Olivier.