Κινηματογραφος

Το πατρικό: Οικογενειακοί δεσμοί, μνήμες και σκληρές αλήθειες

Ο Άλεξ Μοντόγια διαχειρίζεται με σπαραχτική ειλικρίνεια ένα ζόρικο θέμα

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Kριτική για την ταινία «Το Πατρικό» (La Casa) του Άλεξ Μοντόγια. Πρωταγωνιστούν: Νταβίντ Βερνταγκέρ, Οσκαρ ντε λα Φουέντε, Ολίβια Μολίνα, Λορένα Λόπεζ

Τρία αδέλφια που έχουν αποξενωθεί, επιστρέφουν στο χωριό μετά τον θάνατο του πατέρα τους για να αποφασίσουν αν θα πουλήσουν ή όχι το πατρικό τους.

Ο Άλεξ Μοντόγια διαχειρίζεται με σπαρακτική ειλικρίνεια ένα ζόρικο θέμα που προέρχεται από το βραβευμένο graphic novel του Πάκο Ρόκα. Η συνέπεια στην αφήγηση, οι άψογα σκιαγραφημένοι χαρακτήρες και, κυρίως, η ευρηματική πινελιά στον τρόπο με τον οποίο ο ταλαντούχος Μοντόγια ζωντανεύει το παρελθόν (τα φλας μπακ είναι βγαλμένα θαρρείς από μια φωτογραφική μηχανή πολαρόιντ) μετατρέπουν το «Πατρικό» σε ένα ψυχόδραμα υψηλών συναισθηματικών τόνων. Υποψηφιότητα για δύο βραβεία Γκόγια (σεναρίο και Α αντρικός ρόλος) και πληθώρα διακρίσεων σε διεθνή φεστιβάλ.