Κινηματογραφος

Πέρα από τη θάλασσα: Ο νόστος της ξενιτιάς

Μια ολόκληρη δεκαετία χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια, καθένα ταυτισμένο με κάποιο πρόσωπο καθοριστικό για τη διαδρομή του ήρωα

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 956
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Kριτική για το «Πέρα από τη θάλασσα». Σκηνοθεσία: Σαΐντ Χαμίς. Πρωταγωνιστούν: Αγιούμπ Γκρετά, Άννα Μουγκλαλίς, Γκρεγκουάρ Κολέν, Ομάρ Μπουλακίρμπα, Νισρίν Εραντί

Ο 27χρονος Νουρ φτάνει από το Μαρόκο στη Μασσαλία του 1990 με την προσδοκία μιας καλύτερης ζωής. Όμως εκεί θα βιώσει έντονα τον ρατσισμό των ντόπιων και θα καταλήξει άστεγος, πριν βρεθεί στον δρόμο του ένας αστυνομικός, ο παντρεμένος Σερζ, που θα ενδιαφερθεί για την περίπτωσή του.

Μια ολόκληρη δεκαετία χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια, καθένα ταυτισμένο με κάποιο πρόσωπο –ο Σερζ, η σύζυγός του Νοεμί κ.λπ,– καθοριστικό για τη διαδρομή του ήρωα. Η ταινία, παρότι δεν προσφέρει μια νέα ανάγνωση πάνω στο μεταναστευτικό, παρακολουθείται άνετα, χάρη στην ιδιαίτερη, νοσταλγική ματιά και το εκκεντρικό, ρομαντικό ύφος της. Φλερτάρει πάντως σταθερά μ’ έναν μελοδραματικό τόνο που απειλεί να εκτροχιάσει την ιστορία του Νουρ προς πιο αφελείς συμβολισμούς. Όμως διασώζεται συνεχώς χάρη στην ψευδοντοκιμαντερίστικη γραφή (τέλεια αποτυπωμένη η γεμάτη αντιφάσεις Μασσαλία των 90s) και τη γοητευτική Μουγκλαλίς, που κάνει δυναμική επανεμφάνιση στη μεγάλη οθόνη.