- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η μούσα του Μπονάρ: Εικαστικό πάθος και διαχρονικές αδικίες
Η σχέση ζωής του σημαντικού γάλλου ζωγράφου Πιέρ Μπονάρ (1867- 1947) και της Μαρτ ντε Μελινί
Κριτική για την ταινία «Η μούσα του Μπονάρ» με τους Σεσίλ ντε Φρανς, Βενσάν Μακέν, Στέισι Μάρτιν, Ανούκ Γκρινμπέργκ και σκηνοθεσίας Μαρτάν Προβόστ
Η σχέση ζωής του σημαντικού γάλλου ζωγράφου Πιέρ Μπονάρ (1867- 1947) και της Μαρτ ντε Μελινί που αποτέλεσε την μούσα του για παραπάνω από 700 (από τους σχεδόν 2000) πίνακες που σχεδίασε στην καριέρα του.
Ο ατόφιος ρομαντισμός, η εικαστική σαγήνη και το ερωτικό πάθος είναι τα χαρακτηριστικά της καλοφτιαγμένης βιογραφίας του Μπονάρ την οποία υπογράφει ο έμπειρος δημιουργός Μαρτάν Προβόστ που μας είχε δώσει πριν από σχεδόν μια 15ετία το «Χάρισμα της Σεραφίν». Όπως και σε εκείνο το φιλμ που είχε ως θέμα την ιστορία της ιδιόρρυθμης ναΐφ ζωγράφου Σεραφίν Λουί (Γιολάντ Μορό) ο Προβόστ επιχειρεί να καταγράψει την πορεία του μετα-ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη μέσω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν και ορίζουν την ζωή του. Η στάση του Μπονάρ αλλά και της συντρόφου του απέναντι στον κομφορμισμό και τις συντηρητικές αξίες της εποχής (η θέση της γυναίκας στο επίκεντρο φυσικά) προσφέρουν την δυνατότητα στον έμπειρο σκηνοθέτη όχι μόνο να φτιάξει μια διαφορετική βιογραφία αλλά και να ανιχνεύσει το μυστικό της καλλιτεχνικής επιτυχίας και της διαχείρισης της φήμης που ακολουθεί, διατυπώνοντας ταυτόχρονα ένα καίριο σχόλιο για τις έμφυλες σχέσεις . Κυρίως όμως είναι οι χαρακτήρες – τόσο ο εγκρατής ζωγράφος όσο και η ασυμβίβαστη μούσα του είναι παγιδευμένοι στο πάθος τους που κρατά χρόνια- οι οποίοι δίνουν το καύσιμο για την παρακολούθηση της δράσης. Δράσης που συνοδεύεται από ένα υπόγειο, μαύρο χιούμορ καθώς και την κριτική ματιά πάνω στο όχι τόσο υποκριτικό αλλά οπωσδήποτε εκκεντρικό πλέγμα σχέσεων και συμπεριφορών που σημαδεύουν την γαλλική μπουρζουαζία των αρχών του 20ου αιώνα. Εξαίσια η Σεσίλ ντε Φρανς δίνει μια σπάνια παράσταση στο ρόλο της γυναίκας που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του σημαντικού ζωγράφου αλλά δεν είχε την ευκαιρία (παρότι διέθετε την εσωτερική δύναμη αλλά και το γνήσιο ταλέντο) για να φτιάξει το δικό της καλλιτεχνικό σύμπαν καθώς η συντηρητική κοινωνία εκείνης της εποχής δεν μπορούσε να της επιτρέψει κάτι τέτοιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε το επτάλεπτο απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα
Το φιλμ που χάρισε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα στον Κριστιάν Μουντζίου
«Η εκδίκηση είναι το ναρκωτικό που μας επιτρέπει να πολεμάμε»
Πόσα χρήματα θα κερδίσει ο 30χρονος Βρετανός ηθοποιός
Τι αποκάλυψε σε πρόσφατες δηλώσεις του
Μοναδικό επίτευγμα για την ταινία του Τομ Χόλαντ
«Σε αγαπώ με όλο μου το είναι», έγραψε ο 77χρονος ηθοποιός
Στα 87 του χρόνια δείχνει πως η σχέση του με το σινεμά παραμένει βαθιά προσωπική
Από το «S.O.S Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» και το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» μέχρι το «Κουρδιστό πορτοκάλι» και τη «Λάμψη»
Η Ζωή Λάσκαρη χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές του
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Σύμφωνα με τηn Daily Mail, η 36χρονη ηθοποιός υπέστη ανακοπή έπειτα από υπερβολική δόση ουσιών
Η 36χρονη ηθοποιός βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο σπίτι της στη Νότια Καρολίνα
Η όγδοη ταινία στα χρονικά του παγκόσμιου κινηματογράφου που σπάει αυτό το φράγμα
Γνωστή και για την συμμετοχή της σε δύο ταινίες «Scream» - Η συγκινητική ανακοίνωση της οικογένειας
Τέσσερις δεκαετίες μετά, εξακολουθεί να είναι το μέτρο σύγκρισης για το body horror στον κινηματογράφο
Μια σκληρή ιστορία επιβίωσης στην Αλάσκα - Πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου
Η υπόθεση της ταινίας, οι αντιδράσεις και η ανακοίνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Αιγίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.