Κινηματογραφος

Το «Anora» του Σον Μπέικερ κέρδισε τους Κόπολα και Κρόνεμπεργκ στις Κάννες

Aναλυτικά οι νικητές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κάννες 2024: Χρυσός Φοίνικας για το «Anora» του Σον Μπέικερ

Το «Anora», ένα σκοτεινά αστείο και συγκινητικό δράμα για μια νεαρή εξωτική χορεύτρια που μπλέκει με τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη, κέρδισε το Σάββατο το κορυφαίο βραβείο του Φεστιβάλ Καννών, τον Χρυσό Φοίνικα.

Η ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Σον Μπέικερ επικράτησε των 21 άλλων ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος, μεταξύ των οποίων συμμετοχές καταξιωμένων σκηνοθετών όπως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Η ταινία «Anora» συνεχίζει ένα σερί ταινιών του Μπέικερ με θέμα τους εργαζόμενους στο σεξ, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας «Red Rocket» του 2021 στις Κάννες και της ταινίας «The Florida Project» του 2017 με πρωταγωνιστή τον Βίλεμ Νταφόε.

Αυτή η νίκη είναι αφιερωμένη «σε όλους τους εργαζόμενους στο σεξ, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο, ενώ ευχαρίστησε επίσης τον πρωταγωνιστή της ταινίας καθώς και τη σύζυγο και παραγωγό του.

Ο Μίκι Μάντισον υποδύεται τον χαρακτήρα του τίτλου, ο οποίος γνωρίζει τον Βάνια, τον ανώριμο γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη με φαινομενικά απεριόριστα χρήματα, ενώ εργάζεται σε ένα στριπτιτζάδικο.

Ο Βάνια, τον οποίο υποδύεται ο Μαρκ Αϊντελστέιν, προσλαμβάνει την Ανόρα ως κοπέλα του για μια εβδομάδα, αποφασίζοντας από καπρίτσιο να πάρουν το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να διασκεδάσουν στο Λας Βέγκας, όπου και παντρεύονται. Αυτή η απόφαση αναστατώνει τόσο πολύ τους γονείς του που τον αποδοκιμάζουν, ώστε έρχονται με τζετ από τη Ρωσία για να εξασφαλίσουν την ακύρωση του γάμου του.

Αναλυτικά τα Βραβεία

Χρυσός Φοίνικας

Anora, Σον Μπέικερ

Μεγάλο Βραβείο

All We Imagine as Light, Παγιάλ Καπάντια

Βραβείο της Επιτροπής

Emilia Perez, Ζακ Οντιάρ

Ειδικό Βραβείο:

The Seed of the Sacred Fig, Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Καλύτερη Ηθοποιός

Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Ζόι Σαλντάνα, Σελένα Γκόμεζ, Emilia Perez

Καλύτερος Ηθοποιός

Τζέσι Πλέμονς, Kinds of Kindness

Σκηνοθεσία

Μιγκέλ Γκόμεζ, Grand Tour

Σενάριο

The Substance, της Κοραλίν Φαρζά

Armand, Χαλφνταν Ουλμαν Τόντελ