Κινηματογραφος

Το βασίλειο του πλανήτη των πιθήκων: Η νέα αυτοκρατορία των πιθήκων

Στο νέο φιλμ της ξακουστής σειράς του «Πλανήτη των πιθήκων» διαπιστώνουμε την επανεκκίνηση του βασικού μύθου με κεντρικό πρωταγωνιστή τον νεαρό Νόα.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 915
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το βασίλειο του πλανήτη των πιθήκων: Κριτική για την ταινία του Γουες Μπολ με πρωταγωνιστές Όουεν Τιγκ, Φρέια Άλαν, Κέβιν Ντουράντ κ.ά.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή του Σίζαρ και πλέον το βασίλειο των πιθήκων είναι το κυρίαρχο στον πλανήτη. Οι λίγοι εναπομείναντες άνθρωποι είναι ρακοσυλλέκτες που δεν μιλούν και πασχίζουν για την επιβίωση. Ώσπου ένας νεαρός πίθηκος ονόματι Νόα, από τη φυλή του Ήλιου των Αετών, θα βιώσει μια δραματική περιπέτεια, η οποία θα τον φέρει σε κοινή πορεία με έναν σοφό ουρακοτάγκο και με ένα πολύτιμο κορίτσι που κρύβει μεγάλα μυστικά. Ο βασιλιάς τύραννος των πιθήκων αναθέτει στον στρατό του τον εντοπισμό της κοπέλας. 

Στο νέο φιλμ της ξακουστής σειράς του «Πλανήτη των πιθήκων» διαπιστώνουμε την επανεκκίνηση του βασικού μύθου με κεντρικό πρωταγωνιστή τον νεαρό Νόα. Ο Σίζαρ έχει γίνει πλέον ένας θρύλος, ο οποίος στο πέρασμα του χρόνου αποκτά χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό αποτύπωμα που κληροδότησε στους πιθήκους. Στο όνομά του γίνονται τρομερά εγκλήματα και η νέα εποχή που ανατέλλει απαιτεί σκληρές θυσίες. Στους σκοτεινούς και βίαιους καιρούς που διαδραματίζεται η νέα περιπέτεια, οι φυλές των πιθήκων μοιάζουν να ζουν αρμονικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο αφελής και επιπόλαιος Νόα θα οδηγηθεί προς το πεπρωμένο του μέσα από μια αλυσίδα σκληρών δοκιμασιών που θα του αποκαλύψουν την άγνοιά του, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητές του. Η συνάντηση με τον αυταρχικό τύραννο που στοχεύει να γίνει ηγέτης όλων των πιθήκων, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να μετατραπεί το συγκινητικό πρώτο μέρος του φιλμ σε ένα συναρπαστικό περιπετειώδες θρίλερ με επίκαιρο χαρακτήρα. Οι νύξεις για την αναδυόμενη αυτοκρατορία που βασίζεται σε ιστορικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γίνονται μια επίκληση για τη λυτρωτική δύναμη της γνώσης. Ο σκηνοθέτης του «Λαβύρινθου» Γουες Μπολ, αποδεικνύει τον σεβασμό, αλλά και την αγάπη του στην αρχετυπική δύναμη του «μύθου των πιθήκων». Η ματιά του μένει πιστή στο κράμα δράσης και ενσυναίσθησης μιας αλληγορικής ιστορίας για το δυσοίωνο μέλλον της ανθρωπότητας. Παρ’ ότι το σενάριο θα μπορούσε να γίνει περισσότερο πολυεπίπεδο ή αιχμηρό, οι συμβολισμοί του είναι αποτελεσματικά ενταγμένοι στο πλαίσιο μιας χορταστικής δράσης που απευθύνεται κυρίως σε σκεπτόμενους θεατές.