Κινηματογραφος

Ζωντανό πνεύμα: Τοπικές δοξασίες και ανθρώπινα δράματα

Η επίσημη πρόταση της Πορτογαλίας για τα Όσκαρ προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 914
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ζωντανό πνεύμα: Κριτική για την ταινία της Κριστέλ Άλβες Μέιρα, με τους Λούα Μισέλ, Άνα Παδράο, Ζακλίν Κοράδο, Καθρίν Σαλέ, Ντουάρτε Πίνα

H Σαλομέ περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές της με την αγαπημένη της γιαγιά στο χωριό της οικογένειάς της, που βρίσκεται στα πορτογαλικά βουνά. Όταν η δεύτερη ξαφνικά πεθαίνει, οι συγχωριανοί βρίσκουν την αφορμή για να βγάλουν τις μεταξύ τους κόντρες στην κηδεία της, με τη μικρή Σαλομέ να πασχίζει να καταλάβει τι έχει συμβεί.

Εκκεντρικό και οριακά μεταφυσικό δράμα γύρω από την προσπάθεια της λιλιπούτειας πρωταγωνίστριας να κατανοήσει τα γεγονότα που δεν έχουν για εκείνη λογική εξήγηση και σχετίζονται με την κατάρα της οικογένειάς της. Σύμφωνα με την εν λόγω κατάρα, όλες οι γυναίκες της φαμίλιας της Σαλομέ είναι καταραμένες και οι υπόλοιποι στο χωριό τις θεωρούν μάγισσες, οι οποίες ευθύνονται για όλα τα κακά που συμβαίνουν γύρω τους.

Η αθωότητα της νεαρής ηρωίδας, το κράμα δράματος-κωμωδίας, η μεταφυσική χροιά στο σενάριο που αφορά την αντιμετώπιση του πένθους και την απότομη ενηλικίωση, η γουστόζικη αφήγηση που ενισχύεται από τους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες (στην πλειοψηφία τους καρικατούρες) είναι στοιχεία που προσδίδουν στην ταινία μια αμιγώς ψυχαγωγική διάσταση. Το φιλμ, που αποτελεί την επίσημη πρόταση της Πορτογαλίας για τα Όσκαρ, προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών.