Κινηματογραφος

«HollywoodGate»: Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Κερδίζει διακρίσεις και βραβεία σε όλο τον κόσμο για το θάρρος των συντελεστών

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
HollywoodGate: Ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«HollywoodGate»: Το ντοκιμαντέρ για την άγνωστη ιστορία του Αφγανιστάν που θα προβληθεί στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024 

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει από τις 7 Μαρτίου, προσφέροντας στο κοινό ένα πρόγραμμα με ντοκιμαντέρ που προσεγγίζουν διαφορετικά και ιδιαίτερα θέματα. Στις 14 και 15 Μαρτίου, θα προβληθεί το «HollywoodGate», ένα ντοκιμαντέρ που κερδίζει βραβεία και διακρίσεις σε όλο τον κόσμο, με παραγωγό τη βραβευμένη με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Navalny», Odessa Rae. Πρόκειται για μια προσπάθεια των συντελεστών να φέρουν στο φως την ιστορία του Αφγανιστάν που δεν ειπώθηκε ποτέ, εκείνη που έλαβε χώρα όταν οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους.

HollywoodGate: Ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«HollywoodGate»: Το ντοκιμαντέρ για την άγνωστη ιστορία του Αφγανιστάν

Το όνομα «HollywoodGate» προκύπτει από τη βάση της CIA στην Καμπούλ, το μέρος που καταλαμβάνουν οι Ταλιμπάν μία μέρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Αεροσκάφη, όπλα και πολύτιμος στρατιωτικός εξοπλισμός, είναι όλα όσα έχει αφήσει πίσω του ο πιο τεχνολογικά προηγμένος στρατός στην ιστορία και όσα βρίσκουν οι Ταλιμπάν. Συγκλονισμένος από τα ευρήματα αυτά ο Μαλάουι Μανσούρ, ο νέος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διατάζει τους στρατιώτες να καταγράψουν και να επισκευάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό. Στην ιστορία προστίθεται ο Μουχτάρ, ο οποίος έχει ως κίνητρο να κατακτήσει κάποια μέρα τον κόσμο, καταφθάνοντας έτσι στο Hollywood Gate για να χτίσει επιτέλους την καριέρα του ως υψηλόβαθμος στρατιωτικός.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας και ο φιλόδοξος στρατιωτικός, εστιάζουν στην ολοκλήρωση των προσωπικών τους στόχων, ενώ οι σύντροφοί τους συνεχίζουν να επιδιορθώνουν το όπλα που εγκαταλείφθηκαν σε αυτή την «πύλη». Τα AK-47 που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται τώρα υπό την κατοχή των Ταλιμπάν. Ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη που φαίνονταν σχεδόν κατεστραμμένα και δίχως πλέον «δυνάμεις», μετατρέπονται σε όπλα που βομβαρδίζουν θανάσιμα την αντίσταση, προκαλώντας ανείπωτες παράπλευρες απώλειες στην πορεία.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2023 και κερδίζοντας πλέον βραβεία και διακρίσεις σε όλο τον κόσμο. Η επιτυχία του οφείλεται στη θαρραλέα απόφαση των συντελεστών και κυρίως του σκηνοθέτη αιγυπτιακής καταγωγής Ibrahim Nash’at, ο οποίος μπήκε στα άδυτα του HollywoodGate, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του. Κρατώντας την κάμερά του, προσπάθησε να καταγράψει τη ζωή των Ταλιμπάν στο πρώην στρατηγείο της CIA, με στόχο να προβληματίσει το κοινό. Δεν τον ενδιέφερε να απενοχοποιήσει τους «ήρωες» του ντοκιμαντέρ, αλλά να δούμε τι συμβαίνει πράγματι σε μια χώρα με την οποία η Δύση έχει πάψει να ασχολείται.

Όσον αφορά στην παραγωγό Odessa Rae, πρόκειται για μία γενναία και διεισδυτική προσωπικότητα που ήδη έχει προσελκύει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για τις επόμενες δεκαετίες. Οι New York Times έγραψαν για το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ της «Navalny» πως ο Aleksei Navalny «γνώριζε πως θα το δούμε μετά τον θάνατό του».

#TIDF26 | Hollywoodgate

Καρδιακή φίλη της Odessa Rae είναι η ελληνίδα Κάθριν Εμπειρίκου, εκτελεστική παραγωγός του «HollywoodGate» και η ελληνική ψυχή του πρότζεκτ. Η Κάθριν έχει στηρίξει και ως παραγωγός την ταινία της Odessa «The Story Won't Die», μια ιστορία για μια γενιά Σύρων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν το έργο τους ως διαμαρτυρία για τον εκτοπισμό τους από την γενέτειρά τους. Η Κάθριν είναι γνωστή στην Ελλάδα για την δράση και την συνεισφορά της στον πολιτισμό, με τα τελευταία χρόνια να ασχολείται ενεργά και με την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Κρίνοντας από το ξεκίνημά της ανυπομονούμε για τη συνέχεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ