Κινηματογραφος

Στο εξώφυλλο του GQ Μαρτίου ο χαρισματικός Κίλιαν Μέρφι

Η ζωή, η καριέρα και η εξαιρετική φωτογράφηση του υποψήφιου για Όσκαρ ηθοποιού

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο εξώφυλλο του GQ Μαρτίου ο Κίλιαν Μέρφι είναι ο άνθρωπος της στιγμής
Στο εξώφυλλο του GQ Μαρτίου ο Κίλιαν Μέρφι είναι ο άνθρωπος της στιγμής © GQ

Κίλιαν Μέρφι: Στο εξώφυλλο του GQ Μαρτίου - Η ζωή και η καριέρα του 

Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, ο Κίλιαν Μέρφι έχει δημιουργήσει ένα αδιαμφισβήτητο έργο ως ένας από τους πιο ευπροσάρμοστους και ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του που όμως παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για Όσκαρ, ο πρωταγωνιστής του Οπενχάιμερ φωτογραφήθηκε για το GQ Μαρτίου και μίλησε για τη ζωή στην Ιρλανδία, τη σχέση του με τη φήμη, γιατί δεν ασχολείται με τον Τύπο και γιατί δε θέλει να κάνει περισσότερες από μία ταινία τον χρόνο.

Ο Κίλιαν Μέρφι και η επί 20 χρόνια σύζυγός του, καλλιτέχνης Yvonne McGuinness, ζουν δίπλα στη θάλασσα με τους δύο έφηβους γιους τους. Στην Ιρλανδία, η αφθονία της δημιουργικής ύπαρξης βρίσκεται παντού γύρω τους. Οι γκαλερί τέχνης μοιάζουν όλες να είναι γεμάτες με έργα των μελών της οικογένειάς του. Τη μουσική στο ραδιόφωνο την επιμελούνται φίλοι -ή ο ίδιος ο Μέρφι. 

Ο Κίλιαν Μέρφι δε ζει μόνο για τη δουλειά του

Η ζωή εκεί για τον Μέρφι είναι μια γεμάτη ζωή. «Θα σας πήγαινα κάπου αλλού για λίγη Γκίνες», είπε ο Μέρφι στη δημοσιογράφο που συνάντησε για τη συνέντευξη, «αλλά πρέπει να οδηγήσω για να αφήσω τον γιο μου σε ένα πάρτι απόψε». Η δική του ζωή μοιάζει αρκετά διαφορετική από τo lifestyle που συνήθως παρασύρει τους πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

«Έχω μερικούς φίλους που είναι ηθοποιοί, αλλά οι περισσότεροι δεν είναι», δήλωσε ο Μέρφι «Η πλειονότητα των φίλων μου δεν είναι στη δουλειά. Μου αρέσει επίσης να μην εργάζομαι. Και νομίζω ότι για μένα ένα μεγάλο μέρος της έρευνας ως ηθοποιός είναι απλά να ζεις και, ξέρεις, να έχεις μια κανονική ζωή κάνοντας κανονικά πράγματα και να μπορείς να παρατηρείς και να είσαι, σε αυτό το είδος της υπέροχης ροής της ανθρωπότητας.

Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό επειδή πηγαίνεις από φεστιβάλ κινηματογράφου σε κινηματογραφικά γυρίσματα και σε διαφημίσεις, δεν ξέρω τι νόημα έχει. Δεν λέω ότι αυτό σε κάνει καλύτερο ή λιγότερο καλό ηθοποιό, αλλά είναι ένας κόσμος στον οποίο δεν θα μπορούσα να υπάρξω. Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ περιοριστικό για το τι μπορείς να βιώσεις ως άνθρωπος, καταλαβαίνεις;».

Ο Μέρφι θέλει να κάνει μία ταινία τον χρόνο

Ο Μέρφι προσπαθεί να κάνει μία ταινία το χρόνο, κατά προτίμηση όχι το καλοκαίρι, όταν του αρέσει να περνάει τον περισσότερο χρόνο του στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας και να μην κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να βρίσκει νέα μουσική για το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα στο BBC 6 ή να βγάζει βόλτα το μαύρο του λαμπραντόρ, τον Scout. Είναι απόλυτα ευχαριστημένος που είναι «άνεργος» όσο περιμένει την κατάλληλη νέα ταινία που θα βρεθεί στο δρόμο του. 

Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται να τηρεί τη δική του εκδοχή της ρήσης του Michael Pollan προς την υγιεινή διατροφή: «Κάνε ταινίες. Όχι πάρα πολλές. Κυρίως με τον Κρίστοφερ Νόλαν». Φανταστείτε την πειθαρχία, την αυτοπεποίθηση, την ψυχική ηρεμία, να μην ανησυχείς μήπως χάσεις μια ευκαιρία, ένα γεύμα, ένα πάρτι, μια διακλάδωση πίσω σε ένα από τα πιο αφρισμένα κέντρα του Χόλιγουντ, αλλά να περπατάς στις σμαραγδένιες ακτές γνωρίζοντας ότι σε ξέρουν -και ότι τελικά ξέρουν πού να σε βρουν.

Η προετοιμασία για το «Οπενχάιμερ» 

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Οπενχάιμερ, ο Μέρφι προετοιμαζόταν για 6 μήνες, εστιάζοντας πρώτα στη φωνή και τη σιλουέτα του (με άλλα λόγια, χάνοντας βάρος για να αντικατοπτρίζει το δέρμα και τα οστά ενός παγκοσμίου φήμης φυσικού που ζούσε κυρίως με μαρτίνι και τσιγάρα κατά τη διάρκεια των ετών που ανέπτυσσε τη βόμβα).

Κίλιαν Μέρφι στο Όπενχαιμερ
Ο Ιρλανδός ηθοποιός ενσάρκωσε τον φυσικό Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν © Instagram/Oppenheimer Movie

Στα γυρίσματα, καθώς οι μέρες των γυρισμάτων στην έρημο του Νέου Μεξικού μεγάλωναν, η ιδιαιτερότητα αυτού που έκανε ο Μέρφι άρχισε να διαδίδεται στο πλατό μεταξύ των ηθοποιών και του πληρώματος «σαν φήμη», είπε ο Νόλαν. «Θυμάμαι το ίδιο πράγμα με τον Χιθ Λέτζερ στο The Dark Knight».

Πηγή: GQ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ