Κινηματογραφος

Πλάνο 75: Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν

Στην Ιαπωνία ψηφίζεται ένας νόμος που επιτρέπει στους πολίτες άνω των 75, να πεθάνουν

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 902
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλάνο 75

Πλάνο 75: Κριτική για την ταινία της Τσι Χαγιακάουα, με πρωταγωνιστές τους Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι, Τάκα Τακάο

Στην Ιαπωνία ψηφίζεται ένας νόμος που επιτρέπει στους πολίτες άνω των 75 οι οποίοι επιθυμούν να πεθάνουν, να το πράξουν με τη συνδρομή της πολιτείας. Μάλιστα ως κίνητρο δίνεται στους μελλοντικούς αυτόχειρες και ένα επίδομα 10.000 γεν προκειμένου να απολαύσουν όσο καλύτερα γίνεται τις τελευταίες στιγμές τους! 

Πρωτότυπο και τρομακτικό ως σύλληψη το πρώτο φιλμ της ταλαντούχας σκηνοθέτριας από την Ιαπωνία, καταγράφει νηφάλια και με… ανατριχιαστική απλότητα την αγωνία της γύρω από το θέμα της αύξησης του γερασμένου πληθυσμού στη χώρα της (αλλά και σε όλο τον πλανήτη) καθώς και τους εφιάλτες που μπορεί να προκληθούν από αυτό. Με ξεκίνημα ένα σοκαριστικό στιγμιότυπο όπου μαρτυρά την αδιέξοδη κουβέντα γύρω από το φλέγον ζήτημα, αλλά και τα ξεσπάσματα μίσους απέναντι στους ηλικιωμένους, η σκηνοθέτρια σκιτσάρει έναν απάνθρωπο και δυστοπικό κόσμο. Η επίκληση για ανθρωπιά και ελπίδα γίνεται με σπάνια ενσυναίσθηση καθώς και ηθική ακεραιότητα που θυμίζει τη σκηνοθετική μαστοριά του Χιροκάζου Κορεέντα. Η ικανότητα της νέας σκηνοθέτριας στο ξετύλιγμα της πλοκής και στο τρυφερό αποτύπωμα με το οποίο χαράζει την κάθε σκηνή της, αναδεικνύει με αποτελεσματικότητα τις βασικές λεπτομέρειες αλλά και τις σκληρές αλήθειες του ζητήματος. Ένα μεστό και κοινωνικό θρίλερ που προβλήθηκε στις Κάννες (Ένα Κάποιο Βλέμμα) και απέσπασε την ειδική μνεία της επιτροπής για τη σκηνοθεσία της Τσι Χαγιακάουα.

ΠΛΑΝΟ 75 - PLAN 75 (Greek Trailer)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ