Κινηματογραφος

Το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Το καστ και η σύνοψη της νέας μεγάλου μήκους ταινίας του πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη, μετά τη Βενετία και τις Κάννες - Το καστ και η σύνοψη της ταινίας.
Το «Arcadia», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη θα πραγματοποιήσει παγκόσμια πρεμιέρα στο 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου © ΑΠΕ/ΜΠΕ

74ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη, μετά τη Βενετία και τις Κάννες - Το καστ και η σύνοψη της ταινίας.

Το «Arcadia», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα Encounters του 74ου Φεστιβάλ Βερολίνου.

74ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη, μετά τη Βενετία και τις Κάννες - Το καστ και η σύνοψη της ταινίας.
Μετά τη Βενετία και τις Κάννες, ο Γιώργος Ζώης διαγωνίζεται και στο Φεστιβάλ Βερολίνου © Ίδρυμα Ωνάση

«Arcadia»: Στη Berlinale 2024 η ταινία του Γιώργου Ζώη

Μετά τη Βενετία και τις Κάννες, ο Γιώργος Ζώης («Interruption», «Third Kind») διαγωνίζεται και στο Φεστιβάλ Βερολίνου ολοκληρώνοντας έτσι την τριπλέτα των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε για πρώτη φορά μαζί τους Βαγγέλη Μουρίκη και Αγγελική Παπούλια, ενώ το καστ συμπληρώνουν η Έλενα Τοπαλίδου, ο Νικόλας Παπαγιάννης, ο Βαγγέλης Ευαγγελινός, καθώς και μια σειρά από άλλους καταξιωμένους ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης.

Η ταινία, που αποτελεί ελληνοβουλγαρική συμπαραγωγή, υπογράφεται από την Αντιγόνη Ρώτα και τον Στέλιο Κοτιώνη για την Foss Productions (Echoes, Third Kind, Milky Way, Maestro), τη Μαρία Δρανδάκη για την Homemade Films (Animal, Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, Interruption) και τη Veselka Kιryakova για την Red Carpet (Aga, Allienation).

Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με τον Γιώργο Ζώη. Η φωτογραφία είναι του Κωνσταντίνου Κουκουλιού GSC, η μουσική του Petar Dundakov, το μοντάζ του Γιάννη Χαλκιαδάκη, τα σκηνικά επιμελείται η Ελενα Βαρδαβά και τα κοστούμια η Βασιλεία Ροζάνα.

Η ταινία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των Eurimages - Council of Europe, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Bulgarian National Film Center, Onassis Culture, Flux και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας - Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. στην Ελλάδα.

74ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη, μετά τη Βενετία και τις Κάννες - Το καστ και η σύνοψη της ταινίας.
Ο κινηματογραφικός κόσμος του Γιώργου Ζώη έχει επιλεγεί, διακριθεί και βραβευτεί σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως

«Arcadia»: Η σύνοψη της ταινίας

Σύμφωνα με τη σύνοψη της ταινίας, ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα αναστατώνει τη χειμωνιάτικη ραστώνη ενός τουριστικού θέρετρου. Ο Γιάννης κι η Κατερίνα, καταφτάνουν σοκαρισμένοι για να αναγνωρίσουν το θύμα στο τοπικό νοσοκομείο.

Μαζί αλλά και χωριστά, θα προσπαθήσουν να συνδέσουν κομμάτια του παζλ της ζωής που χάθηκε, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια σειρά από αναπάντεχες αποκαλύψεις. Και δεν είναι οι μόνοι. Στο απόκοσμο παραθαλάσσιο μπαρ της περιοχής, το Αρκάντια, η Κατερίνα θα συναντήσει μια αλλόκοτη συντροφιά από απροσδόκητους συνοδοιπόρους.

Ο κινηματογραφικός κόσμος του Γιώργου Ζώη

Ο κινηματογραφικός κόσμος του Γιώργου Ζώη έχει επιλεγεί, διακριθεί και βραβευτεί σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως, όπως Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Ρότερνταμ και Τελλουράιντ. Στην Ελλάδα, το έργο του έχει αναγνωριστεί με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας για το «Casus Belli» από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, καθώς και με επτά βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το «Interruption», πραγματοποίησε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015, με τον ίδιο να κερδίζει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Third Kind» η οποία έκανε πρεμιέρα στη Βδομάδα της Κριτικής στις Κάννες το 2018, κατέκτησε το αμερικανικό κοινό με την πρώτη της προβολή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τελλουράιντ.

Ο Γιώργος Ζώης ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία του «Τίτλοι Τέλους».

Επιπλέον, διατέλεσε μέλος της επίσημης κριτικής επιτροπής «Λιοντάρι του Μέλλοντος» στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας.

Οι ταινίες του έχουν μεταδοθεί σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως το CANAL+, ARTE, και έχουν επιλεχθεί από τη φημισμένη πλατφόρμα Criterion.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ