Κινηματογραφος

Το συγκινητικό βίντεο - αφιέρωμα της Finos Film στον Σπύρο Φωκά

Ο διεθνής σταρ του ελληνικού σινεμά άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπύρος Φωκάς: Το αφιέρωμα της Finos Film στον ηθοποιό που πέθανε σε ηλικία 86 ετών - Η ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Η Finos Film αποχαιρετά με ένα βίντεο τον Σπύρο Φωκά © screen shot

Σπύρος Φωκάς: Το αφιέρωμα της Finos Film στον ηθοποιό που πέθανε σε ηλικία 86 ετών - Η ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου, σε ηλικία 86 ετών. Η δυσάρεστη είδηση ανακοινώθηκε από τη σύζυγό του, Λίλιαν, με δημοσίευσή της στο Facebook στην οποία έγραψε: «καλή αντάμωση, Σπύρο μου».

Σπύρος Φωκάς: Το αφιέρωμα της Finos Film στον ηθοποιό που πέθανε σε ηλικία 86 ετών - Η ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Ο Σπύρος Φωκάς διέγραψε σημαντική καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό © Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Η Finos Film αποχαιρετά τον αείμνηστο ηθοποιό που έφυγε σήμερα από τη ζωή, με ένα βίντεο από τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις που ξεχώρισαν.

Το βίντεο της Finos Film συνοδεύεται με ένα συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια και τους οικείους του ηθοποιού.

Το «αντίο» της Finos Film στον Σπύρο Φωκά

Όπως αναγράφεται στο συλλυπητήριο μήνυμα της Finos Film, «Σήμερα το πρωί πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων ο αγαπημένος μας ηθοποιός Σπύρος Φωκάς. Γοητευτικός, ταλαντούχος και χαμηλών τόνων, ο Σπύρος ήταν από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς που έκανε διεθνή καριέρα παίζοντας δίπλα σε μεγάλους σταρ όπως η Λάιζα Μινέλι και ο Αλέν Ντελόν. 

»Η αγάπη του για την Ελλάδα, όμως, τον γύριζε πάντα πίσω στον τόπο του, χαρίζοντας μας λίγες αλλά αξιόλογες εμφανίσεις στο ελληνικό σινεμά, όπως στις ταινίες «Εγωισμός» και «Στεφανία» αμφότερες του Γιάννη Δαλιανίδη. 

«Αυτός ο ξερός κρότος της κλακέτας θα σε συνοδεύει σε όλες τις σκηνές της ζωής σου, σαν να ‘ναι και αυτή σινεμά μέχρι να φτάσεις στους τίτλους τέλους». – Σπύρος Φωκάς

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Αντίο Σπύρο»

Σπύρος Φωκάς: Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Έλληνα ηθοποιού - Η καριέρα του και οι διεθνείς επιτυχίες.
Σπύρος Φωκάς και Ζωή Λάσκαρη στη «Στεφανία» του Γιάννη Δαλιανίδη (1967) © Finos Film

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά τον Σπύρο Φωκά

«Τα βαθιά συλλυπητήριά του στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του με την αγάπη τους και την εκτίμησή τους», εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αποχαιρετώντας τον Σπύρο Φωκά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Παράλληλα, κάνει μνεία στην ταινία «Σόνια», η οποία προβάλλεται σήμερα τιμητικά, στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Τάκη Κανελλόπουλο, έργο στο οποίο «δεσπόζει η ώριμη αρρενωπότητα του Σπύρου Φωκά».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

«Η είδηση για τον θάνατο του Σπύρου Φωκά βρίσκει την κινηματογραφική μας κοινότητα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την ημέρα της τιμητικής προβολής της ταινίας «Σόνια», στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Τάκη Κανελλόπουλο. Στο έργο αυτό δεσπόζει η ώριμη αρρενωπότητα του Σπύρου Φωκά δίπλα στην αέρινη Αντιγόνη Δουδούμη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwv5y7py4i1d)

Όταν γυρίστηκε η "Σόνια", το 1980, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ήδη ένας Έλληνας διεθνής σταρ του κινηματογράφου. Η πρώτη ταινία του, το 1959, το "Ματωμένο ηλιοβασίλεμα" του Ανδρέα Λαμπρινού, τον έφερε στις κοσμοπολίτικες Κάννες, την πύλη για ό,τι ακολούθησε στην Ιταλία και στο Χόλιγουντ.

Έπαιξε στο εμβληματικό δράμα "Ο Ρόκο και τα αδέλφια του" του Λουκίνο Βισκόντι (μαζί με την Κατίνα Παξινού), στο "Ο θάνατος ενός φίλου" του Φράνκο Ρόσι (κερδίζοντας βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Λοκάρνο) και σ' άλλες ταινίες γνωστών δημιουργών. Μετά ήρθε το Χόλιγουντ, όπου το φιζίκ του ταίριαξε με το στερεότυπο της ομορφιάς που εξέπεμπαν το πρόσωπο και η φιγούρα του Ανατολίτη.

Στην Ελλάδα και στον κλασικό πια κινηματογράφο της, αξέχαστη θα μείνει η παρουσία του στην ταινία "Στεφανία" του Γιάννη Δαλιανίδη, στο πλευρό της Ζωής Λάσκαρης.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του με την αγάπη τους και την εκτίμησή τους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.