Κινηματογραφος

Σαν σήμερα, 1 Νοεμβρίου 1968, οι ταινίες ξεκινούν να «χαρακτηρίζονται» με G, M, R και Χ

Με ποια κριτήρια καθορίζεται η καταλληλότητα και ποιες «ακατάλληλες» ταινίες έγραψαν ιστορία

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Χοακίν Φίνιξ ως Joker
Ο Χοακίν Φίνιξ ως Joker © IMDB

Σαν σήμερα, 1 Νοεμβρίου 1968, εισάγεται το σύστημα καταλληλότητας-βαθμολογίας ταινιών από την αμερικανική Motion Picture Association

Σαν σήμερα, 1 Νοεμβρίου 1968, η Motion Picture Association - η ένωση των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο των ΗΠΑ - καθιέρωσε τη βαθμολογία καταλληλότητας για τις ταινίες.

Πρόκειται για ένα σύστημα που ενέπνευσε όλο τον πλανήτη, με πολλές άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμα. Στην Ελλάδα, θυμόμαστε καλά τα σήματα στην τηλεόραση με τα χρώματα και τα σχήματα που ανέφεραν αν για μια ταινία ή εκπομπή ήταν «επιθυμητή» ή «απαραίτητη η γονική συναίνεση», τα οποία άλλαξαν πρόσφατα.

Στις ΗΠΑ, οι πρώτες βαθμολογίες για την καταλληλότητα ή μη μιας ταινίας για ανηλίκους ήταν οι εξής: G, M, R, X.

Μετά από αρκετές αλλαγές, από το 1996 και έπειτα χρησιμοποιείται αυτό το σχήμα:

 • G: General audience, γενικό κοινό, επιτρέπονται όλες οι ηλικίες.
 • PG: Parental guidane, είναι επιθυμητό να υπάρξει συναίνεση από τους γονείς, καθώς κάποιες εικόνες ίσως δεν είναι κατάλληλες για παιδιά.
 • PG-13: Το ίδιο με το προηγούμενο, επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 13 ετών μόνο με τη συνοδεία των γονιών τους.
 • R: Restricted, περιορισμένη πρόσβαση, επιτρέπεται η είσοδος για ανηλίκους κάτω των 17 ετών μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα
 • NC-17: Αντικατέστησε το Χ, απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 17 ετών (συνήθως τέτοιες ταινίες είναι πορνογραφικές και δεν παίζονται στους κινηματογράφους).
Τα αμερικανικά σήματα καταλληλότητας και η εξήγησή τους
Τα αμερικανικά σήματα καταλληλότητας και η εξήγησή τους © Wikipedia

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη «βαθμολογία» των ταινιών αφορούν στο αν σε αυτές προβάλλεται και κατά πόσο: βία, χρήση ουσιών (κάπνισμα και ναρκωτικά), γυμνό, σκηνές σεξ και έντονη γλώσσα (υβριστική ή σεξουαλική).

Οι δύο ταινίες που άλλαξαν τα δεδομένα

Θα προσέξατε ότι η διαφορά μεταξύ του PG και του PG-13 είναι μικρή, οριακά ανεπαίσθητη. Και όμως, η προσθήκη αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη όταν βγήκαν δύο ταινίες το 1984: τα «Γκρέμλινς» και «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού».

Τα κινηματογραφικά αυτά μπλοκμπάστερ είχαν πάρει βαθμό «PG», προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε κάποιους γονείς: για τα πιο μικρά παιδιά είχαν κάποια πιο τρομακτικά στοιχεία, αλλά από την άλλη είχαν και πιο παιδικά-διασκεδαστικά στοιχεία που δεν τις έκαναν απαραίτητα μόνο για ενήλικες.

INDIANA JONES AND THE TEMPLE OF DOOM | Official Trailer | Paramount Movies

Ο ίδιος ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, σκηνοθέτης του «Ιντιάνα Τζόουνς» και παραγωγός στα «Γκρέμλινς», είχε παραδεχθεί ότι οι ταινίες του είχαν κάποιες σκηνές που δεν ήταν κατάλληλες για μικρότερα παιδιά και πρότεινε να δημιουργηθεί μια βαθμολογία μεταξύ του PG και του R.

Έτσι, την 1η Ιουλίου 1984 εισήχθη το PG-13 και η πρώτη ταινία με αυτό το σήμα ήταν «Η Κόκκινη Αυγή» του Τζον Μίλιους.

Οι κορυφαίες ταινίες με σήμα R

Μπορεί οι ταινίες Χ να έχουν συνδεθεί με το πορνογραφικό περιεχόμενο (και πλέον η σήμανση να είναι NC-17), αλλά τα πρώτα χρόνια του συστήματος αποτελούσαν απλά ταινίες ακατάλληλες για παιδιά, όπως το «Midnight Cowboy» (1969) και το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» (1971).

A Clockwork Orange | Trailer | Warner Bros. Entertainment

Από την άλλη, ως πιο «προσβάσιμες» οι ταινίες R πάντα ασκούσαν έλξη, αλλά και αντιδράσεις από το κοινό.

Μεταξύ του 1970 και του 2000, οι κορυφαίες τρεις ταινίες ανά δεκαετία από αυτή την κατηγορία ήταν οι εξής:

 • 1970s: «Ο Εξορκιστής» (1973), «National Lampoon's Animal House» (1978), «Ο Νονός» (1972).
 • 1980s: «Ο μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς» (1984), «Ο Άνθρωπος της Βροχής» (1988), «Ολέθρια σχέση» (1987)
 • 1990s: «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» (1998), «Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης» (1991), «Pretty Woman» (1990).
The Exorcist | 4K Ultra HD Official Trailer | Warner Bros. Entertainment

Το top 10 των πιο επιτυχημένων εισπρακτικά ταινιών R όλων των εποχών έχουν βγει όλες από το 2000 και μετά. Τρεις από αυτές τις σκηνοθέτησε ο Τοντ Φίλιπς, ενώ πάλι σε τρεις έχει πρωταγωνιστήσει ο Μπράντλεϊ Κούπερ. Τέλος, μια εξ αυτών είναι φετινή.

Ακολουθεί η λίστα:

 1. «Τα πάθη του Χριστού»
 2. «Deadpool»
 3. «Eλεύθερος Σκοπευτής» (American Sniper)
 4. «Joker»
 5. «Το Αυτό»
 6. «Deadpool 2»
 7. «Όπενχαϊμερ»
 8. «The Matrix Reloaded»
 9. «The Hangover»
 10. ««The Hangover: Μέρος 2»
The Passion of The Christ - Extended Trailer (2004)

Γεγονότα σαν σήμερα 1 Νοεμβρίου

365 - Οι Αλαμαννοί διασχίζουν τον Ρήνο και εισβάλλουν στη Γαλατία. Ο αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Α΄ κινείται προς το Παρίσι για να διοικήσει το στρατό και να υπερασπιστεί τις γαλατικές πόλεις.
996 - Ο αυτοκράτορας Όθων Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκδίδει πράξη προς τον επίσκοπο του Φράιζινγκ, η οποία είναι το παλαιότερο γνωστό έγγραφο όπου χρησιμοποιείται το όνομα Ostarrîchi (Αυστρία).
1141 - Τερματίζεται στην Αγγλία η βασιλεία της αυτοκράτειρας Ματθίλδης, με τον Στέφανο του Μπλουά να επανακτά τον τίτλο του βασιλιά της Αγγλίας.
1179 - Ο Φίλιππος Β΄ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.
1348 - Η αντιβασιλική Ένωση της Βαλένθια επιτίθεται στους Εβραίους του Σαγούντο με το πρόσχημα ότι είναι υποτακτικοί του βασιλιά της Βαλένθια και συνεπώς «βασιλόφρονες».
1503 - Εκλέγεται ο Πάπας Ιούλιος Β΄.
1512 - Η οροφή της Καπέλα Σιστίνα, ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1520 - Ο Πορθμός του Μαγγελάνου, το πέρασμα στο νότιο άκρο της ηπειρωτικής Νότιας Αμερικής που συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, ανακαλύπτεται και διαπλέεται για πρώτη φορά από τον Ευρωπαίο εξερευνητή Φερδινάνδο Μαγγελάνο.
1570 - Η πλημμύρα των Αγίων Πάντων καταστρέφει τις ολλανδικές ακτές.
1604 - Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η τραγωδία Οθέλος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
1611 - Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Η Τρικυμία.
1755 - Ισχυρότατος σεισμός και τσουνάμι καταστρέφουν ολοσχερώς τη Λισαβόνα στην Πορτογαλία, σκοτώνοντας 10.000-90.000 άτομα.
1790 - Ο Έντμουντ Μπερκ δημοσιεύει τους Στοχασμούς για την Επανάσταση στη Γαλλία, όπου προβλέπει ότι η Γαλλική Επανάσταση θα καταλήξει σε καταστροφή.
1800 - Ο Τζον Άνταμς γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που κατοικεί στο Λευκό Οίκο.
1861 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν ορίζει τον Τζορτζ Μακλέλαν ως διοικητή του Στρατού της Ένωσης, αντικαθιστώντας τον Ουίνφιλντ Σκοτ.
1884 - Ιδρύεται στην Ιρλανδία η Γαελική Αθλητική Ομοσπονδία.
1894 - Ο Νικόλαος Β΄ γίνεται ο νέος (και τελευταίος) τσάρος της Ρωσίας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Αλέξανδρου Γ΄ της Ρωσίας.
1897 - Το πρώτο κτίριο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.
1901 - Ιδρύεται στο Κολέγιο Ρίτσμοντ, στο Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), η ΣΦΕ, η μεγαλύτερη κολεγιακή αδερφότητα αρρένων στις Η.Π.Α.
1911 - Κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου, οι Ιταλοί πραγματοποιούν στη Λιβύη την πρώτη παγκοσμίως αεροπορική βομβιστική επίθεση.
1914 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό υφίσταται την πρώτη του ήττα στον πόλεμο με τη Γερμανία, έξω από τις δυτικές ακτές της Χιλής στον Ειρηνικό Ωκεανό.
1916 - Στη Ρωσία, ο Πάβελ Μιλιουκόφ δίνει στην Κρατική Δούμα τη διάσημη ομιλία του "βλακεία ή προδοσία", επισπεύδοντας την πτώση της κυβέρνησης του Μπόρις Στούρμερ.
1918 - Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης συμβαίνει το χειρότερο δυστύχημα με μετρό στην ιστορία των Η.Π.Α., με τουλάχιστον 93 νεκρούς.
1922 - Καταργείται η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραιτείται από τα θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, Μωάμεθ ΣΤ΄.
1930 - Στέψη του Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, Ρας Ταφάρι (Χαϊλέ Σελασιέ).
1936 - Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει το όνομα «Άξονας Βερολίνου-Ρώμης», για τη συμμαχία ανάμεσα στους Γερμανούς Ναζί και τους Ιταλούς Φασίστες.
1939 - Ένα κουνέλι είναι το πρώτο ζώο που συλλαμβάνεται με τεχνητή γονιμοποίηση στις ΗΠΑ.
1939 - Η γερμανική αεροπορία παρουσιάζει το πρώτο αεριωθούμενο τζετ, το Henkel 178.
1940 - Ανακαλύπτεται το προϊστορικό σπήλαιο του Λασκό, στη Γαλλία.
1940 - Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940: Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, επιτιθέμενος με τον Λόχο του στην Τσούκα Πίνδου, προσπαθώντας να την ανακαταλάβει, πέφτει ηρωικά μαχόμενος.
1945 - Ορκίζεται κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
1946 - Ιδρύεται η Κάτω Σαξονία.
1946 - Ο πρώτος αγώνας του ΝΒΑ γίνεται στο Τορόντο ανάμεσα στους Νιου Γιορκ Νικς και στους Τορόντο Χάσκις (68-66) μπροστά σε 7.090 θεατές.
1948 - Από βύθιση κινέζικου εμπορικού πλοίου έπειτα από έκρηξη στη Μαντζουρία, σκοτώνονται 6.000 άτομα.
1948 - Ο από Αμερικής Αθηναγόρας εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.
1950 - Ελλάδα: Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου (κατάχρηση 7,5 δισ. δρχ στον ΟΛΠ).
1952 - Έκρηξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ σε ατόλη των νήσων Μάρσαλ (πρόκειται για τη βόμβα με το όνομα «Μάικ»).
1954 - Η Αλγερία επαναστατεί κατά των Γάλλων (εθνική εορτή), ενώ εθνικιστές σκοτώνουν 7 άτομα.
1955 - Αεροσκάφος DC6B συντρίβεται στις ΗΠΑ, έπειτα από έκρηξη ωρολογιακής βόμβας κοντά στο Λόνγκμοντ του Κολοράντο, με 44 νεκρούς.
1962 - Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ.
1963 - Πραγματοποιείται πραξικόπημα στο Νότιο Βιετνάμ.
1963 - Εγκαινιάζεται στο Πουέρτο Ρίκο το Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο, με το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
1970 - Φωτιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Σεν-Λοράν-ντυ-Πον στη Γαλλία σκοτώνει 146 νέους.
1974 - Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, του Νικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.
1977 - Ανακαλύπτεται ο Χείρων, ο μεγαλύτερος από τους πέντε δορυφόρους του Πλούτωνα.
1978 - Ο συνταγματάρχης Αλμπέρτο Μπους σχηματίζει τη 200ή χούντα στη Βολιβία, καταλαμβάνοντας την εξουσία με πραξικόπημα.
1981 - Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα γίνεται ανεξάρτητη κοινοβουλευτική δημοκρατία (εθνική εορτή).
1993 - Αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη - μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.
1995 - Στη Νότια Αφρική, διεξάγονται οι πρώτες δημοτικές πολυφυλετικές εκλογές.
1998 - Θεσμοθετείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
2003 - Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από τη Γαλλία αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
2013 - Δολοφονούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής Μανώλης Καπελώνης, 22 ετών, Γιώργος Φουντούλης, 27 ετών και τραυματίζεται ο Αλέξανδρος Γέροντας, 29 ετών από τρομοκράτες έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο.

Γεννήσεις σαν σήμερα 1η Νοέμβρη

846 - Λουδοβίκος ο Τραυλός, βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας
1288 - Ιβάν Α', μέγας δούκας της Μόσχας
1351 - Λεοπόλδος Γ', δούκας της Αυστρίας
1549 - Άννα της Αυστρίας, βασίλισσα της Ισπανίας
1585 - Γιαν Μπρόζεκ, Πολωνός μαθηματικός, ιατρός και αστρονόμος
1636 - Νικολά Μπουαλώ, Γάλλος ποιητής και κριτικός
1658 - Γιόχαν Αρνόλντι, Γερμανός παιδαγωγός
1661 - Λουδοβίκος, Γάλλος πρίγκιπας
1778 - Γουσταύος Δ΄ Αδόλφος, βασιλιάς της Σουηδίας
1880 - Άλφρεντ Βέγκενερ, Γερμανός γεωφυσικός και μετεωρολόγος
1881 - Περικλής Ιωαννίδης, Έλληνας αντιναύαρχος
1889 - Φίλιπ Νόελ-Μπέικερ, Άγγλος πολιτικός και ακτιβιστής
1911 - Ανρί Τρουαγιά, Γάλλος συγγραφέας και ιστορικός
1919 - Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας πολιτικός
1923 - Βικτόρια ντελς Άνχελς, Ισπανίδα υψίφωνος
1924 - Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Τούρκος πολιτικός
1944 - Όσκαρ Τεμαρού, πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας
1944 - Ραφίκ Χαρίρι, Λιβανέζος πολιτικός
1944 - Μπόμπι Χίναν, Αμερικανός μάνατζερ παλαιστών
1948 - Αμάνι Αμπέιντ Καρούμε, πρόεδρος της Ζανζιβάρης
1954 - Κλάους Ερνστ, Γερμανός πολιτικός
1960 - Τιμ Κουκ, Αμερικανός επιχειρηματίας
1963 - Ρικ Άλεν, Άγγλος ντράμερ (Def Leppard)
1963 - Μπίλι Γκαν, Αμερικανός παλαιστής
1972 - Τόνι Κολέτ, Αυστραλή ηθοποιός
1978 - Τάιλερ Ρεκς, Αμερικανός παλαιστής
1986 - Πεν Μπάντζλι, Αμερικανός ηθοποιός
1996 - Lil Peep, Αμερικανός τραγουδιστής

Θάνατοι σαν σήμερα 1 Νοεμβρίου

955 - Ερρίκος Α΄, δούκας της Βαυαρίας
962 - Βαλδουίνος Γ΄, κόμης της Φλάνδρας
1267 - Στέφανος Βλάντισλαβ Α΄, βασιλιάς της Σερβίας
1391 - Αμεδαίος Ζ΄, κόμης της Σαβοΐας
1399 - Ιωάννης Δ΄, δούκας της Βρετάνης
1463 - Δαυίδ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
1546 - Τζούλιο Ρομάνο, Ιταλός ζωγράφος
1587 - Αλφόνσος, λόρδος του Μοντέκιο
1597 - Έντουαρντ Κέλλυ, Άγγλος πνευματιστής
1612 - Κάρολος, κόμης του Σουασόν
1700 - Κάρολος Β΄, βασιλιάς της Ισπανίας
1878 - Αριστείδης Ρίζος Ραγκαβής, Έλληνας στρατιωτικός
1894 - Αλέξανδρος Γ΄, τσάρος της Ρωσίας
1903 - Τέοντορ Μόμσεν, Γερμανός πολιτικός, λόγιος και ιστορικός
1907 - Αλφρέ Ζαρρύ, Γάλλος συγγραφέας
1911 - Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης
1916 - Διονύσιος Στεφάνου, Έλληνας πολιτικός
1929 - Χαμπιμπουλάχ Καλακανί, Βασιλιάς του Αφγανιστάν
1930 - Άλφρεντ Βέγκενερ, Γερμανός γεωφυσικός και μετεωρολόγος
1940 - Αλέξανδρος Διάκος, Έλληνας στρατιωτικός
1941 - Παντελής Χορν, Έλληνας στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας
1947 - Εδμόνδος Φυρστ, Έλληνας βαυαρικής καταγωγής δραματικός ηθοποιός
1956 - Πιέτρο Μπαντόλιο, Ιταλός στρατιωτικός και πολιτικός
1956 - Τόμι Τζόνσον, Αμερικανός μουσικός
1963 - Έλσα Μάξγουελ, Αμερικανίδα δημοσιογράφος
1968 - Γεώργιος Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός
1972 - Έζρα Πάουντ, Αμερικανός ποιητής
1981 - Γουίλ Ντυράν, Αμερικανός φιλόσοφος και συγγραφέας
1985 - Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, Έλληνας πολιτικός
1987 - Βάσω Δεβετζή, Ελληνίδα πιανίστρια
1993 - Ιωάννης Γεωργάκης, Έλληνας νομικός και πολιτικός
1999 - Θίοντορ Χωλ, Αμερικανός φυσικός και κατάσκοπος
2000 - Στήβεν Ράνσιμαν, Άγγλος ιστορικός
2001 - Ιωάννης Ρωμανίδης, Έλληνας θεολόγος
2006 - Γουίλιαμ Στάιρον, Αμερικανός συγγραφέας
2007 - Πολ Τίμπετς, Αμερικανός στρατιωτικός
2008 - Ίμα Σουμάκ, Περουβιανή υψίφωνος
2013 - Γιώργος Φουντούλης , Μάνος Καπελώνης.
2021-Μπάμπης Ζαχαρόπουλος Έλληνας δημοσιογράφος
2021-Πατ Μαρτίνο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης
2021-Νέλσον Φρέιρε Βραζιλιάνος κλασικός πιανίστας
2021- Αλβίν πάτερσον τζαμαϊκανός κρουστάς και θρύλος μουσικός της ρέγκε
2021-Άαρον Μπεκ Αμερικανός ψυχίατρος
2021-Τάκης Μπουγάς Έλληνας τραγουδοποιός και συνθέτης.
2022-Θεοδώρα Καράγιωργα - Σταθακοπούλου Ελληνίδα αρχαιολόγος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάδες του κόσμου
Βασιλιάδες του κόσμου: Στο βασίλειο της Κολομβίας

Η ταινία από την Κολομβία, που κέρδισε το πρώτο βραβείου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, είναι μια μεστή, καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στην ιστορία της πολύπαθης χώρας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.