Κινηματογραφος

7 κλασικές ταινίες τρόμου για το απόλυτο «trick or treat» Haloween πάρτι

Η γιορτή έχει γίνει must και στη χώρα μας

alexandra-mprountzaki.jpg
Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7 κλασικές ταινίες τρόμου για το απόλυτο «trick or treat» Haloween πάρτι
© Sportsphoto Ltd./Allstar

Halloween: Το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου πλησιάζει - 7 horror ταινίες για να «ντύσετε» με spooky ατμόσφαιρα το σπίτι σας 

«This is Halloween, everybody make a scene, trick or treat 'til the neighbors gonna die of fright», έγραψε ο Marilyn Manson και το τραγούδι αγαπήθηκε ευρέως με την ταινία του Tim Barton, «The Nightmare before Christmas». Και, οκ, θα πείτε πως το Halloween είναι ξενόφερτο από το Αμέρικα και δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας παράδοση, όμως τα τελευταία (αρκετά) χρόνια έχει γίνει must και στη χώρα μας. Τι είναι όμως το Halloween;

Halloween: Η παράδοση γύρω από τη μεγάλη γιορτή 

Το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες, και είναι αργία. H παράδοση αυτής της γιορτής κρατάει από τα γαλλικά φεστιβάλ του Σαμάιν που είναι κέλτικες γιορτές της σοδειάς. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι γιορτές αυτές είχαν παγανιστικές ρίζες και ότι το Σαμάιν μετεξελίχθηκε σε Halloween από την χριστιανική εκκλησία, στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το Halloween προήλθε από τον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Πάντων. Πολλοί νομίζουν λανθασμένα πως πρόκειται για αμερικάνικο έθιμο αλλά στην πραγματικότητα γεννήθηκε στην Ιρλανδία και τη Σκωτία. Τον 19ο αιώνα, Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες έφεραν τον εορτασμό του Halloween στην Βόρεια Αμερική.

Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με τις δικές μας απόκριες: ο καθένας φοράει τη στολή του, στολίζει κολοκύθες και τριγυρνάει σε πάρτι με «trick or treat» από τη μία και horror movies από την άλλη. Το θρίλερ αυτές τις μέρες του χρόνου είναι must και στην παρακάτω λίστα θα βρείτε τις παλιές καλές κλασικές ταινίες για να δημιουργήσετε τη σωστή spooky ατμόσφαιρα στο σπίτι σας!

Friday the 13th

Τα 80s ήταν η δεκαετία που τα splatter μεσουρανούσαν. Το 1980, ο Sean Cunningham δημιούργησε την κατασκήνωση του τρόμου που έμελlε να γίνει – εκτός από τον πιο θανατηφόρο προορισμό – μια από τις classic ταινίες για βραδιές Halloween. H πρωταγωνίστρια της ταινίας «Παρασκευή και 13», Betsy Palmer αποκάλυψε πως αν δεν είχε ανάγκη να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο, δεν είχε δεχτεί τον ρόλο της Pamela Voorhees. Για την ακρίβεια, δήλωσε πως όταν διάβασε το σενάριο είπε ότι η ταινία είναι μια βλακεία: «a piece of shit» ήταν η ακριβής έκφραση. Παρόλα έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και το Χόλιγουντ κατάλαβε ότι οι δολοφόνοι με τη μάσκα ήταν χρυσωρυχεία!

Υπόθεση: Κατασκήνωση Crystal Lake. Ένα νεαρό αγόρι πνίγεται και το τραγικό αυτό γεγονός οδηγεί την κατασκήνωση στο κλείσιμο. Έντεκα χρόνια μετά, ένα νεαρό ζευγάρι παίρνει την απόφαση να την ανοίξει πάλι. Παρά τις προειδοποιήσεις των κατοίκων πως κάτι φρικτό κρύβεται εκεί, εκείνοι, μαζί με φίλους τους, συνεχίζουν τις προετοιμασίες. Ένας – ένας όμως εξαφανίζονται και ο δολοφόνος έχει βάλει στόχο να μην ανοίξει ποτέ ξανά η κατασκήνωση.

FRIDAY THE 13TH | Official Trailer | Paramount Movies

Α Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge

H πρώτη ταινία ήταν εξαιρετικά τρομακτική, όμως η δεύτερη το πάει σε άλλο επίπεδο (γνώμη μου)! Στο σίκουελ, ο Jack Sholder κάνει κάτι ανατρεπτικό για εκείνη την εποχή καθώς τοποθετεί την επιστροφή του Robert Englund ως Freddy Krueger στα προάστια σε queer χώρους ή όπως τα αποκαλούσαν τότε, «εναλλακτικά μπαρ»… 

Στη δεύτερη ταινία οι παραγωγοί δεν είχαν σκοπό να προσλάβουν τον Robert Englund αφού θεώρησαν ότι οι απαιτήσεις του για παραπάνω χρήματα ήταν παράλογες. Για δύο βδομάδες γυρισμάτων, τον Freddy Krueger υποδυόταν ένας κασκαντέρ μέχρι που ο Jack Sholder κατάλαβε πως δεν υπήρχε καλύτερος Krueger από τον Englund και ικανοποίησε όλα του τα αιτήματα.

Υπόθεση: Ο Freddy Krueger επιστρέφει και προσπαθεί να ενταχθεί στον πραγματικό κόσμο χρησιμοποιώντας έναν μπερδεμένο νεαρό σαν ξενιστή. Μόλις αυτός πέσει για ύπνο, ο Freddy προσπαθεί να καταλάβει το σώμα του με σκοπό να συνεχίσει την κυριαρχία του στον πραγματικό κόσμο. 

Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge (1985) Official Trailer Movie HD

Night of the Living Dead

Ο σκηνοθέτης του Maverick, George A. Romero, έχει παραδεχτεί πως η χαμηλού κόστους, ασπρόμαυρη ταινία με ζόμπι που γύρισε σε μια φάρμα της Πενσιλβάνια, θίγει… κατά λάθος τον ρατσισμό στην Αμερική. Όμως, εκτός του ότι η ταινία είναι αρκετά τρομακτική για τα δεδομένα της εποχής (1968), υπάρχει έντονα το καταγγελτικό στοιχείο εναντίον της λευκής υπεροχής. Ο Duane Jones (που είναι μαύρος) έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνει μια δυνατή ερμηνεία, ως ο «ήρωας» που θα σώσει ένα μάτσο φοβισμένους λευκούς (O'Dea, Karl Hardman και Marilyn Eastman) που τους κυνηγάνε ζόμπι, διψασμένα για αίμα.

Να σημειωθεί πως αν και το αρχικό μπάτζετ της ταινίας ήταν 114.000 δολάρια (σημερινά 941.800 δολάρια), έβγαλε τότε 30.000.000 δολάρια (σημερινά 247.800.000 δολάρια)!

Υπόθεση: Όταν μια περίεργη λάμψη ζωντανεύει τους νεκρούς, αυτοί βγαίνουν από τους τάφους τους με σκοπό να «καταβροχθίσουν» τους ζωντανούς. Απομονωμένη σε ένα έρημο μέρος, μια οικογένεια θα προσφέρει απρόθυμα καταφύγιο σε ένα νεαρό κορίτσι και έναν μαύρο άντρα. Το επόμενο πρωί, όλη η οικογένεια έχει «αλληλοφαγωθεί». Μόνο ένας απ' όλους θα επιζήσει...

NIGHT OF THE LIVING DEAD Trailer

Psycho (1960)

Σκηνή ντους, Janet Leigh και Anthony Perkins… Δεν χρειάζεται να γράψουμε τίποτε παραπάνω. Όσοι –ελάχιστοι ελπίζω– δεν έχετε δει ακόμα το κινηματογραφικό αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δείτε το! Ο «Alfie», όπως είναι ένα από τα διαδεδομένα παρατσούκλια του μεγάλου σκηνοθέτη, πήρε το ομότιτλο μυθιστόρημα του Robert Bloch, και του έδωσε κινηματογραφική υπόσταση φτιάχνοντας μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου και σασπένς όλων των εποχών με ανυπολόγιστης σημασίας κληρονομιά για τη σκηνή του τρόμου. Ο Χίτσκοκ ήταν τόσο ενθουσιασμένος και προστατευτικός με την ταινία που την πρώτη μέρα γυρισμάτων έβαλε cast και συνεργείο να ορκιστούν σηκώνοντας το δεξί τους χέρι πως δεν θα τους ξεφύγει τίποτε σχετικό με την ταινία μέχρι την κυκλοφορία της, ενώ παρέδιδε το σενάριο στους ηθοποιούς μόνο όταν ήταν έτοιμοι να γυρίσουν σκηνή…

Υπόθεση: Στο Φοίνιξ, Αριζόνα, δύο εραστές, η Marion Crane (Janet Leigh) και ο Sam Loomis (John Gavin) βρίσκονται σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Απελπισμένη από τις οικονομικές τους δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν να παντρευτούν, η Marion αποφασίζει να κλέψει 40.000 από την εταιρεία που εργάζεται. Το σκάει και καταφέρνει να φτάσει σε ένα απομονωμένο μοτέλ όπου ζει ο Norman με τη μητέρα του. Το ίδιο βράδυ κάποιος τη δολοφονεί…

Psycho Trailer

Scream

Κλασική ταινία τρόμου που αγαπήθηκε από εμάς τα παιδιά των 90s που κάναμε τους έξυπνους με το κάπως κωμικό θρίλερ του Wes Craven. Μπορεί να μην είναι αριστούργημα του κινηματογράφου όμως είναι μια ταινία κομμένη και ραμμένη για όσους αγαπούν τα θρίλερ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί και η Courtney Cox ως Gale Weathers. Στην αρχή, κι ενώ η ίδια παρακάλεσε για τον ρόλο της στριμμένης, οι παραγωγοί δεν ήθελαν να την προσλάβουν εξαιτίας του ρόλου της στα «Φιλαράκια» ως Μόνικα που την έκανε εξαιρετικά συμπαθή στον κόσμο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι David Arquette, Neve Campbell και Drew Barrymor.

Υπόθεση: Στο «Scream» παρακολουθούμε τις δραματικές στιγμές της νεαρής Sidney Prescott και των φίλων της οι οποίοι γίνονται στόχος ενός μασκοφόρου φονιά. Θα μπορούσε ο δολοφόνος να σχετίζεται με το παρελθόν της Sidney; Και πόσο χρήσιμοι είναι οι παραδοσιακοί «κανόνες» των ταινιών τρόμου στην επιβίωση των υποψήφιων θυμάτων;

Scream | Official Trailer (HD) - Neve Campbell, Courteney Cox, Drew Barrymore | Miramax

Carrie

Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε την κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου του Steven King, «Carrie» στο οποίο ο Brian De Palma έδωσε σάρκα και οστά. Σοκαριστική στην αρχή όμως τελικά ευχάριστη ακόμα κι όταν η «γλυκιά» Carrie, που την ενσαρκώνει η Sissy Spacek χρησιμοποιεί τις τηλεπαθητικές της δυνάμεις για να εξαπολύσει την κόλαση απέναντι στους τραμπούκους του σχολείου που της έκαναν δύσκολη τη ζωή της. Στην τελευταία σκηνή η Amy Irving που ενσαρκώνει την Sue Snell, είχε τέτοιο ξέσπασμα στο σετ που η μητέρα της που παρακολουθούσε ανησύχησε τόσο που την φώναξε με το κανονικό της όνομα, λάθος που κάλυψε η δυνατή μουσική.

Υπόθεση: Η ταινία «Carrie» αφηγείται την δραματική και εν τέλει τραγική ιστορία της νεαρής Carrie White, μιας εσωστρεφούς, ιδιόρρυθμης κοπέλας, μεγαλωμένης στο αυστηρό, θρησκόληπτο περιβάλλον που της επιβάλλει η μητέρα της. Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας της αποκαλύπτεται ήδη από το ξεκίνημα του έργου όταν η ηρωίδα αγνοώντας την γυναικεία έμμηνο ρύση, παθαίνει ισχυρό σοκ στο ντους του σχολείου της μπροστά στη θέα του ρέοντος αίματος. Το σοκ της Carrie, στάθηκε αφορμή για τα ατελείωτα χάχανα για τις συμμαθήτριές της που την περιγελούν και που την έχουν ήδη περιθωριοποιήσει.

Carrie Official Trailer #1 (2013) - Chloe Moretz, Julianne Moore Movie HD

Το μωρό της Ρόζμαρι

Για το τέλος κράτησα την ταινία που κάνει τη μητρότητα να φαίνεται πιο τρομακτική από ποτέ. Ο Roman Polanski υπογράφει ένα από τα πιο σημαντικά θρίλερ όλων των εποχών με πρωταγωνίστρια τη Mia Farrow η οποία με το χαριτωμένο pixie cut μαλλί της, βρίσκεται υπό την επιρροή ενός γκρουπ μαγισσών που μένουν σε μια πολυκατοικία στο Central Park West. Η ταινία είναι διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ira Levin και έχει ένα απόκοσμο μείγμα υπερφυσικών και διαβολικών καταστάσεων που ενέπνευσαν άλλες ταινίες όπως «Get Out» του Τζόρνταν Πιλ και το «Hereditary» του Άρι Άστερ.

H σκηνή όπου η Farrow περνά έναν πολυσύχναστο δρόμο είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μάλιστα ο Polanski την καθησύχασε λέγοντάς της πως κανείς δεν θα πατήσει μια έγκυο γυναίκα. Τη σκηνή τη γύρισε ο ίδιος αφού κανένας άλλος δεν προθυμοποιήθηκε να το κάνει…

Υπόθεση: Η Rosemary και ο σύζυγος της Guy μετακομίζουν σε ένα νέο διαμέρισμα στην Νέα Υόρκη. Εκεί θα γνωρίσουν το ηλικιωμένο ζεύγος των Castevet και σύντομα θα αρχίσουν να κάνουν στενή παρέα μεταξύ τους. Τα προβλήματα αρχίζουν μόλις η Rosemary αντιλαμβάνεται ότι έχει μείνει έγκυος…

Rosemary's Baby (1968) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ