Κινηματογραφος

Ένας άλλος κόσμος: Οι Στεφάν Μπριζέ και Βενσάν Λεντόν κλείνουν τους λογαριασμούς τους με τον καπιταλισμό

Η σύζευξη του προσωπικού στοιχείου με την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική θεώρηση είναι δομικό στοιχείο στο σινεμά του Στεφάν Μπριζέ

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 887
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Φιλίπ Λεμέλ, διευθυντής γαλλικού εργοστασίου που ανήκει σε αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο, βιώνει όχι μόνο τη θλιβερή διαδικασία του διαζυγίου (παρότι υπάρχει ακόμη αγάπη ανάμεσα σε εκείνον και τη γυναίκα του), αλλά και πιέζεται από τα αφεντικά του να προβεί σε 10% περικοπές προσωπικού.

Η σύζευξη του προσωπικού στοιχείου με την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική θεώρηση είναι δομικό στοιχείο στο σινεμά του Στεφάν Μπριζέ, ο οποίος ξανασυναντά τον πρωταγωνιστή του Βενσάν Λεντόν σε μια ακόμη γόνιμη συνεργασία. Ο Γάλλος ηθοποιός υποδύεται το ακέραιο διευθυντικό στέλεχος που θέλει να κάνει το σωστό υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων του, αλλά είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τη γραμμή των αφεντικών του. Όλο το στόρι δίνεται με τη μορφή ενός γεμάτου σασπένς αγώνα δρόμου όπου ο ήρωας πασχίζει να βρει τη λύση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που τον ταλαιπωρούν. Στο δίπτυχο οικογένεια και εργασία που βαραίνει τις πλάτες τού ήρωα, τον οποίο βλέπουμε να πασχίζει στο γυμναστήριο να διατηρήσει την καλή φόρμα του, δεν λείπουν οι στιγμές που οι Νταρντέν συναντούν τον Λόουτς, με τη διαφορά πως ο Μπριζέ αρκετές φορές ποντάρει στην ελλειπτική αφήγηση για να διατυπώσει τις κυρίαρχες αξίες του ρεαλιστικού και άκρως επίκαιρου δράματός του. Στον «Άλλο κόσμο» η καπιταλιστική πραγματικότητα και η σημαία της επίτευξης κέρδους με κάθε τίμημα, ορίζει τους νόμους όχι μόνο της αγοράς αλλά και της ίδιας της ζωής. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα