Κινηματογραφος

Το «Πίσω από τις θημωνιές» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ

Ποια είναι η ταινία μυθοπλασίας της Ασημίνας Προέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «Πίσω από τις θημωνιές» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ

Oscar 2024: Η ταινία μυθοπλασίας της Ασημίνας Προέδρου «Πίσω από τις θημωνιές» θα είναι η υποψηφιότητα της Ελλάδας

Η ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία ξενόγλωσσου φιλμ στα φετινά βραβεία Όσκαρ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία μυθοπλασίας της Ασημίνας Προέδρου, απέσπασε 10 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. 

Το «Πίσω από τις θημωνιές» στα Όσκαρ

Συγκεκριμένα, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Ιρις 2023 που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου και Β’ Ανδρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ηχου.

Το κοινωνικό δράμα «Πίσω από τις Θημωνιές» τοποθετείται σε ένα χωριό κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου μια τριμελής λαϊκή οικογένεια βιώνει τη σύγκρουση, όταν διαδοχικά τραυματικά συμβάντα πληγώνουν τις σχέσεις τους.

Πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα και Χρήστος Κοντογεώργης.

Η ταινία αυτή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ. Η τελετή για τα 96α βραβεία της Ακαδημίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ - trailer

Ποια είναι η Ασημίνα Προέδρου

Η Ασημίνα Προέδρου γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και θεωρείται ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες «φωνές» στο ελληνικό σινεμά.

Σπούδασε μουσική, oικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία κινηματογράφου.

Η μικρού μήκους ταινία της «Red Hulk» (2013), την οποία ολοκλήρωσε (σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή) στo πλαίσιo των προπτυχιακών της σπουδών, κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2013) και το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2013).

Η ταινία έχει παρουσιαστεί σε πάνω από εξήντα διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Clermont-Ferrand, αποσπώντας εννέα διεθνή βραβεία.

Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Πίσω από τις θημωνιές» αναπτύχθηκε μέσω των προγραμμάτων «Script Station – Talents Sarajevo» (2015) και «Script Station – Berlinale Talents» (2016), καθώς και του προγράμματος «First Film First – Goethe-Institut Young Directors Academy» (2016-2017), ενώ απέσπασε το βραβείο του Centre National du cinéma et de l’Image animée της Γαλλίας στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2016).

Ασημίνα Προέδρου
Ασημίνα Προέδρου © Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Την υποψηφιότητα της Ελλάδας στα Όσκαρ ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού:

«Με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/456718/27-09-2023 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, κυρίου Χρίστου Δήμα, επελέγη ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ταινία μυθοπλασίας Πίσω από τις θημωνιές της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου.

»Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR προτείνεται από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

»Για το έτος 2023 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/386397/10.08.2023 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού. H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και, μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Πίσω από τις θημωνιές, καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση.

»Ο υφυπουργός έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

»Το υπουργείο Πολιτισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 96η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ