Κινηματογραφος

Πέθανε ο ηθοποιός σερ Μάικλ Γκάμπον - Γνωστός για τον ρόλο του Ντάμπλντορ στις ταινίες «Harry Potter»

Ο εμβληματικός ηθοποιός ήταν 82 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάικλ Γκάμπον ενσάρκωσε τον Άλμπους Ντάμπλντορ στις ταινίες του Χάρι Πότερ
Ο Μάικλ Γκάμπον ενσάρκωσε τον Άλμπους Ντάμπλντορ στις ταινίες του Χάρι Πότερ © Warner Bros.

Sir Michael Gambon: Πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ηθοποιούς

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο ηθοποιός σερ Μάικλ Γκάμπον (sir Michael Gambon), γνωστός στο ευρύ κοινό για τον ρόλο του διευθυντή του Hogwarts, Άλμπους Ντάμπλντορ, στις ταινίες του «Χάρι Πότερ» (από τον «Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν» και έπειτα).

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του αναφέρει: «Με συντριβή ανακοινώνουμε τον χαμό του sir Michael Gambon. Ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του, Anne, και τον γιο του, Fergus, αφού είχε ασθενήσει με πνευμονία. Ήταν 82 ετών. Ζητάμε από όλους να σεβαστούν αυτή την επίπονη στιγμή και σας ευχαριστούμε όλους για τα μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ απέτισε φόρο τιμής σε έναν «εξαιρετικό ηθοποιό». «Είτε έπαιζε Μπέκετ, είτε Ντένις Πότερ, είτε Χάρι Πότερ έδινε όλο τον εαυτό του σε κάθε χαρακτήρα», έγραψε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ποιος ήταν ο Michael Gambon

Με διπλή βρετανική και ιρλανδική υπηκοότητα, ο σερ Μάικλ Τζον Γκάμπον γεννήθηκε στην Ιρλανδία στις 19 Οκτωβρίου 1940.

Ξεκίνησε τη λαμπρή καριέρα του μαζί με τον Λόρενς Ολίβιε (Laurence Olivier) ως ένα από τα αρχικά μέλη του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο θεατρικό σανίδι σε μια παραγωγή του «Οθέλλου» στο Δουβλίνο το 1962.

«Έλαμψε» ως θεατρικός ηθοποιός, παίζοντας σε πολλές παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway με το «David Hare's Skylight». Μάλιστα, για τον ρόλο του αυτό κέρδισε το βραβείο Tony για τον «Καλύτερο Ηθοποιό σε Θεατρική Παράσταση».

O sir Michael Gambon
© Getty Images/Dave M. Benett

Στον κινηματογράφο, έκανε ντεμπούτο πάλι με τον «Οθέλλο» του 1965. Άλλες γνωστές ταινίες στις οποίες συμμετείχε είναι οι: «The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover» (1989), «The Wings of the Dove» (1997), «The Insider» (1999), «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» (2001), «Amazing Grace» (2006), «Ο Λόγος του Βασιλιά» (2010), «Quartet» (2012),«Victoria & Abdul» (2017), «The Life Aquatic with Steve Zissou» (2004) και «Fantastic Mr. Fox» (2009).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υποψήφιος για βραβείο Emmy για την ερμηνεία του στον ρόλο του κυρίου Γούντχαουζ το 2010 στη διασκευή του μυθιστορήματος της Τζέιν Όστεν «Emma». Το 2002, στο «Path to War» ("Μονοπάτια πολέμου") για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, υποδύθηκε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον.

Μετά τον θάνατο του Ρίτσαρντ Χάρις, ο οποίος έπαιξε τον Άλμπους Ντάμπλντορ στις δύο πρώτες ταινίες του «Χάρι Πότερ», ο Γκάμπον ανέλαβε τον ρόλο του διευθυντή του Χόγκουαρτς για τις υπόλοιπες ταινίες της σειράς με τις περιπέτειες του νεαρού μάγου.

Όσον αφορά στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, έγινε διάσημος στη Βρετανία ως επιθεωρητής Μεγκρέ στην ομώνυμη σειρά («Maigret») που μεταδόθηκε από το δίκτυο ITV και ως Φίλιπ Μάρλοου στη σειρά «The singing detective» το 1986.

Στην σχεδόν 60ετή καριέρα του κέρδισε πολλές βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων τέσσερα βραβεία BAFTA, τρία Olivier και δύο βραβεία από το Screen Actors Guild.

Το 2015 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από το θέατρο καθώς δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να απομνημονεύσει το κείμενό του. Συνέχισε ωστόσο να εργάζεται για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Xρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1999 για την προσφορά του στη δραματική τέχνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ