- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κι αν είναι Αβάν Γκαρντ μην το φοβάσαι
Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι εδώ
Από 12 μέχρι και 26 Νοεμβρίου, η Αθήνα βλέπει ένα διαφορετικό σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.
Έκανε ήδη την έναρξή του χτες με την προβολή της αποκατεστημένης κόπιας του «Επαναστάτης χωρίς αιτία» του Νίκολας Ρέι κι από σήμερα ξεκινά τις προβολές του, με αιτία και άποψη. Το φεστιβάλ επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Περιλαμβάνει αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, εξαιρετικά σημαντικές ειδικές προβολές, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων – ημερίδα, masterclasses, εικαστικές εκθέσεις.
Διαθέτει φυσικά διαγωνιστικό τμήμα με εννιά ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) παραγωγής 2013-2014, ανάμεσά τους και βραβευμένες σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ που κάνουν ελληνική πρεμιέρα στο φεστιβάλ, παρουσιάζει ένα Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων Στη Νέα Χιλιετία με ταινίες μιας πρωτοπόρας αφήγησης από τη δεκαετία του ’60 και μέχρι σήμερα, μας γνωρίζει τέσσερις πρωτοπόρους Γερμναούς δημιουργούς, το σινεμά της Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ, ποιήτριας, σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας πειραματικών ταινιών από τη δεκαετία του ’70.
Επισκέπτεται ξανά το έργο του Γιάννη Οικονομίδη και μέσα από μια φωτογραφική έκθεση στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του «Το μικρό ψάρι», στην Τόνια Μαρκετάκη, στο σινεμά της μεταπολίτευσης, και δίνει Λευκή Κάρτα στον Σύλλα Τζουμέρκα ο οποίος επιλέγει δύο από τα αγαπημένα του πρόσφατα ντοκιμαντέρ.
Μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε διάφορα ακόμη τμήματα, όμως ίσως το κορυφαίο αφιέρωμά του φέτος είναι αυτό στο σπουδαίο Γάλλο Λεός Καράξ και η άφιξή του στην Αθήνα αποτελεί σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός. Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου ο σκηνοθέτης θα παραδώσει ένα masterclass στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας που αξίζει να δείτε.
Περισσότερες πληροφορίες για το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, τις προβολές και τα εισιτήρια, θα βρείτε στο http://8aagff.tainiothiki.gr/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από 1.000 δημιουργοί και ηθοποιοί εκφράζουν την αντίθεση τους
Τα επιχειρήματά τους
Τι απέγιναν το κινηματοθέατρο των αδελφών Χόλαντ και το κινητοσκόπιο του Τόμας Έντισον
Η πρωταγωνίστρια του «Wednesday» αποκαλύπτει την κρίση ταυτότητας μετά την Disney και τον ρόλο που της έσωσε την καριέρα
Ανεπαρκή χαρακτηρίστηκαν τα μέτρα μετά το περιστατικό με τον Τζον Ντέιβιντσον που επισκίασε την τελετή απονομής
«Μπορώ να σας πω ότι πρόκειται για απόλυτο αριστούργημα», δήλωσε ο 29χρονος σταρ
Ο βραβευμένος ηθοποιός εμφανίστηκε χωρίς μπλούζα, ενώ χρησιμοποιούσε μια ομπρέλα
Eίχαν να συναντηθούν από τα γυρίσματα της αγαπημένης πλέον ταινίας
Η παλιομοδίτικη αντίληψη περί ρομαντισμού συνδέεται με μια κακόγουστη αναμόχλευση όλων των κλισέ για την «ιταλική γοητεία και ομορφιά» στη νέα ταινία των Τσαρλς και Ντάνιελ Κινέιν
Η ταινία του Φιλιππινέζου Λαβ Ντίαζ είναι μια αντισυμβατική βιογραφία που απέχει πολύ από την ακαδημαϊκή φόρμα και την εξιδανίκευση του κεντρικού ήρωα
Η φωτογράφος και ο σκηνοθέτης μιλούν για τη μνήμη, την απώλεια και την ευθύνη του θεατή.
Η στιγμή της αποκάλυψης στη μητέρα του ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά
Η συζήτηση για τον επόμενο πρωταγωνιστή παραμένει ανοιχτή από το 2021
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα στο Μεξικό - Δείτε τις πρώτες εικόνες του ηθοποιού ως ντετέκτιβ
Κορυφαίοι αθλητές μιλούν για τις θυσίες, τα λάθη και τη διαδρομή πίσω από την επιτυχία
Μετράμε τρεις μεγάλες, φιλόδοξες ταινίες επιστημονικής φαντασίας σε μια χρονιά, καμία από αυτές sequel σε superhero universe.
Από τις 3 έως 10 Μαΐου 2026 στο Ηράκλειο Κρήτης
Η πρεμιέρα του «The Hunt for Gollum» έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου 2027
Tων σκηνοθετών Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ
Ο βραβευμένος ηθοποιός μόλις ρεζίλεψε το μισό Χόλιγουντ και πολύ το ευχαριστήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.