Κινηματογραφος

Ντετέκτιβ Μάρλοου: Στιλ και κυνισμός στο L.A. του ’40

Κριτική για την ταινία του Νιλ Τζόρνταν

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 877
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Ντετέκτιβ Μάρλοου» του Νιλ Τζόρνταν με πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον, Νταϊάν Κρούγκερ, Τζέσικα Λανγκ, Ντάνι Χιούστον, Άλαν Κάμινγκ

Στο Λος Aντζελες του 1938 ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου αναλαμβάνει την υπόθεση που του αναθέτει η όμορφη και πλούσια Κλερ Κάβεντις, κόρη της διάσημης σταρ του Χόλιγουντ, Ντόροθι Κουινκάνον. Ο Μάρλοου θα πρέπει να βρει σύντομα τον Νίκο Πίτερσον, μικροέμπορο ναρκωτικών και πρώην εραστή της Κάβεντις.

Παλιομοδίτικο, ατμοσφαιρικό και καλοπαιγμένο το φιλμ του ΝιλΤζόρναν («Το παιχνίδι των λυγμών», «Συνέντευξη με ένα βρικόλακα») αποτίνει φόρο τιμής στα φιλμ νουάρ του 40 με ένα πιστό αντίγραφό τους που επιπλέον επισημοποιεί την ιερή αποστολή του βάζοντας σε κεντρικό ρόλο –αλλά και στον τίτλο– τον πιο εμβληματικό ήρωα του είδους. Ο Φίλιπ Μάρλοου, κατασκεύασμα του Ρέιμοντ Τσάντλερ έχει συνδεθεί με τις πιο σκοτεινές και απαισιόδοξες περιπέτειες της μυθιστορίας του νουάρ. Τίποτα που δεν περιμένει να δει κάποιος σε ένα αρχετυπικό φιλμ με διπρόσωπους ήρωες, μοιραίες γυναίκες, προδοσίες και πολιτικές νύξεις. Ταμάμ για τον ρόλο του Μάρλοου, ο Λίαμ Νίσον αλλά εκείνη που κλέβει την παράσταση είναι η Νταϊάν Κρούγκερ: εξαιρετική ως συνήθως η Γερμανίδα στον ρόλο της αινιγματικής Κλερ Κάβεντις.