Κινηματογραφος

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Παλαβές καταστάσεις, αληθινά συναισθήματα

Κριτική για την ταινία του Καντάν Ντουπιέ

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 873
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απίστευτο κι όμως αληθινό

Κριτική για την ταινία «Απίστευτο κι όμως αληθινό» του Καντάν Ντουπιέ με πρωταγωνιστές τους Αλέν Σαμπά, Λέα Ντρικέρ, Μπενουά Μαζιμέλ

 Αλέν και η Μαρί μετακομίζουν στο νέο τους σπίτι που βρίσκεται σε ένα ήσυχο προάστιο. Το κλου στη νέα τους κατοικία είναι μια μυστηριώδης καταπακτή στο υπόγειο που θα ανατρέψει τη ζωή τους.

Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι το μυστικό πέρασμα που όχι μόνο μεταφέρει τους ήρωες στον χρόνο (μεσολαβούν δώδεκα ώρες από τη στιγμή που μπαίνουν στην καταπακτή μέχρι να βγουν στην επιφάνεια μετά από λίγα δευτερόλεπτα) αλλά έχει τη δυνατότητα να τους κάνει κατά τρεις μέρες νεώτερους κάθε φορά που το επισκέπτονται. Η πιασάρικη ιδέα προσφέρει υλικό για μια συρραφή από έξυπνες κωμικές καταστάσεις, με το κομμάτι της φαντασίας να ενισχύεται όταν μπαίνει στη χιουμοριστική εξίσωση και το ηλεκτρονικό πέος του κολλητού τους! Στο στόχαστρο του σκηνοθέτη βρίσκεται φυσικά η ανθρώπινη ματαιοδοξία, το θέμα του χρόνου και των αβάσταχτων γηρατειών (η Μαρί επισκέπτεται αρκετές φορές τη μέρα την καταπακτή με σκοπό να γίνει νεότερη), αλλά κάποια στιγμή η ευφυής παραβολή αρχίζει να αναλίσκεται αναίτια σε κλισέ και επαναλήψεις, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο και μάλιστα καλύτερα.    

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ - INCROYABLE MAIS VRAI (Greek teaser #1)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ