Κινηματογραφος

Τα οχτώ βουνά: Ένας συγκινητικός κινηματογραφικός ύμνος στην αληθινή φιλία

Κριτική για την ταινία των Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν και Σάρλοτ Βαντερμίς

2022 | Έγχρ. | Διάρκεια: 147'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 865
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα οχτώ βουνά: Ένας συγκινητικός κινηματογραφικός ύμνος στην αληθινή φιλία

Κριτική για την ταινία «Τα οχτώ βουνά» των Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν και Σάρλοτ Βαντερμίς με τους Λ. Μαρινέλι, Αλ. Μπόργκι, Λ. Μπαρμπιέρο, Κ. Σασέλα, Έλ. Λιέτι, Ελ. Ματσούλο

Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ο 11χρονος Πιέτρο που περνάει τα καλοκαίρια με την οικογένειά του σ’ ένα μικρό χωριό των Άλπεων, γίνεται φίλος με τον συνομήλικό του Μπρούνο, που είναι το τελευταίο μικρό παιδί που απέμεινε στο χωριό.

Η ανάδειξη της αγνής παιδικής φιλίας και το συγκρουσιακό στοιχείο που προκύπτει από τη συνάντηση δύο ξένων κόσμων –η νευρωτική οικογένεια του Πιέτρο δείχνει αταίριαστη με τους χαλαρούς ρυθμούς του χωριού– παρουσιάζονται σαν αναπόσπαστα στοιχεία στη διαδικασία ενηλικίωσης των δύο μικρών πρωταγωνιστών. Το έβδομο φιλμ του Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν (υπέροχη η προ δεκαετίας ταινία του «Ραγισμένα όνειρα» που του χάρισε τη διεθνή φήμη) και της συντρόφου του, ηθοποιού σεναριογράφου και μουσικού Σάρλοτ Βαντερμίς, είναι ένα τρυφερό δράμα χαρακτήρων που εστιάζει στην επιρροή του φυσικού τοπίου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα κάθε ανθρώπου. Παράλληλα το σκηνοθετικό δίδυμο ανιχνεύει τις λεπτομέρειες που καθιστούν συγκινητική την προσπάθεια των δύο παιδιών να ξεφύγουν από την προκαθορισμένη μοίρα κι από τις επιθυμίες-επιταγές των δικών τους. Το σενάριο αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος του Πάολο Κονιέτι (κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη) ενώ η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2022.

ΤΑ ΟΧΤΩ ΒΟΥΝΑ (OTTO MONTAGNE /ΤΗΕ EIGHT MOUNTAINS)Trailer Ελληνικοί Υπότιτλοι
INFO
The Eight Mountains
Τα οχτώ βουνά The Eight Mountains
2022 | Έγχρ. | Διάρκεια: 147'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φελίξ Βαν Γκροένιγκεν, Σαρλότ Βάντερσμιρς
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φίλιπο Τίμι, Λούκα Μαρινέλι, Αλεσάντρο Μπόργκι, Έλενα Λιέτι
  • χρονολογια: 2022
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ