Κινηματογραφος

Το δυνατό μήνυμα της Τζέιμι Λι Κέρτις από τα Όσκαρ για όλες τις γυναίκες

Η αναφορά στην διεμφυλική κόρη της

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζέιμι Λι Κέρτις: Χρειάζεται να δούμε περισσότερες γυναίκες παντού 

Η Tζέιμι Λι Κέρτις δήλωσε ότι θέλει να δει «περισσότερες γυναίκες οπουδήποτε, οποτεδήποτε, όλες μαζί» και όχι μόνο στα Όσκαρ.

Στην αίθουσα Τύπου στα παρασκήνια, η ηθοποιός ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχικότητα στα Όσκαρ και σε παρόμοιες απονομές. «Προφανώς, θα ήθελα να δω πολύ περισσότερες γυναίκες να είναι υποψήφιες, ώστε να υπάρχει ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς και όλους τους κλάδους», απάντησε. «Νομίζω ότι πλησιάζουμε προς τα εκεί, αλλά δεν είμαστε ακόμα κοντά σε αυτό το σημείο».

Συνέχισε να συζητά για το πώς τα βραβεία μπορούν να «συμπεριλάβουν όλους όταν υπάρχουν δυαδικές επιλογές. «Ως μητέρα μιας τρανς κόρης, το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό και παρόλα αυτά, το να αποχρωματιστεί η κατηγορία, ανησυχώ ότι θα μειώσει τις ευκαιρίες για περισσότερες γυναίκες, κάτι που είναι κάτι που επίσης έχω εργαστεί σκληρά για να προσπαθήσω να προωθήσω», είπε.

Όταν η Κέρτις ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της, συμπεριέλαβε στη νίκη της το καστ και το συνεργείο της ταινίας, την οικογένειά της και την ομάδα της. «Ξέρω ότι φαίνεται σαν να είμαι μόνη μου εδώ πάνω, αλλά δεν είμαι», είπε. «Έχω εκατοντάδες ανθρώπους, είμαι εκατοντάδες άνθρωποι. Όλη η ομάδα των καλλιτεχνών που έφτιαξαν αυτή την ταινία, μόλις κερδίσαμε ένα Όσκαρ. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου ήταν και οι δύο υποψήφιοι για Όσκαρ σε διαφορετικές κατηγορίες... Εγώ μόλις κέρδισα ένα Όσκαρ».

Η Αμερικανίδα ηθοποιός απέσπασε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου στην 95η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, για τη συμμετοχή της στην ταινία "Τα Πάντα Όλα" αφήνοντας πίσω της τα φαβορί των Άντζελα Μπάσετ («Black Panther: Wakanda Forever») και Κέρι Κόντον («Τα πνεύματα του Ινισέριν»).

Όσκαρ 2023: Στον Μπρένταν Φρέιζερ το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου, στη Μισέλ Γιο το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου 

Ο καναδοαμερικανός ηθοποιός Μπρένταν Φρέιζερ, 54 ετών, έλαβε το βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του Τσάρλι, του παχύσαρκου, απομονωμένου καθηγητή αγγλικών στο φιλμ «Η φάλαινα».

Ο πάλαι ποτέ σταρ φιλμ δράσης τα χρόνια του 1990, γνωστός ιδίως για τη σειρά ταινιών «Η μούμια», που βίωσε πολλά προβλήματα υγείας, απώλειες, ενώ κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, κατάφερε θεαματική επιστροφή, αποσπώντας ένα από τα πιο περίβλεπτα βραβεία της Ακαδημίας.

Οι άλλοι υποψήφιοι ήταν οι Όστιν Μπάτλερ («Elvis»), Κόλιν Φάρελ («Τα πνεύματα του Ινισέριν»), Πολ Μέσκαλ («Aftersun»), και Μπιλ Νάι («Αισθάνομαι ζωντανός»).

O 54χρονος ηθοποιός παρέλαβε το βραβείο με δάκρυα στα μάτια και δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει την ομιλία τους, καθώς έκλαιγε συνεχώς.

«Ώστε έτσι μοιάζει το πολυσύμπαν. Θεέ μου, ευχαριστώ την Ακαδημία για αυτή την τιμή και το στούντιο μας A24, που έκανε μια τόσο τολμηρή ταινία. Είμαι ευγνώμων στον [σκηνοθέτη] Darren Aronofsky που μου πέταξε μια δημιουργική σανίδα σωτηρίας και με ανέβασε στο καλό πλοίο του The Whale. Το σενάριο γράφτηκε από τον Samuel D. Hunter, ο οποίος είναι ο φάρος μας».

Mεταξύ άλλων, ο Φρέιζερ τόνισε για τους υπόλοιπους ηθοποιούς της κατηγορίας: «Κύριοι, αποκαλύψατε τις καρδιές σας σε μέγεθος φάλαινας για να μπορέσουμε να δούμε μέσα στις ψυχές σας, όπως κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει» και πρόσθεσε: «Και είναι τιμή μου να βρίσκεται το όνομά μου δίπλα σας σε αυτή την κατηγορία».

Στις γυναίκες, η Μισέλ Γιο, 60 ετών, από τη Μαλαισία, έλαβε Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην αντισυμβατική κωμωδία δράσης «Τα πάντα όλα» κι έγινε η πρώτη ηθοποιός από την Ασία που εξασφαλίζει το αγαλματίδιο αυτό σε 95 χρόνια.

«Για όλα τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια που μοιάζουν σαν εμένα και μας βλέπουν απόψε, αυτός είναι φάρος ελπίδας και πιθανοτήτων. Είναι απόδειξη πως μπορείς να κάνεις μεγάλα όνειρα και πως τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα», είπε η κυρία Γιο παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Και, κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποτέ πως έχετε αφήσει πίσω τα καλύτερά σας χρόνια», πρόσθεσε.