Κινηματογραφος

Οι ηχηρές απουσίες των Όσκαρ: Γιατί δεν πήγαν στην απονομή Τομ Κρουζ - Τζέιμς Κάμερον

«Έσωσαν το σινεμά», άλλα έλειψαν από την τελετή - Το σχόλιο του Τζίμι Κίμελ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσκαρ 2023: Τομ Κρουζ και Τζέιμς Κάμερον ήταν υποψήφιοι αλλά έλειψαν από την τελετή απονομής - Πώς σχολιάστηκε η απουσία τους.

Ήταν οι δύο άνδρες στους οποίους πιστώθηκε η επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες, μετά την κρίση που προκάλεσαν στη βιομηχανία τα λοκντάουν για την Covid-19. Και όμως, ούτε ο Τζέιμς Κάμερον ούτε ο Τομ Κρουζ εμφανίστηκαν στα Όσκαρ του 2023.

Η ταινία του Τομ Κρουζ, «Top Gun: Maverick», η συνέχεια του καλτ φιλμ του 1986, απέσπασε 1,4 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office.

Η τεράστια επιτυχία του θεωρήθηκε ευρέως ως σημάδι ότι η βιομηχανία είχε ανακάμψει μετά από μήνες αβεβαιότητας, δείχνοντας ότι το κοινό που ήταν επιφυλακτικό για τον Covid ήταν πρόθυμο να επιστρέψει στις αίθουσε για την κατάλληλη ταινία.

Ο Κρουζ είναι ο πρωταγωνιστής του «Top Gun: Maverick», αλλά και παραγωγός, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν υποψήφιος στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, δίπλα στους Κρίστοφερ Μακ Κουάρι, Ντέιβιντ Έλισον και Τζέρι Μπρουκχάιμερ.

Στα γυρίσματα του «Mission: Impossible» ο Τομ Κρουζ

Την Κυριακή, ένας εκπρόσωπος του Κρουζ επιβεβαίωσε ότι ο ηθοποιός γυρίζει το «Mission: Impossible – Dead Reckoning Part II», το επερχόμενο όγδοο επεισόδιο του φραντσάιζ δράσης, στην Ευρώπη. Ο Μπρουκχάιμερ ήταν έτοιμος να δεχτεί το Όσκαρ αν η ταινία είχε κερδίσει στην κατηγορία καλύτερης ταινία, το οποίο ωστόσο πήγε στο «Τα Πάντα Όλα».

Τελικά το «Top Gun: Ο Maverick» κέρδισε μόνο ένα από τα έξι βραβεία που διεκδίκησε: εκείνο του καλύτερου ήχου. Ήταν το αουτσάιντερ για την καλύτερη ταινία, αλλά του έχει πιστωθεί ευρέως ότι προσέλκυσε το κοινό που ήθελε να δει τη ταινία δράσης μεγάλου προϋπολογισμού σε μια κινηματογραφική οθόνη.

Τον περασμένο μήνα, ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ είπε στον Κρουζ στο μεσημεριανό γεύμα της Ακαδημίας του 2023: «Σώσατε τον κ$λο του Χόλιγουντ και μπορεί να σώσατε ολόκληρη τη βιομηχανία».

Τζέιμς Κάμερον: Δεν ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας

Ο Κάμερον, εν τω μεταξύ, προτάθηκε ως παραγωγός του υποψηφίου για την καλύτερη ταινία «Avatar: The Way of Water», το οποίο είναι πλέον η Νο. 3 ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών, κερδίζοντας 2,93 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office. Το «Avatar: The Way of Water» προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας, αλλά κέρδισε μόνο ένα, για τα καλύτερα οπτικά εφέ.

Ο συνεργάτης παραγωγής του Κάμερον και ο υποψήφιος Τζον Λαντάου είπε στους New York Times ότι η απουσία του οφειλόταν σε «προσωπικούς λόγους». Ο Κάμερον είχε παρακολουθήσει δύο τελετές απονομής βραβείων τις ημέρες πριν την τελετή.

Ο φετινός παρουσιαστής των Όσκαρ Τζίμι Κίμελ αστειεύτηκε για τις απουσίες τους, λέγοντας: «Ξέρετε, ο Τομ [Κρουζ] και ο Τζέιμς Κάμερον δεν εμφανίστηκαν απόψε. Τα δύο παιδιά που επέμεναν να πάμε στις αίθουσες δεν ήρθαν στην αίθουσα».

Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα ο Κάμερον να μην παρευρέθηκε επειδή δεν ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, λέγοντας:

«Μερικοί από τους κυνικούς λένε ότι ο Τζέιμς Κάμερον δεν είναι εδώ επειδή δεν πήρε υποψηφιότητα καλύτερης σκηνοθεσίας. Και ενώ το θεωρώ πολύ δύσκολο να το πιστέψω για έναν άνθρωπο με τόσο βαθιά ταπεινότητα, έχει κάτι. Εννοώ, πώς η Ακαδημία δεν προτείνει τον τύπο που σκηνοθέτησε το Avatar; Τι νομίζουν ότι είναι, γυναίκα;»

«Ξέρετε ότι ένα σόου είναι πολύ μεγάλο όταν ακόμη και ο Τζέιμς Κάμερον δεν μπορεί να το παρακολουθήσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο «Avatar: The Way of Water», που διαρκεί 192 λεπτά.

Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει στις οθόνες με το «Mission: Impossible – Dead Reckoning: Part I» τον Ιούλιο, ενώ η επόμενη ταινία Avatar θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2024.

(Με πληροφορίες του Guardian)