Κινηματογραφος

Αρκούδες δεν υπάρχουν: Το διακύβευμα της ελευθερίας του Παναχί

Κριτική για την ταινία του Τζαφάρ Παναχί

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 862
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρκούδες δεν υπάρχουν (No bears)

Κριτική για την ταινία «Αρκούδες δεν υπάρχουν» του : Τζαφάρ Παναχί με πρωταγωνιστές τους Τζαφάρ Παναχί, Νασέρ Χασεμί, Βαχίντ Μομπασέρι

Ένας σκηνοθέτης προσπαθεί να γυρίσει μια ταινία στην Τουρκία, την ώρα που είναι αναγκασμένος να μένει σε ένα απομονωμένο χωριό που βρίσκεται κοντά στα ιρανο-τουρκικά σύνορα.

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία για την τελευταία και πλέον αυτοβιογραφική ταινία του ιρανού Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος μάλιστα κρατά τον βασικό ρόλο του κινηματογραφιστή. Ο φακός του Παναχί παρακολουθεί δύο παράλληλες ερωτικές ιστορίες: μία φιξιόν, που συμβαίνει στην ταινία με θέμα το μεταναστευτικό που γυρίζει ο σκηνοθέτης που υποδύεται, και μία «πραγματική» που συντελείται στο χωριό που διαμένει κι αφορά ένα απαγορευμένο έρωτα που έρχεται σε αντίθεση με τις παραδόσεις και τα χρηστά ήθη της κλειστής κοινότητας. Ο Παναχί, με μια ενδιαφέρουσα σύζευξη καλλιτεχνικής φαντασίας και πολιτικού ρεαλισμού, μετατρέπει το έργο του σε μια ευρηματική όσο και καυστική κριτική ματιά πάνω στους μηχανισμούς εξουσίας και την ανίκητη ισχύ των προκαταλήψεων, αν και η αφήγησή του δεν έχει πάντα τη δυναμική ορμή που υπόσχεται μια τόσο συναρπαστική ιδέα.   

ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (No Bears) - Επίσημο Τρέιλερ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ