Κινηματογραφος

Τελετουργία Θανάτου: Η σκοτεινή τελετή της δύναμης

Κριτική για την ταινία του Τζορτζ Γκάλο

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 862
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τελετουργία Θανάτου (The ritual killer/ Muti)

Κριτική για την ταινία «Τελετουργία Θανάτου» του Τζορτζ Γκάλο με πρωταγωνιστές τους Κόουλ Χάουζερ, Μόργκαν Φρίμαν, Βέρνον Ντέιβις, Πίτερ Στόρμαρ

Ένας σίριαλ κίλερ δολοφονεί με τελετουργικό τρόπο τα θύματά του. Ο αμερικανός ντετέκτιβ Μπόιντ που έχει αναλάβει την υπόθεση πασχίζει να ξεπεράσει τον θάνατο της κόρης του. Καταφέρνει όμως να βγάλει άκρη με τη νοσηρή τούτη ιστορία, ύστερα από τις χρήσιμες πληροφορίες που αποσπά από ανθρωπολόγο που ειδικεύεται στις αφρικανικές τελετές μαύρης μαγείας.

Αν και το αστυνομικό θρίλερ του Τζορτζ Γκάλο δεν αφηγείται  κάποια πρωτότυπη ιστορία (πόσους σίριαλ κίλερ ακόμη να αντέξουμε;), η σκιαγράφηση με μεταφυσικές νύξεις του πορτρέτου του δολοφόνου είναι ικανή να συντηρήσει το ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της πλοκής σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, μέσα από τις επιστημονικές αναλύσεις του ανθρωπολόγου (Μόργκαν Φρίμαν) αναδύεται μια γκρίζα περιοχή που αφήνει περιθώριο κατανόησης λαϊκών δοξασιών από μακρινούς πολιτισμούς (η λέξη «μούτι» στη γλώσσα των Ζουλού μπορεί να σημαίνει ιατρική αλλά διαθέτει και μια πιο σκοτεινή πλευρά που αποτελεί το κλειδί της υπόθεσης γύρω από τα κίνητρα και τη μεθοδολογία του δολοφόνου) και αξιοποιείται κατάλληλα από τον σκηνοθέτη ώστε να γίνει η αίσθηση απειλής και φόβου ακόμη εντονότερη. Με λίγα λόγια, περνάς καλά και δεν το βαριέσαι ακόμη κι αν το ξεχνάς μετά από λίγες μέρες.    

THE RITUAL KILLER Official Trailer (2023)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ