Κινηματογραφος

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Όταν ψέμα και πραγματικότητα μπερδεύονται

Κριτική για την ταινία του Χουμάν Σεγιέντι

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 859
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος (World War III)

Κριτική για την ταινία «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» του Χουμάν Σεγιέντι με πρωταγωνιστές τους Μόχσεν Ταναμπάντε, Μαχσά Χετζάζι, Νέντα Τζεμπραεϊλί, Ναβίντ Νοσράτι

Ένας φτωχός και άστεγος εργάτης προσλαμβάνεται για την κατασκευή των σκηνικών σε μία ταινία με θέμα τις φρικαλεότητες των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι συντελεστές αναζητούν κάποιον να υποδυθεί τον Χίτλερ βρίσκουν στα χαρακτηριστικά του εργάτη όλα εκείνα που χρειάζονται για τον ρόλο.

«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κάνει όμως ομοιοκαταληξίες». Η φράση που αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν δίνει το στίγμα της ταινίας που αποτέλεσε την πρόταση του Ιράν για το διεθνές όσκαρ αλλά δεν κατάφερε να μπει στην τελική πεντάδα, εκεί που το «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» δείχνει να είναι το ακλόνητο φαβορί. Ιδιοφυής σύζευξη  του ακατέργαστου ρεαλισμού –σήμα κατατεθέν του ιρανικού σινεμά– με ένα διαφορετικό και γλυκό love story (ο ήρωας για να πάρει τη δουλειά, κρύβει από τους εργοδότες του πως είναι παντρεμένος) στο ανατρεπτικό και πολυεπίπεδο πολιτικό σχόλιο του σκηνοθέτη για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και την αλληλεπίδραση μύθου και ιστορίας. Δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ