Κινηματογραφος

Πέθανε ο Ισπανός σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα

Οι ταινίες, ο Μπουνιουέλ και η αγάπη για τη φωτογραφία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάρλος Σάουρα
Κάρλος Σάουρα © Gianni Ferrari/Cover/Getty Images

Ισπανία: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα σε ηλικία 91 ετών - Η ζωή και τα έργα του

Μορφή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και σκηνοθέτης ταινιών όπως η «Cria cuervos» (Θρέψε κοράκια) του 1975, ο Ισπανός κινηματογραφιστής Κάρλος Σάουρα πέθανε σήμερα (10.02) σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

«Η Ακαδημία κινηματογράφου ανακοινώνει με βαθύτατη λύπη τον θάνατο του Κάρλος Σάουρα, ενός από τους θεμελιωτές κινηματογραφιστές στην ιστορία του ισπανικού κινηματογράφου, που πέθανε σήμερα στο σπίτι του σε ηλικία 91 ετών, έχοντας δίπλα του τους αγαπημένους του», ανέφερε η ακαδημία στο Twitter.

Υπήρξε, μεταξύ άλλων, δημιουργός σπουδαίων ταινιών όπως το «Κυνήγι, το «Η Άννα και οι Λύκοι», το «Ελίζα ψυχούλα μου», το «Με δεμένα μάτια» κ.α.

Πηγή έμπνευσής του ήταν ο Λουίς Μπουνιουέλ. Στα πρώιμα έργα του χρησιμοποιούσε παραβολές και συμβολισμούς, για να αποφύγει τη λογοκρισία της φασιστικής κυβέρνησης του Φράνκο. Το 1991 κέρδισε το βραβείο Γκόγια σκηνοθεσίας για την ταινία «Ω! Καρμέλα».

Ο Κάρλος Σάουρα λάτρευε την τέχνη της φωτογραφίας. Ο ίδιος έλεγε ότι τράβηξε την πρώτη φωτογραφία του σε ηλικία 9 ετών και δεν σταμάτησε ποτέ να κρατά μια φωτογραφική μηχανή.

Ο Σάουρα είχε παντρευτεί δύο φορές. Έχει τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο και δύο από τον δεύτερο. Επίσης, είχε σχέση με την Τζερλαντίν Τσάπλιν, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Σέιν. Η Τσάπλιν έχει πρωταγωνιστήσει σε επτά ταινίες του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ