Κινηματογραφος

Κίνα: Τέλος στην απαγόρευση των ταινιών της Marvel - Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια

Τι σημαίνει για τη βιομηχανία του Χόλιγουντ, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις, η προβολή των «Black Panther» και «Ant-Man»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιστρέφουν οι ταινίες της Marvel στην Κίνα για πρώτη φορά μετά το 2019 - Η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία.
Το κινηματογραφικό κοινό της Κίνας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες σαν το Black Panther: Wakanda Forever της Marvel για πρώτη φορά μετά το 2019 © Marvel Studios

Επιστρέφουν οι ταινίες της Marvel στην Κίνα για πρώτη φορά μετά το 2019 - Η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία

Η Κίνα έθεσε τέλος στην de facto απαγόρευση των ταινιών της Marvel, με τις ταινίες με υπερήρωες «Black Panther: Wakanda Forever» και «Ant-Man and The Wasp: Quantumania» να «κλειδώνουν» αμφότερες ημερομηνίες κυκλοφορίας, μετά από ένα κενό τρισίμισι ετών που κόστισε στη Disney εκατοντάδες εκατομμύρια σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν τον Φεβρουάριο, μετά το σεληνιακό νέο έτος, σηματοδοτώντας τις πρώτες κυκλοφορίες της Marvel στη δεύτερη μεγαλύτερη θεατρική αγορά στον κόσμο, μετά την προβολή του «Avengers: Endgame», το 2019.

Οι κυκλοφορίες ξένων ταινιών εγκρίνονται ή απορρίπτονται από τις ρυθμιστικές αρχές στη Διοίκηση Κινηματογράφου της Κίνας, η οποία ανήκει στο τμήμα προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η CFA μπλοκάρει τακτικά την κυκλοφορία ξένων ταινιών για να διατηρήσει τη λογοκρισία και να προστατεύσει την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Η CFA δεν εξήγησε ποτέ γιατί οι ταινίες της Marvel έχουν αποκλειστεί. Οι αναλυτές της κινηματογραφικής βιομηχανίας έχουν εγείρει αρκετούς πιθανούς λόγους όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας LGBTQ+ χαρακτήρων και συμβόλων του πατριωτισμού των ΗΠΑ, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας, την πρόσληψη της διευθύντριας των Eternals, Chloé Zhao η οποία επικρίθηκε για δηλώσεις που έκανε για την πατρίδα της σε συνεντεύξεις, καθώς και την αυξανόμενη πολιτική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Marvel Studios’ Ant-Man and The Wasp: Quantumania | New Trailer

Οι πολιτικές εντάσεις Κίνα - ΗΠΑ και η διπλωματία των blockbuster

Οι ταινίες της Marvel ήταν επιτυχίες στο box office στην Κίνα στο παρελθόν: ο πρώτος «Μαύρος Πάνθηρας» κέρδισε 105 εκατομμύρια δολάρια στην Κίνα το 2018, ενώ ο «Ant-Man and the Wasp» είχε εισπράξεις 121,2 εκατομμύρια δολάρια την ίδια χρονιά.

Ωστόσο, από το 2019, οι ταινίες «Black Widow», «Spider-Man: No Way Home», «Eternals», «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings», «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» και «Thor: Love and Thunder» έχουν απαγορευτεί να κυκλοφορήσουν στο Κίνα.

Πρόσφατα υπήρξαν ενδείξεις ότι η Κίνα αναθεωρεί τη στάση της απέναντι στο Χόλιγουντ, με το «Avatar: The Way of Water» του Τζέιμς Κάμερον να έχει εγκριθεί για κυκλοφορία και προβολή κατά τη διάρκεια των εορτών του σεληνιακού νέου έτους της Κίνας, που συνήθως προορίζεται μόνο για εγχώριες ταινίες. Το «Avatar: The Way of Water» έχει κερδίσει 220 εκατομμύρια δολάρια στην Κίνα μέχρι στιγμής.

Το 2022, αναφέρθηκε ότι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του «Spider-Man: No Way Home», αφού η CFA ζήτησε από τον διανομέα της ταινίας, τη Sony, να αφαιρέσει το Άγαλμα της Ελευθερίας από σκηνές που θεωρούσαν πολύ «πατριωτικές». Το στούντιο αρνήθηκε.

Το «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» φέρεται επίσης να απαγορεύτηκε λόγω της συμπερίληψης ενός χαρακτήρα με δύο λεσβίες μητέρες και για μια σκηνή που περιελάμβανε ένα περίπτερο εφημερίδων που περιείχε τους κινέζους χαρακτήρες για την Epoch Times, μια εφημερίδα που επικρίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Κίνα: Πρώτα σημάδια χαλάρωσης περιορισμών και λογοκρισίας

Η επανεισδοχή ταινιών της Marvel έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα εργάζονται για την αποκατάσταση των σχέσεων και εν μέσω άλλων ενδείξεων ότι η κυβέρνηση της Κίνας χαλαρώνει τις σκληροπυρηνικές προσεγγίσεις της στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει επίσης άρει τους περιορισμούς της πολιτικής Zero-Covid στον πληθυσμό, απελευθερώνοντας τα εγχώρια και διεθνή ταξίδια και την κοινωνική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο πολιτικός έλεγχος στον πληθυσμό και η αυστηρή λογοκρισία παραμένουν.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ