Κινηματογραφος

Ο Τζέιμς Κάμερον ονειρεύτηκε τον κόσμο του Avatar στα 19 του

Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί το αστρονομικό κόστος του sequel

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζέιμς Κάμερον ονειρεύτηκε τον κόσμο του Avatar στα 19 του
© EPA/LAURENT GILLIERON

Avatar: Οι αποκαλύψεις του σκηνοθέτη James Cameron για την έμπνευσή του πριν την πρεμιέρα του σίκουελ «The Way of Water»

«Έχω τη δική μου ιδιωτική υπηρεσία streaming που είναι καλύτερη από οτιδήποτε εκεί έξω. Και παίζει κάθε βράδυ δωρεάν» δήλωσε ο Τζέιμς Κάμερον σε συνέντευξή του για το GQ. Εννοεί εκείνη που τρέχει μες στο κεφάλι του, τις σπάνιες στιγμές που δεν δουλεύει για να φέρει στη ζωή τις παραγωγές της.

Ο Τζέιμς Κάμερον συνέλαβε το βιοφωταυγές δάσος του Avatar στο όνειρό του και, πέραν από το ενδιαφέρον trivia, το γεγονός αυτό γλίτωσε κάμποσες νομικές διαδικασίες στον σκηνοθέτη και παραγωγό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο GQ, «για κάθε επιτυχημένη ταινία υπάρχει τουλάχιστον ένα φρικιό με καπέλο από αλουμινόχαρτο κάτω απ’ την περούκα του,» που θα ισχυριστεί ότι η ιδέα του εκλάπη. Ο Κάμερον, τότε μόλις 19 ετών, ονειρεύτηκε στιγμιότυπα της Pandora με φανταστική λεπτομέρεια και ευτυχώς για τον ίδιο – και την υπερ-πανάκριβη παραγωγή του – ξύπνησε εμπνευσμένος να τα ζωγραφίσει. Όταν μοιραία έφτασαν οι μνηστήρες της σύλληψής του, ήταν εύκολο να υπερασπιστεί την αυθεντικότητά της. Τα ευχαριστήρια στη μανούλα του, κατά πάσα πιθανότητα.

Στην περίπτωση του “Avatar”, ο όρος «επιτυχία» ίσως δεν επαρκεί. Με τις εισπράξεις του ανά τα έτη να πλησιάζουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, το Avatar (2009) παραμένει η πιο κερδοφόρος κινηματογραφική παραγωγή στην ιστορία. Ειρωνικό, ίσως, που το sequel του έχει φανταστικές πιθανότητες να μη βγάλει καν τα έξοδά του, όπως ομολογεί ο Τζέιμς Κάμερον. Το GQ ρωτά πόσο κοστοβόρος ήταν η παραγωγή του “Avatar: The Way of Water” και εκείνος απαντά «πολύ γαμημένα.» Εκπέμποντας πλήρη συμφιλίωση με τον παραλογισμό των λεγομένων του, εξηγεί στους χρηματοδότες του πως το δεύτερο “Avatar” αποτελεί τη «χειρότερη επιχειρηματική περίπτωση στην ιστορία των ταινιών.» Προκειμένου το “The Way of Water” να βγάλει έστω ένα δολάριο, θα πρέπει να μπει, τουλάχιστον, στην τετράδα των ταινιών με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών.

Tο “Avatar: The Way of Water” δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για τα τέσσερα προγραμματισμένα sequel του αυθεντικού. Αν είστε λάτρεις του πρώτου, τότε ο Κάμερον και οι αιρετικοί του επενδυτές σας έχουν καλυμμένους μέχρι το 2028. Το “Avatar: The Way of Water” θα προβληθεί στις αίθουσες στις 16 Δεκεμβρίου 2022.

Avatar: The Way of Water | New Trailer

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ