Κινηματογραφος

Τιμητικό Όσκαρ στον Μάικλ Τζ. Φοξ στα Governors Awards

«Συνεχίζω την αναζήτηση θεραπείας του Πάρκινσον» ανέφερε ο ηθοποιός

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μάικλ Τζ. Φοξ: Έλαβε τιμητικό όσκαρ - Μάχεται με το Πάρκινσον και εδώ και χρόνια

Ο Μάικλ Τζ. Φοξ επαινέθηκε όσον αφορά το έργο του στην αναζήτηση θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον και η Σερ έδωσε στην Νταϊάν Γουόρεν το Όσκαρ που έπρεπε να είχε παραλάβει εδώ και πολύ καιρό αλλά συνέβη τώρα. Όλα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής Governors Awards το βράδυ του Σαββάτου στο Λος Άντζελες. 

Πρόκειται για μια ετήσια εκδήλωση τα βραβεία της οποίας απονέμει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας. Τα ονόματα των νικητών αποκαλύπτονται λίγους μήνες πριν την τελετή, σε ένα δείπνο. 

Ο Φοξ, ο οποίος διαγνώσθηκε με Πάρκινσον το 1991 σε ηλικία 29 ετών, χρησιμοποίησε το τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν, «No Surrender» για να περιγράψει τη μάχη του ώστε να βρεθεί θεραπεία για την προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή. «Αυτό είναι κάτι σαν προσωπικός ύμνος για μένα. Καμία υποχώρηση, καμία παράδοση», είπε ο ηθοποιός όταν βρέθηκε πάνω στο πόντιουμ. 

Κατά την παρουσίαση του βραβείου, ο Γούντι Χάρελσον ανέφερε ότι ο Φοξ «μετέτρεψε μια τρομακτική διάγνωση σε θαρραλαία αποστολή» εγκαινιάζοντας το Ίδρυμα Μάικλ Τζ. Φοξ ώστε να βρει θεραπεία. Το Ίδρυμα έχει συγκεντρώσει περισσότερο από 1 δισ. δολάρια για έρευνα. «Ο Μάικλ Τζ. Φοξ δίνει το απόλυτο παράδειγμα για το πως να πολεμήσεις και να ζεις». 

Μετά το θερμό χειροκρότημα διάρκειας μερικών λεπτών που έλαβε από το κοινό καθώς κατευθυνόταν στο πόντιουμ, ο Φοξ γύρισε και είπε: «Θα με κάνετε να αρχίσω να τρέμω». Στη συνέχεια είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στέκομαι όρθιος εδώ τόση ώρα, είναι ένα θαύμα. Δεν μπορώ να περπατήσω κουβαλώντας το αγαλματίδιο. Αλλά ζητάω από τη σύζυγό μου Τρέισι να κουβαλήσει για ακόμα μια φορά το βάρος». 

Η υγεία του Μάικλ Τζ. Φοξ

Ο πρωταγωνιστής του «Back to the Future» διαγνώστηκε με Πάρκινσον το 1991, σε ηλικία 29 ετών, όταν η επαγγελματική του καριέρα βρισκόταν στο απόγειό της. Οι γιατροί του είπαν ότι θα ήταν τυχερός αν μπορούσε να παίξει για άλλα 10 χρόνια, αλλά μόλις το 2020 ανακοίνωσε την απόσυρσή του.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Μάικλ Τζ. Φοξ είχε μιλήσει στο περιοδικό People, για την άνιση και σκληρή μάχη που δίνει εδώ και 30 χρόνια με τη νόσο του Πάρκινσον.

Ο 60χρονος Καναδός ηθοποιός εξήγησε ότι είχε έναν καλοήθη όγκο στη σπονδυλική του στήλη που κινδύνευε ωστόσο να τον αφήσει παράλυτο, αν δεν τον αφαιρούσε. Ο όγκος πίεζε τον νωτιαίο μυελό και οι γιατροί έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την αφαίρεσή του. Αν και η εγχείριση ήταν επιτυχής, ακολούθησε εντατική φυσιοθεραπεία επί τέσσερις μήνες, ώστε να μπορέσει να περπατήσει ξανά.

Μιλώντας τότε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, περιέγραψε ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό που του συνέβη στην κουζίνα του διαμερίσματός του στη Νέα Υόρκη όταν παραπάτησε, έπεσε και έσπασε άσχημα το χέρι του. «Αυτή ήταν σίγουρα μία από τις πιο δύσκολες στιγμές» θυμάται. «Απλά έσπασε. Στηριζόμουν στον τοίχο της κουζίνας περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο».

Στο πλευρό του, όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται η σύζυγός του, επίσης ηθοποιός, Τρέισι Πόλαν. «Είναι απίθανη η υποστήριξη που μου δίνει» εξήγησε ο ηθοποιός. «Νιώθω σύζυγος, πατέρας και φίλος πρώτα, και μετά σαν κάποιος που έχει Πάρκινσον» ανέφερε. Μαζί έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά: «Τα παιδιά μου είναι πλέον ενήλικες», εξήγησε ο Μάικλ Τζ. Φοξ. «Ποτέ δεν έκρυψα την ασθένειά μου, αλλά τώρα πραγματικά μπορώ να μιλάω καθαρά».

Σε μια πρόσφατη επανένωση με τον Κρίστοφερ Λόιντ, ο Μάικλ Τζ. Φοξ έδειξε να μην έχει χάσει το χιούμορ του, είναι γεμάτος ενέργεια, αλλά μέρα με τη μέρα η τρομερή ασθένεια του Πάρκινσον τον κατατρώει. Σχεδόν ανίκανος να περπατήσει ή να σταθεί όρθιος και με εμφανές το τρέμουλο σε όλο του το κορμί κατάφερε να αγκαλιάσει τον Λόιντ σε μια συγκινητική στιγμή όπου το κοινό δεν σταμάτησε τον να τον χειροκροτεί.