Κινηματογραφος

Ο Τάκης Σπετσιώτης και η ποίηση των κινηματογραφιστών

Ο κινηματογραφιστής είναι ο πρώτος προσκεκλημένος στο «Με τα λόγια (γίνεται)»

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάκης Σπετσιώτης

Ο Τάκης Σπετσιώτης στο «Με τα λόγια (γίνεται): Η ποίηση των κινηματογραφιστών» στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στις 8 Νοεμβρίου.

Ποια ποιήματα αγαπά ιδιαιτέρως ο κινηματογραφιστής Τάκης Σπετσιώτης; Ποιες ταινίες τού έδειξαν τι σημαίνει «ποιητικό» στον κινηματογράφο; Πώς έχει ο ίδιος ενσωματώσει την ποίηση στις ταινίες του; Γι’ αυτά και άλλα πολλά, συνοδεύοντάς τα με προβολές σκηνών από ταινίες –δικές του και άλλων–, θα μας μιλήσει o γνωστός συγγραφέας και σκηνοθέτης, πρώτος προσκεκλημένος στη φετινή 1η εκδήλωση της 12ης χρονιάς των ποιητικών συναντήσεων «Με τα λόγια (γίνεται)» στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Πρόκειται για ποιητικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται εδώ και 11 χρόνια σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Εμπνευστής τους είναι ο ιδρυτής τού “Με τα λόγια (γίνεται)”, ποιητής Παναγιώτης Ιωαννίδης. Οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο να αναδείξουν την ποίηση μέσω της φωνής εκείνων που την γράφουν, την μεταφράζουν ή μέσα από τη φωνή και το σκεπτικό καλλιτεχνών από άλλα πεδία που όμως που αγαπούν την ποίηση και την αναδεικνύουν μέσα από το έργο τους, που έχει και το ίδιο ποιητικά στοιχεία.

Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι και ο Τάκης Σπετσιώτης ο οποίος έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και έχει συγγράψει μυθιστορήματα. Μάλιστα η ταινία Μετέωρο και σκιά με θέμα τη ζωή του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη απέσπασε το 1986 το Α΄ Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Ποιος είναι ο Τάκης Σπετσιώτης

Ο Τάκης Σπεσιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954, σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και εργάστηκε σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές. Ανάμεσα στις σημαντικές δουλειές του είναι οι ταινίες: Η Λίζα και η άλλη, Καλλονή, Στην αναπαυτική μεριά, Μετέωρο και Σκιά, Εις το φως της ημέρας (πάνω στο ομώνυμο, μοναδικό διήγημα του Κ.Π. Καβάφη) και Κοράκια (πάνω στο διήγημα «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμ. Ροΐδη). Έχει επίσης εκδώσει τα βιβλία πεζογραφίας και μελετών: Στον Κώστα Ταχτσή αντί στεφάνου (Οδός Πανός, 1996), Χαίρε Ναπολέων (μαζί με Ν. Λαπαθιώτη, Άγρα, 1999), Δελτίον ταυτότητος (Άγρα, 2003), Αντουανέττα Αγγελίδη (μαζί με Β. Ραφαηλίδη, Β. Μαζωμένο κ.ά., Αιγόκερως, 2005), Ταχτσής - Δεν ντρέπομαι (Πολύχρωμος Πλανήτης, 2006),Τριανδρίες και Σία (Άγρα, 2007), Γραμματικός σ' ένα παιδί του δρόμου (Άγρα, 2009), Το άλλο κρεβάτι (Άγρα, 2009), Ευγενία Χατζίκου: Notebook (μαζί με Π. Βούλγαρη, Κ. Φέρρη κ.ά., Τετράγωνο, 2011).

Info
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 19.30. Για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν, η εκδήλωση θα μεταδίδεται συγχρόνως μέσω live streaming από την σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και το κανάλι της στο YouTube. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα των υπόλοιπων 5 εκδηλώσεων στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ