Εμφάνιση φίλτρων
Χώροι
Περιοχή

Με τα λόγια (γίνεται): Η ποίηση των κινηματογραφιστών – Με τον Τάκη Σπετσιώτη

Τάκης Σπετσιώτης

Έχοντας, επί 11 έτη, αναδείξει την ποίηση μέσω της φωνής αυτών που την γράφουν και την μεταφράζουν, κατά την 12η περίοδό τους, οι ποιητικές συναντήσεις“Με τα λόγια (γίνεται)” –πάντα σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση– παρουσιάζουν ποίηση με την φωνή καλλιτεχνών από άλλα πεδία: καλλιτεχνών που αγαπούν την ποίηση· των οποίων το έργο έχει εστιάσει καί στην ποίηση· και παρουσιάζει, το ίδιο, ποιητικά στοιχεία.

Στην πρώτη φετινή εκδήλωση προσκεκλημένος είναι ο κινηματογραφιστής Τάκης Σπετσιώτης,.

Ο Τάκης Σπετσιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και εργάστηκε σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές. Ανάμεσα στις κυριότερες δουλειές του στην εικόνα είναι οι ταινίες: Η Λίζα και η άλλη, Καλλονή, Στην αναπαυτική μεριά, Μετέωρο και Σκιά (με θέμα τη ζωή του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη· Α' Κρατικό Βραβείο Υπουργείου Πολιτισμού, 1986), Εις το φως της ημέρας (πάνω στο ομώνυμο, μοναδικό διήγημα του Κ.Π. Καβάφη), και Κοράκια (πάνω στο διήγημα «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμ. Ροΐδη). Έχει επίσης εκδώσει τα βιβλία πεζογραφίας και μελετών: Χαίρε Ναπολέων, Δελτίον ταυτότητος, Ταχτσής – Δεν ντρέπομαι, Τριανδρίες και Σία, Το άλλο κρεβάτι, Γραμματικός σ' ένα παιδί του δρόμου, και Ναπολέων Λαπαθιώτης – Ξεδιάλεγμα.

Η εκδήλωση θα γίνει "ζωντανά" στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με σκοπό να προστατεύσουμε όσους συνανθρώπους μας είναι πιο ευάλωτοι από εμάς. Για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν διά ζώσης, η εκδήλωση θα μεταδίδεται συγχρόνως μέσω live streaming από την σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και το κανάλι της στο You Tube.

Οι υπόλοιπες 5 εκδηλώσεις της 12ης περιόδου (2022-2023) –τις οποίες επιμελείται και πάλι ο ιδρυτής τού “Με τα λόγια (γίνεται)”, ποιητής Παναγιώτης Ιωαννίδης– είναι συνοπτικώς οι εξής:

  • Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022: Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά (1927-2021). Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του (και 95 από την γέννησή του), 14 σύγχρονες/οι ποιητ/ρι/ες –Βασίλης Αμανατίδης, Δήμητρα Κατιώνη, Δήμητρα Κωτούλα, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ιφιγένεια Ντούμη, Κορίνα Καλούδη, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Όλγα Παπακώστα, Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Παυλίνα Μάρβιν, Στέλλα Βοσκαρίδου, Στέργιος Μήτας, και Χρήστος Σιορίκης  ξαναδιαβάζουν, επιλέγουν, και σχολιάζουν ποιήματα του μείζονος –καίτοι ανεπαρκώς προβεβλημένου– ποιητή που διέπρεψε επίσης στην μετάφραση και στο δοκίμιο.
  • Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023: Η ποίηση των εικαστικών – με τον Αντώνη Βολανάκη και τον Γιάννη Ισιδώρου.
  • Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023: Η ποίηση των συνθετών – με την Μαρία Βουμβάκη και τον Δημήτρη Καμαρωτό.
  • Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023: Αφιέρωμα στην Denise Levertov (1923-1997). Με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της σημαντικής Βρετανο-Αμερικανίδας ποιήτριας Ντενίζ Λέβερτοφ, 11 σύγχρονες/οι Ελλην/ιδ/ες ποιητ/ρι/ες –Γιάννης Δούκας, Δήμητρα Κωτούλα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένα Καλλέργη, Λένια Ζαφειροπούλου, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Μαίρη Γιόση, Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Στέργιος Μήτας, Χριστιάνα Μυγδάλη– τιμούν το πρωτοπόρο και συναρπαστικό έργο της μεταφράζοντας ποιήματά της.
  • Τρίτη 25 Απριλίου 2023: Η ποίηση των πεζογράφων – με την Αμάντα Μιχαλοπούλου και τον Γιάννη Παλαβό.