Κινηματογραφος

Η Angelina Jolie θα υποδυθεί τη Μαρία Κάλλας στη νέα βιογραφική ταινία του Pablo Larraín

Μετά τη βιογραφική ταινία «Spencer» για την πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο σκηνοθέτης βρήκε το επόμενο θέμα του στη σπουδαιότερη και πιο διάσημη τραγουδίστρια της όπερας

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Maria: Η Angelina Jolie στη νέα βιογραφική ταινία για τη ζωή της Μαρία Κάλλας που θα σκηνοθετήσει ο Pablo Larraín.
© EPA/ETTORE FERRARI

Maria: Η Angelina Jolie στη νέα βιογραφική ταινία για τη ζωή της Μαρία Κάλλας που θα σκηνοθετήσει ο Pablo Larraín.

Ο Pablo Larraín επιστρέφει. Ο σκηνοθέτης των “Jackie” και “Spencer” δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει να εστιάζει τον φακό του σε μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες στη σύγχρονη ιστορία και βρήκε το επόμενο θέμα του στη σοπράνο Μαρία Κάλλας. Αφού ζωντάνεψε την Jackie Kennedy στην ταινία Jackie το 2016 και έντυσε την Kristen Steward με vintage chanel ως Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, για την ταινία “Spencer” το 2021, ο χιλιανός σκηνοθέτης επέλεξε την Angelina Jolie αυτή την φορά για να ενσαρκώσει Μαρία Κάλλας στην επερχόμενη βιογραφική ταινία “Maria”.

Αναφερόμενη ως «η Βίβλος της Όπερας» από τον Leonard Bernstein, η ελληνοαμερικανίδα Μαρία Κάλλας είναι ίσως η πιο διάσημη τραγουδίστρια όπερας του 20ού αιώνα, αν και το ταλέντο της συχνά επισκιάζονταν από το δράμα στην προσωπική της ζωή. Όπως είπε κάποτε η ίδια η Κάλλας, «Όπου κι αν βρίσκομαι, δημιουργώ ταραχή».

Με τον λιτό τίτλο Maria, η ταινία αφηγείται την πολυτάραχη, όμορφη και τραγική ιστορία της ζωής της μεγαλύτερης τραγουδίστριας της όπερας στον κόσμο, όπως έζησε τις τελευταίες μέρες της στο Παρίσι την δεκαετία του 1970. Ο Steven Knight γνωστός από τα “Spencer”, “Peaky Blinders” και “Eastern Promises” έγραψε το σενάριο.

Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στο Μανχάταν το 1923 ως Σοφία Σεσίλια Άννα Μαρία Καλογεροπούλου, αλλά το οικογενειακό της όνομα αργότερα συντομεύτηκε σε Κάλλας. Άρχισε να τραγουδάει στην νεαρή ηλικία των οκτώ ετών και έλαβε την εκπαίδευσή της ως σοπράνο της όπερας στην Ελλάδα όταν ήταν 13 ετών, ενώ αργότερα μετακόμισε στην Ιταλία για να ξεκινήσει την καριέρα της. Η Μαρία Κάλλας έζησε στη Νέα Υόρκη τα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής της, γι' αυτό γνώριζε καλά αγγλικά, αλλά μιλούσε και ελληνικά στο σπίτι με τους γονείς της. Αργότερα, έζησε κυρίως στην Ευρώπη, αλλά συχνά επέστρεφε στις ΗΠΑ από το 1959 έως το 1974 για να πρωταγωνιστήσει σε όπερες όπως ο Κουρέας της Σεβίλλης, Norma, La Traviata και Tosca.

Όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετώπιζε μυωπία που την άφησε σχεδόν τυφλή και πολλαπλά σκάνδαλα στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή. Χαρακτηριστική ήταν η μεταμόρφωσή της όταν αναγκάστηκε με εξαντλητικές δίαιτες να χάσει κιλά για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της show business. Είχε μια έντονη αντιπαλότητα με την ιταλίδα τραγουδίστρια της όπερας Renata Trebaldi, καθώς και μια επεισοδιακή σχέση με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον πλούσιο βιομήχανο, Giovanni Battista Meneghini, από το 1949 έως το 1959. Τα επιτεύγματά της στην όπερα ήταν τόσο εντυπωσιακά που πολλοί από τους θαυμαστές της την αποκαλούσαν La Divina. Η ταινία θα εστιάσει στις τελευταίες τραγικές της μέρες πριν πεθάνει από ανακοπή καρδιάς στο Παρίσι το 1973 σε ηλικία 53 ετών.

Maria: Τι δηλώνουν Angelina Jolie και Pablo Larrain για τη βιογραφική ταινία για τη ζωή της Μαρία Κάλλας

«Το να έχω την ευκαιρία να συνδυάσω τα δύο πιο βαθιά και προσωπικά μου πάθη, τον κινηματογράφο και την όπερα, ήταν το όνειρό μου», είπε ο Larraín. «Το να το κάνεις αυτό με την Angelina, μια εξαιρετικά γενναία καλλιτέχνιδα, είναι μια συναρπαστική ευκαιρία. Ένα αληθινό δώρο».

«Παίρνω πολύ σοβαρά την ευθύνη για τη ζωή και την κληρονομιά της Μαρίας. Θα δώσω ότι μπορώ για να ανταποκριθώ στην πρόκληση. Ο Pablo Larraín είναι ένας σκηνοθέτης που θαύμαζα εδώ και καιρό. Για να μου δοθεί η ευκαιρία να πω περισσότερα για την ιστορία της Μαρίας μαζί του και με τον ένα σενάριο του Steven Knight, είναι ένα όνειρο», δήλωσε η Angelina Jolie.

Maria: Η Angelina Jolie στη νέα βιογραφική ταινία για τη ζωή της Μαρία Κάλλας που θα σκηνοθετήσει ο Pablo Larraín.
© EPA/FABIO FRUSTACI

Οι δύο προηγούμενες βιογραφικές ταινίες του Larraín, το περσινό “Spencer” με πρωταγωνίστρια την Kristen Stewart ως πριγκίπισσα Diana και το “Jackie” του 2016 με τη Natalie Portman ως Kennedy Onassis, κέρδισαν και οι δύο υποψηφιότητες καλύτερης ηθοποιού για τις δύο πρωταγωνίστριες. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης έλαβε επίσης υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το χιλιανό ιστορικό δράμα του 2012 «No». Επίσης, σκηνοθέτησε τη σειρά “Liseys' Story” της Apple, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Stephen King.

Η Angelina Jolie έχει εμφανιστεί πρόσφατα σε ταινίες όπως το Eternals της Marvel και το δράμα της Warner, “They Who Wish Me Dead”. Η Jolie ολοκλήρωσε πρόσφατα την παραγωγή του “Without Blood”, της τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας της ως σκηνοθέτης. Η επόμενη ταινία του Larrain θα είναι μια σάτιρα του χιλιανού δικτάτορα Πινοσέτ σε ρόλο βαμπίρ με τίτλο “El Conde”, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2023. Ο Steven Knight ολοκλήρωσε πρόσφατα τη δουλειά του στο δημοφιλές σίριαλ Peaky Blinders και σχεδιάζει να ξεκινήσει το γράψιμο για μια ταινία μεγάλου μήκους βασισμένη στη σειρά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ