Κινηματογραφος

Μάρτιν Σκορσέζε εναντίον box office: «Αποκρουστική» η εμμονή με τις εισπράξεις

Απαξιωμένο το σύγχρονο σινεμά, σύμφωνα με τον διάσημο σκηνοθέτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάρτιν Σκορσέζε: Μιλώντας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ο οσκαρικός σκηνοθέτης ασκεί κριτική στη σύγχρονη βιομηχανία του σινεμά.
O Μάρτιν Σκορσέζε είχε παρέμβει στα δρώμενα της βιομηχανίας του σινεμά και κατά την περίοδο προώθησης του «The Irishman» © EPA/Andy Rain

Μάρτιν Σκορσέζε: Μιλώντας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ο οσκαρικός σκηνοθέτης άσκησε κριτική στη σύγχρονη βιομηχανία του σινεμά.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατήγγειλε αυτό που αποκαλεί «επικέντρωση στους αριθμούς» στη βιομηχανία του κινηματογράφου, χαρακτηρίζοντας την τάση ως «αποκρουστική» και «προσβλητική».

Μιλώντας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και σε δηλώσεις που αναπαράγει το IndieWire, o διάσημος σκηνοθέτης είπε ότι «ο κινηματογράφος είναι απαξιωμένος, υποτιμημένος, υποτιμημένος από όλες τις πλευρές, όχι απαραίτητα από την επιχειρηματική πλευρά αλλά σίγουρα την τέχνη».

Και πρόσθεσε: «Από τη δεκαετία του '80, έχει δοθεί έμφαση στους αριθμούς. Είναι κάπως αποκρουστικό. Το κόστος μιας ταινίας είναι ένα πράγμα. Κατανοήστε ότι μια ταινία κοστίζει ένα συγκεκριμένο ποσό, περιμένουν να πάρουν τουλάχιστον το ποσό πίσω…

»Αλλά η έμφαση δίνεται τώρα στους αριθμούς, στο κόστος, στο πρώτο Σαββατοκύριακο, στο πόσα έκανε στις ΗΠΑ, στο πόσα έκανε στην Αγγλία, πόσα έκανε στην Ασία, πόσα έκανε σε ολόκληρο τον κόσμο, πόσους θεατές πήρε».

»Ως σκηνοθέτης και ως άνθρωπος που δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς σινεμά, το βρίσκω πάντα πραγματικά προσβλητικό».

Ο Σκορσέζε βρέθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Personality Crisis: One Night Only», μια μουσική ταινία με πρωταγωνιστή τον πρώην frontman των New York Dolls, Ντέιβιντ Γιόχανσεν, την οποία σκηνοθέτησε ο μαζί με τον Ντέιβιντ Τεντέσκι.

Είπε θερμά λόγια για το φεστιβάλ λέγοντας: «Δεν υπάρχουν βραβεία εδώ. Δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεστε. Απλά πρέπει να αγαπάς τον κινηματογράφο εδώ».

Η παρέμβαση του Σκορσέζε ακολουθεί τα σχόλιά του το 2019, κατά τη διάρκεια της προώθησης της ταινίας του «The Irishman», στην οποία συνέκρινε ταινίες υπερήρωων με βόλτες με θεματικό πάρκο και έγραψε στους New York Times: «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι βάναυση και αφιλόξενη για την τέχνη. Και η πράξη του να γράφω απλώς αυτές τις λέξεις με γεμίζει τρομερή θλίψη».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ