Κινηματογραφος

The Owl: Tο διεθνές εργαστήριο ανάπτυξης σεναρίου είναι η πόρτα για το «Marche du Film»

Mεταξύ των μεντόρων βρίσκονται και ο Peter Straughan, η Andrea Gibb και o David Isaacs

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Owl: Tο διεθνές εργαστήριο ανάπτυξης σεναρίου του Athens Film Office

The Owl: Tο διεθνές εργαστήριο ανάπτυξης σεναρίου του Athens Film Office θα ολοκληρωθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Από την επίσημη ανακοίνωση του την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου στο Φεστιβάλ των Καννών το «The Owl» ή αλλιώς «Η Κουκουβάγια» ήρθε στην Ελλάδα. Tην Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ξεκίνησε δυναμικά το διεθνές εργαστήριο ανάπτυξης σεναρίου στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Φεστιβάλ Καννώντου Athens Film Office και με την συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα με στόχο τη διεθνή παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Συγκεκριμένα, στο The Owl αναπτύσσονται μια σειρά από δράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα πέντε ταινίες και πέντε τηλεοπτικές σειρές να φτάσουν στο «Marche du Film», το σημαντικότερο σημείο συνάντησης μεταξύ δημιουργών και εταιρειών προκειμένου η ιδέα τους να γίνει πραγματικότητα. Με την εκκίνηση του σεμιναρίου, δέκα σεναριογράφοι από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το 5ήμερο συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο θα περιλαμβάνει ομιλίες, συναντήσεις και networking events.

Το «The Owl» είναι ένα ετήσιο Αγγλόφωνο workshop ανάπτυξης τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών που απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους σεναριογράφους που έχουν ήδη κάνει ωστόσο, αισθητή την παρουσία τους στο χώρο. Όσοι συμμετέχουν έχουν γράψει τουλάχιστον μία ταινία ή συμμετοχή σε τηλεοπτική σειρά και υπέβαλαν ένα νέο προσχέδιο ταινίας ή τηλεοπτικού σεναρίου για τον τελικό στόχο. Η επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων στη συνέχεια, επέλεξε τους συγγραφείς των πέντε κορυφαίων τηλεοπτικών και πέντε κορυφαίων κινηματογραφικών σεναρίων που έχουν παρευρεθεί. Ανάμεσα στα ονόματα των συμμετεχόντων είναι και του Stuart Wright, της Audrey O' Reilly αλλά και της Aliki Danezi Knutsen.

Με τη στήριξη και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του δήμου Αθηναίων όσοι σεναριογράφοι επιλέχθηκαν, παρακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα σεμιναρίων και συναντήσεων προκειμένου να δουλέψουν πάνω στις ιδέες τους με τρόπο που θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία και κατ' επέκταση την προβολή της Αθήνας ή της Ελλάδας στο διεθνές κοινό. Μερικά από τα θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια που μπορούν να παρακολουθήσουν είναι το «The Business of Film & TV for Writers», Πώς να γράψετε ένα σενάριο που ξεπερνά τα πολιτιστικά όρια, The Power of Endings: Πώς να διώξετε το κοινό σας με μια σκηνή που δεν θα ξεχάσει ποτέ αλλά και να επισκεφθούν τοποθεσίες γυρισμάτων στην Αθήνα.

Αφού ολοκληρωθεί το πενταήμερο εργαστήριο οι δημιουργοί θα έχουν ένα εντατικό και αυστηρό χρονοδιάγραμμα εργασίας με τους μέντορες τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και Peter Straughan, γνωστός στο κοινό από την πρόταση του για όσκαρ σεναρίου και το βραβείο BAFTA που έλαβε, η Andrea Gibb, η οποία έχει προταθεί για μια σειρά από βραβεία, ανάμεσα στα οποία και για BAFTA, o David Isaacs, που ανήκει στους συγγραφείς της τηλεοπτικής σειράς Mad Men και ο Tom Abrams, ο οποίος έχει προταθεί για όσκαρ, έχει λάβει το βραβείο «Prix du Court Metrage» στο φεστιβάλ των Καννών αλλά και ένα βραβείο Emmy αλλά και οι: Pavlina Hatoupis, Olivia Mascheroni, Dan MacRae, Brendan Fitzgerald και Julien Leroux.

Το εργαστήριο μετά το πέρας του πενταήμερου συνεδρίου θα συνεχιστεί διαδικτυακά, και τέλος στη αγορά του Φεστιβάλ των Καννών το 2023 όπου θα συμμετάσχουν πέντε ταινίες μεγάλου μήκους και πέντε τηλεοπτικές σειρές με προϋπόθεση το σενάριο να μπορεί να γυριστεί στην Αθήνα ή / και την Ελλάδα. Κατά την τελετή λήξης των Καννών, δύο συμμετέχοντες θα επιλεγούν για να λάβουν το βραβείο residency, το οποίο περιλαμβάνει ένα μήνα παραμονής στην Ελλάδα μαζί με ένα οικονομικό επίδομα για να ολοκληρώσουν το σενάριό τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα https://theowl.afo.events/.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ