Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Ένας μεταφραστής (Un Traductor)

Κούβα- ΕΣΣΔ: σύμμαχοι απέναντι στον εφιάλτη

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 843
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Ένας μεταφραστής (Un Traductor)», σε σκηνοθεσία Ροντρίγο Μπαριούσο, με πρωταγωνιστές τους Ροντρίγκο Σαντόρο, Μαρισέλ Αλβάρεζ, Γιοοάντρα Σουοάρεζ

To 1986, καταφθάνουν στην Αβάνα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, για θεραπεία στα κουβανικά νοσοκομεία. Ο Μαλίν, καθηγητής Ρωσικής Λογοτεχνίας στην Αβάνα, αναλαμβάνει τον ρόλο του μεταφραστή μεταξύ των ρωσόφωνων ασθενών και των Κουβανών ιατρών. 

Η επίσημη πρόταση της Κούβας για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας του 2020 είναι ένα συγκινητικό δράμα που αντλεί τη δυναμική του από τα αυθεντικά γεγονότα που ακολούθησαν της καταστροφικής έκρηξης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Το ανθρωποκεντρικό σενάριο ενισχύει τη φόρμα μιας ιστορίας επιβίωσης που φέρνει τον αμήχανο (ισχνές πολιτικές νύξεις στο περιθώριο) ήρωα αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα. Ο Μαλίν αρχικά νιώθει άτυχος που επιλέχτηκε για τον θάλαμο των βαριά άρρωστων παιδιών καθώς καθημερινά γίνεται μάρτυρας τρομακτικών περιστατικών. Αναπόφευκτα, η ζωή του (είναι παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού αγοριού) αλλάζει, με συνέπεια να γίνει πρωταγωνιστής μιας μάλλον προβλέψιμης ιστορίας όπου τα κλισέ διαδέχονται το ένα το άλλο και το στοιχείο του μελοδράματος δείχνει να είναι οριακά εκβιαστικό.