Κινηματογραφος

Οδηγός επιβίωσης για τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας 2022

Οι προβολές που δεν πρέπει να χάσατε

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 842
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

28ες Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Ο οδηγός επιβίωσης για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου θα διαρκέσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και εμείς σας παρουσιάζουμε  έναν χρηστικό, και άκρως προσωπικό, οδηγό επιβίωσης για να μη χάνετε τον προσανατολισμό σας μέσα στις σκοτεινές αίθουσες της πόλης  που θα φιλοξενήσουν τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Πέµπτη 29 Σεπτεµβρίου

Απόφαση φυγής (Δαναός 1, 21.45)

Νέος Παρκ Τσαν-Γουκ («Old boy») που δείχνει ότι βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, καθώς χάρη στο εν λόγω φιλµ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες. Μετά από τη γαργαλιστική «Υπηρέτριά» του, ακόµη ένα ερωτικό νεονουάρ από τον νοτιοκορεάτη περφεξιονιστή που φέρνει έναν µπάτσο στη διαλεύκανση ενός περίεργου θανάτου ευκατάστατου άντρα, µε τις υποψίες του να στρέφονται στη  νεαρή και όµορφη χήρας.

Παρασκευή 30 Σεπτεµβρίου

Moonage daydream (Village Cinemas, The Mall, 21.00)

Το κατάλληλο (πολύχρωµο και χορταστικό) ντοκιµαντέρ για τον Ντέιβιντ Μπόουι στον ιδανικότερο χώρο (η αίθουσα Vmax Sphera) µέσω της αφοσιωµένης και ενδελεχούς έρευνας του Μπρετ Μόργκεν που έπεισε την οικογένεια του εκλιπόντα σταρ να του επιτρέψει την πρόσβαση σε ακυκλοφόρητα αρχεία και ανέκδοτο υλικό. Ο Τόνι Βισκόντι, θρυλικός παραγωγός του Μπόουι, επιµελείται το remastering στα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία.

Για εναλλακτική πρόταση, πάντως, οι µουσικόφιλοι µπορούν να δουν και το «Ennio», το ντοκιµαντέρ που γύρισε ο Τορνατόρε για τον Μορικόνε στο Μέγαρο Μουσικής στις 19.30, παρουσία του γιου του συνθέτη Μάριο Μορικόνε, ενώ πριν από την προβολή θα πραγµατοποιηθεί συναυλία µε συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε από το Stavros Lantsias Quartet.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου

Οι δύο όψεις του ξυραφιού (Άστορ, 19.30)

Μετά από µακρά περίοδο αστοχίας («Η λιακάδα µέσα µου», «Η µαύρη τρύπα») η Κλερ Ντενί επιστρέφει στις καλές δηµιουργίες µε ένα ερωτικό δράµα που τιµήθηκε στο Βερολίνο µε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας. Οι Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λιντόν υποδύονται ένα ζευγάρι που η σχέση του κλονίζεται λόγω της επιστροφής ενός πρώην εραστή της συζύγου και παλιού φίλου του άντρα. Ερωτική τρικυµία στις ψυχές των ηρώων µε τη µουσική να υπογράφουν και πάλι οι Tindersticks.

Ο αρχικηπουρός (Δαναός 1, 22.15)

Ο Πολ Σρέιντερ είναι τελικά και ικανός σκηνοθέτης εκτός από άπαιχτος γραφιάς/σεναριογράφος. Μετά από τις «Ακρότητες» και τον «Μετρητή καρτών» συνεχίζει το εύστοχο κρεσέντο του πίσω από την κάµερα µε µια ακόµη ιστορία σκληρών ηθικών διληµµάτων, έχοντας για πρωταγωνιστή έναν κηπουρό (Τζόελ Έτζερτον) πλούσιας έπαυλης που αναγκάζεται να επιστρέψει στο αµαρτωλό παρελθόν του όταν η πλούσια αφεντικίνα του (Σιγκούρνι Γουίβερ) του ζητά να προσλάβει ως βοηθό του την ατίθαση ανιψιά της.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου

Η µαµά και η πουτάνα (Ιντεάλ, 18.00)

Η ταινία-ποταµός διάρκειας 220 λεπτών του Ζαν Εστάς έχει τροµερή ιστορία και παρασκήνιο που δεν εξαντλείται µόνο στη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στις Κάννες το 1973 (κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο) ή στη φήµη που απέκτησε µε το πέρασµα του χρόνου. Ο cult διαλογισµός του αυτόχειρα Εστάς βρίσκει αντάξιο εκφραστή του τον νεαρό Ζαν-Πιερ Λεό που προσπαθεί να βγάλει άκρη µε το σεξ, τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και τις βασανιστικές έννοιες της δέσµευσης και της ζήλιας.

Armageddon time (Ιντεάλ, 22.15 )

Στη Νέα Υόρκη των αρχών του ’80 και στη ζωή ενός αγοριού που θα πάρει σκληρό µάθηµα για το τι σηµαίνει να µεγαλώνεις σε έναν κόσµο αξεπέραστων κοινωνικών διαφορών µας µεταφέρει ο Τζέιµς Γκρέι, µε πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς, Αν Χάθαγουεϊ, Τζέσικα Τσαστέιν και Τζέρεµι Στρονγκ, µε τον τίτλο του φιλµ να είναι εµπνευσµένο από ένα τραγούδι των Clash.

Την ίδια περίπου ώρα (22.00) στον Δαναό 1 προβάλλεται το µουσικό ντοκιµαντέρ «Dio: Όσοι ονειρεύονται ποτέ δεν πεθαίνουν», ένα φιλµ αφιερωµένο στην τροµερή φυσιογνωµία του µοναδικού Ρόνι Τζέιµς Ντίο.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

Η τριλογία του Τέρενς Ντέιβις (Αστορ, 17.45)

Πριν ακόµη γίνει ο άφταστος µετρ των πιο ντελικάτων ερωτικών δραµάτων («Το βαθύ µπλε του έρωτα», «Ένα τραγούδι για το ηλιοβασίλεµα»), ο Τέρενς Ντέιβις στα 38 του µόνταρε τρία ονειρικά, αυτοβιογραφικά φιλµ που συνέθεσαν τη µορφή της πρώτης µεγάλου µήκους ταινίας του. Η «Τριλογία» του άρχισε το 1976 και ολοκληρώθηκε µέσα σε επτά χρόνια και ανιχνεύει την πορεία ενός άντρα από την παιδική ηλικία µέχρι το γήρας, καθώς παλεύει µε τη θεοσεβούµενη ανατροφή του, την καταπιεσµένη του οµοφυλοφιλία και την ατέρµονη µοναξιά τού να είναι διαφορετικός.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου

Νυχτερινές υποθέσεις (Άστυ, 22.00)   

Το άγνωστο διαµαντάκι του Άρθουρ Πεν από το 1975 φέρνει τον Τζιν Χάκµαν στον ρόλο ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ που βλέπει όλες τις βεβαιότητες της ζωής του να διαλύονται όταν αναλαµβάνει να βρει την εξαφανισµένη κόρη µιας ξεπεσµένης σταρ. Προλογίζει ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου.

Το µενού (Τριανόν, 22.00)

Στην περίπτωση που έχετε δει πάντως το φιλµ του Πεν, υπάρχει µια διαφορετική –γαστριµαργική, παρακαλώ!– πρόταση από τον Μαρκ Μάιλοντ («Game of Thrones», «Succession», «Shameless») που οδηγεί ένα νεαρό ζευγάρι στο πριβέ εστιατόριο ενός αποµονωµένου νησιού, µε έναν µυστηριώδη σεφ (τι ρόλος για τον Ρέιφ Φάινς) να µυεί τους εκλεκτούς καλεσµένους του σε άλλα κόλπα. Για τολµηρούς γευσιγνώστες και απαιτητικούς σινεφίλ. 

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Παµφίρ (Δαναός 1, 19.30)

Στο διαγωνιστικό τµήµα του φεστιβάλ παρουσιάζεται µια σύγχρονη ταινία από την Ουκρανία, σε σκηνοθεσία Ντµίτρο Σουκουλίτκι-Σοµπτσούκπου, που µε όχηµα µια παγανιστική γιορτή καρναβαλιού αφηγείται την επανένωση ενός λαθρέµπορου µε την οικογένειά του.

Πέµπτη 6 Οκτωβρίου

EO (Ιντεάλ, 20.00)

O Γέρζι Σκολιµόφσκι αποτίει φόρο τιµής στο αριστούργηµα του Μπρεσόν «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ» µε µια σύγχρονη παραισθησιογόνα ταινία που ενώνει αβίαστα το χτες µε το σήµερα και απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία θα προβληθεί παρουσία του πολωνού σκηνοθέτη και της παραγωγού Εύα Πιασκόφσκα.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

Νοσφεράτου: Μια συµφωνία τρόµου (Τριανόν, 22.30)

Επετειακή (ένας αιώνας ζωής από την πρώτη φορά που βγήκε στις αίθουσες) προβολή του εξπρεσιονιστικού αριστουργήµατος του Φρίντριχ Βίλχελµ Μούρναου, µια θεσπέσια ελεγεία του µακάβριου και γοτθικού, που ενώνει τον κόσµο των ζωντανών µε εκείνον των νεκρών και άνοιξε νέους ορίζοντες στον χώρο της κινηµατογραφικής επιστηµονικής φαντασίας. Η προβολή θα γίνει συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής µουσικής από τον συνθέτη Νίκο Βελιώτη.

Την ίδια σχεδόν ώρα (22.15) στο Άστυ προβάλλεται το φιλµ του Σαµ Πέκινπα «Φέρτε µου το κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία», ένα βέβηλο και λυρικό γουέστερν που το τοποθετούµε πιο πάνω κι από το αριστούργηµά του, την «Άγρια συµµορία».

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

Νάσβιλ (Άστυ, 20.30)

Το φεστιβάλ τιµά το New Hollywood µε εµβληµατικές ταινίες των 70s από τις οποίες φυσικά δεν µπορούσε να λείψει το καινοτόµο έργο του Ρόµπερτ Όλτµαν, που πειραµατίζεται µε νέες αφηγηµατικές ιδέες οι οποίες συνδέονται µε τη δύναµη της µουσικής. Πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ αλλά και προβολή για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ψηφιακά αποκατεστηµένη 4K εκδοχή της.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

Bros (Ιντεάλ, 21.45)

Η ιστορία δύο γκέι ανδρών που αποφεύγουν µε κάθε τρόπο να δεσµευτούν σε µια σχέση, µέχρι που δοκιµάζουν να τα φτιάξουν µεταξύ τους. O µετρ της πειραγµένης κωµωδίας Νίκολας Στόλερ («Όταν µε παράτησε η Σάρα», «Σηκωτός για τη συναυλία») υπογράφει την πρώτη στουντιακή ταινία που γεννήθηκε από την πένα ενός ανοιχτά οµοφυλόφιλου σεναριογράφου και έχει στο καστ (σχεδόν) αποκλειστικά ΛΟΑΤΚΙ+ ηθοποιούς.

Τα πνεύµατα του Ινίσεριν (Τριανόν, 19.30)

Λατρεύουµε τον Μάρτιν Μακ Ντόνα από την εποχή της «Αποστολής στην Μπριζ» και δεν περιµέναµε να δούµε τον θείο Όσκαρ να τον ανακαλύπτει µε τις «Τρεις πινακίδες έξω από το Έµπινγκ στο Μιζούρι» για να εκτιµήσουµε τις σκηνοθετικές δεξιότητές του. Τώρα ο δαιµόνιος λονδρέζος ενώνει ξανά το πρωταγωνιστικό δίδυµο του «Μπριζ» Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον σε ένα µικρό νησί της Ιρλανδίας για να αντιµετωπίσουν (αν γίνεται) τις απροσδόκητες δοκιµασίες που απειλούν τη φιλία τους. Βραβείο σεναρίου και ανδρικής ερµηνείας στον Φάρελ –έρχεται το Όσκαρ για τον Ιρλανδό– στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας.