Κινηματογραφος

Τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε τη φωνή του Darth Vader

Καθένας πλέον μπορεί να ακούγεται σαν τον κακό του Star Wars

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο χαρακτήρας Darth Vader στην ταινία Star Wars
© Disney+

Η φωνή του Darth Vader, του θρυλικού κακού του Star Wars, παράχθηκε από τεχνητή νοημοσύνη από εταιρεία στο Κίεβο.

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς σημάδεψε για πολλά χρόνι τη φωνή του Darth Vader, αλλά χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη που ανέπτυξε εταιρεία από το Κίεβο, πλέον είναι εφικτό να προσεγγίσει οποιοσδήποτε τη φωνή του μεγάλου κακού του Star Wars.

Ο 91χρονος ηθοποιός του Star Wars βοηθήθηκε να φτάσει στην χαρακτηριστική χροιά του ρόλου από την ουκρανική startup εταιρεία Respeecher στην πρόσφατη σειρά Obi-Wan Kenobi, καθώς η εταιρεία εργάστηκε με τον Jones και με αποσπάσματα από προηγούμενες ερμηνείες του.

Ο τεχνητός «κλώνος» της φωνής του θα μπορούσε στη συνέχεια να τοποθετηθεί πάνω σε γραμμές που διαβάζει ένας άλλος ηθοποιός για να δημιουργήσει έναν Darth Vader που ακούγεται πιο αληθινός από τον πραγματικό.

«Η Lucasfilm ήρθε σε εμάς, ουσιαστικά από στόμα σε στόμα», δήλωσε ο Dmytro Bielievtsov, επικεφαλής τεχνικός υπεύθυνος της Respeecher. «Κάποιος έγραψε για την τεχνολογία μας σε μια εσωτερική συνομιλία μηχανικών ήχου. Μόλις άρχισε να κυλάει η μπάλα, χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να ετοιμαστεί ο ήχος που ήταν έτοιμος για προβολή», πρόσθεσε.

«Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ότι έχουμε ένα σωρό αρχικές λήψεις. Τις μετατρέπουμε με διαφορετικές ποικιλίες των μοντέλων, και στη συνέχεια ο πελάτης ακούει και βλέπει αν η απόδοση είναι σωστή. Ίσως τα πράγματα να πρέπει να προσαρμοστούν, αλλά στη συνέχεια επιλέγει το μοντέλο που του άρεσε περισσότερο και συνεχίζουμε από εκεί».

Το έργο διακόπηκε τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία ανανέωσε την επίθεσή της στην Ουκρανία. «Ήμασταν ψυχολογικά προετοιμασμένοι επειδή βρισκόμαστε σε πόλεμο για πολύ περισσότερο από έξι μήνες», δήλωσε ο Bielievtsov, «Και χάρη στις ξένες μυστικές υπηρεσίες, γνωρίζαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να συμβεί αυτό, οπότε ετοιμάσαμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε ότι η ομάδα είναι άνετη και ασφαλής. Νομίζω ότι το εκτελέσαμε αρκετά καλά. Υπήρξε, περίπου, μέχρι και μία ημέρα καθυστέρηση που συνέβη σε ορισμένα από τα έργα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ