Κινηματογραφος

Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ στη Μάρθα Καραγιάννη (βίντεο)

Η ηθοποιός πέθανε στα 82 της χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μάρθα Καραγιάννη με φωτογραφική στα χέρια δίνει το σήμα για λήψη υψώνοντας το δεξί της χέρι
H Μάρθα Καραγιάννη σε στιγμιότυπο ταινίας από την Φίνος Φιλμ © Facebook / Finos Film Official

Μάρθα Καραγιάννη: Το «αντίο» της Φίνος Φιλμ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην ηθοποιό - Οι ταινίες που τη λατρέψαμε

Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά με ένα σύντομο βίντεο τη Μάρθα Καραγιάννη. Η ηθοποιός πέθανε το μεσημέρι της Κυριακής (18/9) σε ηλικία 82 ετών και η θρυλική κινηματογραφική εταιρεία επέλεξε να πει το δικό της συγκινητικό αντίο στην πρωταγωνίστρια του παλιού, ελληνικού κινηματογράφου. 

Η Μάρθα Καραγιάννη έκανε το ντεμπούτο της στην υποκριτική σε ηλικία μόλις 16 ετών. Συμμετείχε στα περισσότερα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, χόρευε, τραγουδούσε, σκόρπιζε γέλιο, αλλά και συγκίνηση με τις ερμηνείες της. Η ηθοποιός έκανε τολμηρές για την εποχή εμφανίσεις με μαγιό και πάντοτε στους ρόλους της άφηνε το δικό της στίγμα. 

«Η Μάρθα. Το κορίτσι μας.Πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της Φίνος Φιλμ όταν ήταν ακόμα κοριτσάκι, 16 ετών, με τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «Η Άγνωστος» (1956) δίπλα στη μεγάλη Κυβέλη. Έμεινε πλάι στον Φίνο για δεκαέξι ακόμα χρόνια και γύρισε μαζί του 19 ταινίες, σημαδεύοντας με την αφοπλιστική της παρουσία τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Έβαλε ρυθμό και σκέρτσο στην κωμωδία, εκτίναξε τη λάμψη των μιούζικαλ και επιβεβαιώθηκε υποκριτικά μέσα από δύσκολους δραματικούς ρόλους. Ήταν δραστήρια, δυναμική και καπάτσα, γυρίζοντας την πλάτη στο σταριλίκι και τις επιφανειακές σχέσεις. Αυθεντική, πληθωρική και ασύλληπτα γοητευτική, κατάφερε να έχει μόνο θαυμαστές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας αλλά και της ζωής της. Μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά αυτή ήταν η Μάρθα. Μια γυναίκα-σταθμός για εμάς και για τόσους άλλους. Αντίο γοργόνα μας...», γράφει η Φίνος Φιλμ στην επίσημη σελίδα της στο Facebook. 

Αντίο Μάρθα Καραγιάννη - 18/9/22

«Η Μάρθα Καραγιάννη δεν νοιάστηκε σοβαρά να γίνει είδωλο της οθόνης» - Το μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Σε μήνυμά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο της Μάρθας Καραγιάννη. «Η Μάρθα Καραγιάννη ουδέποτε νοιάστηκε σοβαρά να γίνει είδωλο της οθόνης. Ήταν η ωραία που δεν πλασαρίστηκε ποτέ ως τέτοια. Επέβαλε την παρουσία της με το ταμπεραμέντο της και την εκρηκτική της ζωντάνια, αλλά και με την αθωότητα μιας αυθάδικης ομορφιάς, που ήταν οικεία και προσιτή» αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) αποχαιρετώντας τη Μάρθα Καραγιάννη.

«Η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε μια από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού κινηματογράφου στα χρόνια της εμπορικής ακμής του, όταν σπουδαίοι ηθοποιοί, κατά τεκμήριο σημαντικοί κωμικοί του θεάτρου, μετέφεραν στην οθόνη αναγνωρίσιμους στο ευρύ κοινό χαρακτήρες. Η Μάρθα Καραγιάννη, έχοντας ήδη ξεκινήσει την καλλιτεχνική της πορεία στον χορό, εξέπεμψε τη μεγαλύτερη λάμψη της σε κωμωδίες και δημοφιλή μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη στα οποία παρήλαυνε η αφρόκρεμα των πρωταγωνιστών της Φίνος Φιλμ. Ενσάρκωνε συνήθως το κορίτσι της φτωχογειτονιάς σε κινηματογραφικά κάδρα της νεοελληνικής ηθογραφίας, στα οποία έφερναν μια νέα πνοή το χρώμα, τα μουσικοχορευτικά νούμερα και η αισιόδοξη διάθεση. Η Μάρθα Καραγιάννη ουδέποτε νοιάστηκε σοβαρά να γίνει είδωλο της οθόνης. ‘Ηταν η ωραία που δεν πλασαρίστηκε ποτέ ως τέτοια. Επέβαλε την παρουσία της με το ταπεραμέντο της και την εκρηκτική της ζωντάνια, αλλά και με την αθωότητα μιας αυθάδικης ομορφιάς, που ήταν οικεία και προσιτή. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους της», αναφέρει το ΕΚΚ στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Πανελλήνια θλίψη για την απώλεια της Μάρθας Καραγιάννη (MEGA Γεγονότα, 18/9/22)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου
10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου

Ταινίες, κυρίως από το Νέο Κύμα —συχνά με πολλά «avant-garde» στοιχεία— που ξεχώρισαν για την εκκεντρική τους πλοκή και τις δυνατές τους εικόνες, αποκτώντας με τα χρόνια καλτ «status»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY