Κινηματογραφος

Avatar: The Way Of Water - Τι γνωρίζουμε για το νέο έπος του James Cameron

To σίκουελ της ταινίας - φαινόμενο μετά από καθυστέρηση πολλών ετών έρχεται στους κινηματογράφους

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η ταινία «Avatar: The Way Οf Water» του Τζέιμς Κάμερον κάνει πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου 2022 μετά από καθυστέρηση πολλών ετών

Το Avatar 2 γνωστό και ως “Avatar: The Way Of Water” έρχεται στους κινηματογράφους στις 16 Δεκεμβρίου 2022, μετά από πολύχρονη καθυστέρηση. Το trailer της ταινίας έκανε ντεμπούτο στο CinemaCon και είναι διαθέσιμο online από τον Μάιο. Αν και το trailer μας αποκαλύπτει ελάχιστα από το σενάριο και την πλοκή της ταινίας, είχε σχεδόν 150 εκατομμύρια προβολές το πρώτο μόλις 24ωρο.

Σχεδόν δεκατρία χρόνια έχουν περάσει από το 2009, όταν ο James Cameron πραγματοποίησε το όνειρό του, χαρίζοντας στον κόσμο μία από τις πιο φαντασμαγορικές και επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών. Το πρώτο “Avatar”, μία ταινία - φαινόμενο, πρωτοπόρησε στον τομέα του ψηφιακού κινηματογράφου και εισήγαγε μία νέα εποχή 3D μυθοπλασίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου με αφορμή το επερχόμενο σίκουελ του Avatar, η πρώτη ταινία κυκλοφορεί ξανά στις αίθουσες των κινηματογράφων με 4Κ High Dynamic Range, δίνοντας την ευκαιρία να την απολαύσουν όσοι δεν είχαν προλάβει την πρώτη φορά, αλλά και σε όσους νοσταλγούς θέλουν να ταξιδέψουν ξανά στον μαγευτικό μπλε πλανήτη Pandora.

Για όσους δεν γνωρίζουν το story, η αρχική ταινία αναπαράγει τον μύθο του ευγενούς αγρίου όπως τον έχουμε συναντήσει και σε άλλες ταινίες – βλέπε «Χορεύοντας με τους Λύκους» και «Ο Τελευταίος Σαμουράι». Ο Jake Sully, ένας παραπληγικός πεζοναύτης, μέλος μίας στρατιωτικής εκστρατείας, ταξιδεύει στον πλούσιο με πρώτες ύλες πλανήτη Pandora με σκοπό την εξόρυξη ενός σπάνιου μεταλλεύματος. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας συγχωνεύει το μυαλό του με το σώμα ενός από τους ιθαγενείς του πλανήτη, και ως avatar πια συναντάει και ερωτεύεται τη Neytiri, μέλος της φυλής των Naʼvi. Μετά από πολλές περιπέτειες καταλήγει να αλλάξει στρατόπεδο και να πολεμήσει μαζί της ενάντια στους εισβολείς. Αν και η ταινία δεν έγινε διάσημη για το σενάριό της, έμεινε στην ιστορία για τα εντυπωσιακά της visuals.

Jon Landau, Wes Studi, Joel David Moore, Sam Worthington, Stephen Lang, James Cameron, Zoe Saldana, CCH Pounder, Bob Iger, Sigourney Weaver και Laz Alonso στο θεματικό πάρκο Avatar της Disney στη Φλόριντα, Μάιος 2017 © Matt Stroshane/Disney Resorts via Getty Images

Avatar: The Way Of Water - Πώς γυρίστηκε το σίκουελ - Οι λόγοι καθυστέρησης

Το σίκουελ “Avatar: The Way Of Water”, το οποίο είναι το δεύτερο μέρος μιας πενταλογίας, ξεκίνησε να γυρίζεται το 2017 και θα είναι μία μίξη ζωντανής δράσης με στοιχεία motion capture σε 3D περιβάλλον, όπως ήταν και η πρώτη ταινία. Τον Σεπτέμβριο το 2020 ο Cameron είχε αποκαλύψει ότι το Avatar 2 είχε ολοκληρωθεί ενώ το Avatar 3 ήταν κατά 95% τελειωμένο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο γνωστός σκηνοθέτης έπρεπε να δουλέψει ταυτόχρονα στα δύο επόμενα σίκουελ ενώ κομμάτια του Avatar 4 έχουν ήδη ξεκινήσει να γυρίζονται. «Όποιες σκηνές αφορούσαν συγκεκριμένο ηθοποιό για το Avatar 2 και το Avatar 3 έγιναν μαζί. Όπως και μερικές από το Avatar , δήλωσε στο περιοδικό Variety. «Επίσης, οι σκηνές που συμμετείχαν παιδιά έπρεπε να ολοκληρωθούν το συντομότερο, πριν αυτά μεγαλώσουν» είχε προσθέσει ο οραματιστής κινηματογραφιστής. Ο James Cameron είπε επίσης στο περιοδικό Empire ότι είναι πιθανό να μην εμπλακεί άμεσα ο ίδιος στην σκηνοθεσία των Avatar 4 και Avatar 5 και ότι οι πέντε ταινίες, ενώ θα είναι αυτοτελείς, θα σχηματίζουν μία ενιαία ιστορία. «Είναι η συνέχεια των ίδιων χαρακτήρων. Αλλά τι συμβαίνει όταν πολεμιστές σε αποστολές αυτοκτονίας οι οποίοι τρέχουν, πολεμούν και πηδούν στις ράχες τεράστιων Toruks, μεγαλώνουν και γίνονται οι ίδιοι γονείς;»

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης James Cameron είχε δηλώσει στο Comic Con ότι η ταινία περιλαμβάνει πολλά πλάνα και σκηνές μέσα στο νερό και κάτω από τη θάλασσα, τα οποία γυρίστηκαν με φυσικό τρόπο και όχι με την προσθήκη νερού ψηφιακά στο post-production, όπως είναι και το συνηθισμένο. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης εκτός από την πανδημία. «Η όλη διαδικασία ήταν σκέτη τρέλα», παραδέχτηκε ο James Cameron σχετικά με τα γυρίσματα. «Αν το αρχικό Avatar δεν είχε κερδίσει τόσα πολλά χρήματα, ποτέ δεν θα κάναμε το σίκουελ» εξήγησε. Από οπτικοακουστικής άποψης η ταινία ωθεί την τεχνολογία στα όριά της με ακόμη πιο υψηλά frame rates, υψηλότερη 3D ανάλυση και ακόμη πιο ρεαλιστικά οπτικά εφέ.

O James Cameron στην έκθεση «Challenging The Deep» στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο Αυστραλίας, Μάιος 2018 © EPA/Peter Rae

Avatar: Το σχέδιο του James Cameron για πέντε ταινίες, το σενάριο και το καστ

Από τη στιγμή που το “Avatar: The Way Of Water” βγει στις αίθουσες, θα εξαπολύσει μια σειρά από σίκουελ τα οποία θα κυκλοφορούν ανά δύο χρόνια μέχρι το Avatar 5 το οποίο είναι προγραμματισμένο για το 2028. Αν φυσικά όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο. Η όλη σειρά χρηματοδοτείται εν μέρει από την 20th Century Studios η οποία συγχωνεύτηκε με την Disney. Η εταιρία έχει ήδη φτιάξει θεματικό πάρκο στην Disney World της Φλόριντα βασισμένο στον κόσμο του Avatar, οπότε υπάρχει μια δέσμευση στο όραμα του James Cameron. Αν τα δύο επόμενα σίκουελ δεν έχουν την αναμενομένη επιτυχία τότε δεν θα υπάρξει και συνέχεια στη σειρά.

Το μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το καστ της ταινίας είναι ο χαρακτήρας της Sigourney Weaver. Η σταρ της σειράς ταινιών “Alien” είχε σημαντικό ρόλο στο πρώτο Avatar, αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει μέχρι τέλους. Η Sigourney Weaver δήλωσε ότι θα βρίσκεται στα δύο επόμενα σίκουελ, αλλά σε τελείως διαφορετικό ρόλο, με τη βοήθεια ψηφιακών εφέ. Θα ενσαρκώσει την Kiri, την υιοθετημένη έφηβη κόρη του Jake και της Neytiri. Αν και 72 χρονών, η Weaver εκπαιδεύτηκε όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί για τις ανάγκες των υποθαλάσσιων γυρισμάτων, φθάνοντας στο σημείο να κρατάει την αναπνοή της για πάνω από έξι λεπτά.

Αναφορικά με το υπόλοιπο καστ, o Sam Worthington επιστρέφει ως ο ήρωας Jake Sully ο οποίος έχει μετατραπεί σε ηγέτη της φυλής των Naʼvi ενώ η Zoe Saldana βρίσκεται στο πλευρό του Jake στο ρόλο της ιθαγενής Neytiri. Η Carol Pounder θα είναι στο ρόλο της θρησκευτικής αρχηγού Omaticaya και ο Cliff Curtis είναι ο Tonowari ηγέτης της φυλής των Metkayina. Σε ρόλο έκπληξη έχουμε και την πρωταγωνίστρια του Τιτανικού, Kate Winslet, η οποία θα ενσαρκώνει την ιθαγενή Ronal, εικοσιπέντε χρόνια από την τελευταία της συνεργασία με τον James Cameron, αν και ο χρόνος προβολής της θα είναι σίγουρα πολύ περιορισμένος. Μέχρι και ο γνωστός action hero Vin Diesel θα κάνει την εμφάνισή του, χωρίς όμως να μας έχει αποκαλυφτεί τίποτα περισσότερο. Στον ρόλο του κακού επιστρέφει ο Stephen Lang ως συνταγματάρχης Miles Quaritch. Αν και στην αρχική ταινία πεθαίνει από τα βέλη της Neytiri, στο σίκουελ θα εμφανιστεί ως avatar συγχωνευμένος με το σώμα ενός ιθαγενή Naʼvi.

© 20th Century Studios

Λίγα πράγματα έχουν αποκαλυφτεί μέχρι στιγμής σχετικά με το σενάριο της ταινίας, το οποίο συνοψίζεται ως εξής: Ο Jake Sully ζει με την καινούργια του οικογένεια στον πλανήτη Pandora. Μία γνώριμη απειλή από το παρελθόν επιστρέφει για να αποτελειώσει ό,τι ξεκίνησε και ο Jake μαζί με τη Neytiri και τον στρατό των υπολοίπων Naʼvi θα πρέπει να υπερασπιστούν τον πλανήτη τους. Τα γεγονότα εξελίσσονται δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ταινία. Ο Sully είναι πια ο αρχηγός της φυλής και η Neytiri είναι η ιέρειά τους, με το σενάριο να επικεντρώνεται γύρω από την οικογένεια και τα παιδιά. «Στο επίκεντρο κάθε σίκουελ βρίσκεται η οικογένεια Sully», εξήγησε ο παραγωγός της ταινίας, Jon Landau, προσθέτοντας: «Ως πού θα φθάσουν οι γονείς για να προστατεύσουν την οικογένειά τους;» Οι κακοί και σε αυτή την περίπτωση θα είναι η εταιρία εξορύξεων RDA οι οποίοι επιστρέφουν στον πλανήτη Pandora. Γνωρίζουμε επίσης ότι για τις ανάγκες της ταινίας δημιουργήθηκε μια καινούργια νοηματική γλώσσα των Naʼvi από τον CJ Jones τον κωφάλαλο ηθοποιό του “Baby Driver”.