Κινηματογραφος

Λευκός Θόρυβος: Ο κόσμος του Don DeLillo στο Φεστιβάλ Βενετίας από το Netflix

Άνταμ Ντράιβερ και Γκρέτα Γκέργουιγκ μάς προετοιμάζουν για την Αποκάλυψη στο teaser trailer του πολυαναμενόμενου φιλμ

Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

White Noise: Η ταινία του Νόα Μπάουμπακ για το Netflix με τους Άνταμ Ντράιβερ και Γκρέτα Γκέργουιγκ, βασισμένη στο βιβλίο του Ντον Ντελίλο, «Λευκός Θόρυβος», ανοίγει το Φεστιβάλ Βενετίας

Για πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή αμερικανός συγγραφέας. Για ακόμα πιο πολλούς είναι μάταιη κάθε προσπάθεια να απεικονιστούν οι κόσμοι και τα νευρωτικά τοπία που συνέλαβε η φαντασία του Ντον ΝτεΛίλο.

Στο μυθιστόρημα «Λευκός Θόρυβος» (εκδόσεις Εστία) που κυκλοφόρησε το 1985 και τιμήθηκε με το αμερικανικό βραβείο National Book Award, ο Ντον ΝτεΛίλο, ένας από τους βασικότερους εκπρόσωπους του μεταμοντερνισμού, εξέτασε τον φόβο του θανάτου και των πυρηνικών απειλών, ανησύχησε για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, κριτίκαρε την καταναλωτική μανία, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τον τρόπο ζωής της εποχής και προέβλεψε τις κοινωνικές αλλαγές που θα έφερνε η τεχνολογική πρόοδος, αφηγούμενος την ιστορία του καθηγητή Τζακ Γκλάντνεϊ και της οικογένειάς του, μετά από μια διαρροή ενός τοξικού χημικού υγρού.

«Ξαφνικά ακούσαμε τις μηχανές. Μέσα από τα γυμνά δέντρα το είδαμε. Το τεράστιο τοξικό νέφος βρισκόταν εκεί, φωτισμένο τώρα από δεκαοκτώ ελικόπτερα, τεράστιο, σχεδόν πέρα από την αντίληψή μας, πέρα από το μύθο και τη φήμη, μια ταρασσόμενη φουσκωμένη μάζα σαν γυμνοσάλιαγκας. Έδειχνε να γεννάει τις δικές του εσωτερικές θύελλες. Ξεροί θόρυβοι και τινάγματα, αστραπές, φωτιές και μακριές αψιδωτές γραμμές χημικής φλόγας. Τα κλάξον ξεφώνιζαν και βογκούσαν. Τα ελικόπτερα πάλλονταν σαν τεράστιες οικιακές συσκευές. Καθόμασταν μαρμαρωμένοι στ' αυτοκίνητο, στο χιονισμένο δάσος, χωρίς να βγάζουμε άχνα. Το μεγάλο νέφος στις άκρες του αναταραγμένου του πυρήνα ασήμιζε κάτω από το φως των προβολέων. Προχωρούσε εφιαλτικά στο σκοτάδι σαν γυμνοσάλιαγκας. Τα ελικόπτερα στριφογύριζαν άσκοπα στις άκρες του. Συγκρινόμενα με το τρομακτικό του μέγεθος, τα ελικόπτερα έδιναν την εντύπωση πως συνόδευαν το νέφος σε μια εθνική διαφημιστική εκστρατεία για το θάνατο, μια εξόρμηση πολλών εκατομμυρίων, που συνοδεύεται από ραδιοφωνικές διαφημίσεις, αφισοκόλληση και καταιγισμό φιλμ στην τηλεόραση. Ξαφνικά το λαμπερό φως εντάθηκε και οι ήχοι των κλάξον δυνάμωσαν».

Με τον Άνταμ Ντράιβερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του καθηγητή που διδάσκει σε ένα μικρό κολέγιο της αμερικανικής περιφέρειας και ειδικεύεται στις Χιτλερικές Σπουδές, τομέα που δεν τολμούσε σχεδόν κανείς άλλος να επιλέξει, την Γκρέτα Γκέργουικ να υποδύεται την πέμπτη του γυναίκα, Μπάμπετ, τον Ντον Τσιντλ να ερμηνεύει τον χαρακτήρα του εργένη προφέσορα Μάρεϊ Σίσκιντ, καθηγητή στο τμήμα ποπ κουλτούρας που θέλει να δημιουργήσει ένα τμήμα Σπουδών ειδικά για τον Έλβις Πρίσλεϊ, αλλά και τη συμμετοχή-έκπληξη του André 3000 των Outkast, η ταινία “White Noise” θα κάνει την πρεμιέρα της στις 31 Αυγούστου στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, πριν ακολουθήσουν οι προβολές της σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες παγκοσμίως και διατεθεί στην πλατφόρμα του Netflix. Θα είναι η πρώτη φορά που μια ταινία του Netflix, μίας διαδικτυακής πλατφόρμας, θα ανοίξει το αρχαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο που ξεκίνησε το 1932.

Έχοντας υπογράψει αποκλειστική συνεργασία με το Netflix, o υποψήφιος για Όσκαρ κινηματογραφιστής Νόα Μπάουμπακ επιμελήθηκε το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ενώ ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας μαζί με τον Ντέιβιντ Χέιμαν.  

«Ξεκαρδιστική αλλά και τρομακτική, λυρική και παράδοξη, συνηθισμένη και ταυτόχρονα αποκαλυπτική, η ταινία “Λευκός Θόρυβος” δραματοποιεί τις προσπάθειες μιας σύγχρονης αμερικανικής οικογένειας να ανταπεξέλθει στις τετριμμένες συγκρούσεις της καθημερινής ζωής, παλεύοντας παράλληλα με τα οικουμενικά μυστήρια της αγάπης, του θανάτου και της πιθανότητας να ευτυχήσει κανείς σε έναν αβέβαιο κόσμο» περιγράφεται στη σύνοψη που συνοδεύει το teaser του “White Noise” προϊδεάζοντας το κοινό για μια από τις πολυαναμενόμενες μαύρες κωμωδίες της χρονιάς που ωστόσο επιλέχθηκε να κατηγοριοποιηθεί με την ετικέτα «δράμα».

«Ο Νόα αφηγείται γνήσιες και πανανθρώπινες ιστορίες. Αισθάνομαι εξίσου τιμή και ενθουσιασμό που είμαι σε θέση να συνεργαστώ σε ένα τρίτο πρότζεκτ με τον Νόα, που το Netflix θα φιλοξενήσει περισσότερα από τα πρότζεκτ του, ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα - να δημιουργεί πραγματικά υπέροχες ταινίες» δήλωσε ο Σκοτ Στάμπερ, παγκόσμιος επικεφαλής ταινιών στη Netflix, όταν ανακοινώθηκε το εγχείρημα.

Noah Baumbach

Η πρώτη ταινία του Νόα Μπάουμπακ σε συνεργασία με το Netflix ήταν οι «Ιστορίες των Μέιροβιτς (Νέες και επιλεγμένες)» με τους Άνταμ Σάντλερ, Μπεν Στίλερ και Έμα Τόμσον, η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές μετά την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2017. Ακολούθησε η εξαιρετικά επιτυχημένη «Ιστορία Γάμου», με τους Άνταμ Ντράιβερ, Σκάρλετ Γιόχανσον και Λόρα Ντερν, η οποία συγκέντρωσε υποψηφιότητες για έξι Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων δύο για τον Μπάουμπακ και το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την Ντερν. Διασκευάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Ντελίλο, «Λευκός Θόρυβος», αυξάνει σίγουρα τις πιθανότητες να διεκδικήσει ξανά τα χρυσά αγαλματίδια των βραβείων Όσκαρ.

Στο σάουντρακ της ταινίας θα συμπεριληφθεί κι ένα νέο τραγούδι των LCD Soundsystem, το οποίο τιτλοφορείται “New Body Rhumba” και σηματοδοτεί την πρώτη νέα μουσική σύνθεση του γκρουπ του James Murphy, μετά από πέντε χρόνια και το άλμπουμ “American Dream”.

Πολλοί μεγάλοι δημιουργοί, πολλά ηχηρά ονόματα, πολλές προσδοκίες για το πώς οπτικοποιήθηκε ο «Λευκός Θόρυβος» του Ντον ΝτεΛίλο, ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα ενήλικα παραμύθια.